Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas pasiūlė Edukologijos universitetui tapti VU padaliniu

Su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) susijungti planuojančio Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) vadovybė turėjo gerokai nustebti sulaukusi pasiūlymo iš Vilniaus universiteto (VU) rektoriaus Artūro Žukausko. Praėjusią savaitę jis oficialiai pasiūlė LEU tapti VU padaliniu su išskirtinėmis autonomijos teisėmis.
Protesto akimirka
Lietuvos edukologijos universitetas / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Vasario 6 dieną VDU ir LEU vadovai žengė pirmą žingsnį universitetus jungiant į vieną mokslo įstaigą – pasirašė Integracijos sutartį, pagal kurią LEU taps VDU padaliniu – Edukologijos akademija, veiksiančia akademinės savivaldos principu.

Pagal sutartį bendras studentų priėmimas numatytas jau kitąmet.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pasirašymo akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pasirašymo akimirka

Tačiau, 15min žiniomis, šio dokumento pasirašymo išvakarėse pas LEU rektorių Algirdą Gaižutį apsilankė VU rektorius A.Žukauskas ir esą pasiūlė nepasirašyti Integracijos sutarties bei apsvarstyti galimybę jungtis prie VU, tačiau LEU rektorius tokios galimybės atsisakė.

Vasario 13 dieną VU rektorius išsiuntė LEU oficialų kreipimąsi, kuriame pasiūlė, kaip jame rašoma, – stoti į vieną gretą su pirmaujančiais Europos universitetais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Žukauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Žukauskas

VU rektoriaus pasiūlymo turinys labai panašus į tai, dėl ko LEU yra sukirtęs rankomis su Kauno VDU: Švietimo akademijos universiteto sudėtyje statusas, numatant išskirtines teises, pareigas, autonomiją, vidinę struktūrą, numatant pereinamąjį laikotarpį.

A.Žukauskas išvardijo ir tokio jungimosi pliusus, minėdamas ne tik studijų kokybės kėlimą, naujo olimpinio sporto ir sveikatingumo centro steigimą, bet ir algų reformą, pagal kurią po 2020 metų aukščiausias konkursines pareigas užimantys mokslininkai uždirbtų po 2000 eurų, o žemiausias – 1000 eurų.

Anksčiau apie prijungimą negalvojo

Pernai vasario pabaigoje duodamas interviu „Verslo žinioms“ VU rektorius A.Žukauskas sakė, kad VU nesiims iniciatyvos jungtis su kitomis aukštosiomis mokyklomis, nes tai reikštų jo smukimą pagal tarptautinius reitingus.

„Tai labai paprasta, bet kokio Lietuvos universiteto prijungimas prie VU sodina pastarąjį tarptautiniame reitinge. Dėl to mechaninio jungimo su bet kokiu universitetu niekas nenori ir mes paliekame šį klausimą valstybės strategijai. O ten norima turėti bent vieną universitetą tarp 500 geriausių“, – „Verslo žinios“ citavo rektorių.

Tai labai paprasta, bet kokio Lietuvos universiteto prijungimas prie VU sodina pastarąjį tarptautiniame reitinge.

Jis tuomet sakė, kad siekdama optimizuoti universitetų tinklą, pati valstybė ir turėtų sukti galvą, kaip šitą dilemą išspręsti.

VU su LEU sąlyčio taškų turi daugiau nei bet kas kitas

Pasiūlymą LEU ir pasikeitusią nuomonę A.Žukauskas sutiko pakomentuoti tik raštu per atstovą spaudai.

Atsiųstame atsakyme 15min VU rektorius teigė, kad prieš kelerius metus VU deklaruota pozicija rėmėsi pagrindine idėja, kad turi būti aiški Vyriausybės, Švietimo ir mokslo ministerijos pozicija, aiškūs principai, tačiau to, deja, nebuvo.

„Dabar matome, kad deklaruojama aiški lyderystė siekti esminių pokyčių aukštojo mokslo srityje. Kreipimąsi į LEU vadovybę lėmė noras atliepti į Vyriausybės kreipimąsi ir pateikti siūlymus dėl Lietuvos aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Rektorius pridūrė, kad jaučia atsakomybę už šalies aukštojo mokslo sistemos tolimesnę raidą, o esminis klausimas, į kurį bus siekiama atsakyti kartu su visomis suinteresuotomis šalimis, – kas gali rengti aukščiausios kokybės pedagogus ir iš tiesų pakelti pedagogų prestižą bei užtikrinti aukštą jų kvalifikaciją, didinti konkurencingumą tarptautinėje erdvėje. Anot A.Žukausko, pagrindinis šalies interesas yra tai, kad pedagogus rengtų stipriausios aukštosios mokyklos.

„Taip pat svarbu, kad nepaisant labai didelio pedagogų skaičiaus šalyje, atskirų sričių (matematikos, chemijos, fizikos) arba tam tikruose regionuose dirbančių specialistų trūksta. Sinergija su VU leistų pakelti pedagogų rengimo šiose ir kitose srityse į aukštesnį lygį. VU su LEU sąlyčio taškų turi daugiau nei bet kas kitas – vien per pastarąjį dešimtmetį parašyta daugiau nei 120 bendrų publikacijų“, – teigė rektorius atsakyme.

Anot A.Žukausko, VU sėkmingai rengia pedagogus ne vienerius metus, be to, jis mano, kad Vilniuje turėtų likti vienas klasikinis ir vienas technikos mokslų universitetas.

Visi sprendimai turi būti paremti racionaliais argumentais bei kaštų ir naudos analize.

„VU ir toliau sau taikys aukščiausius kokybinius standartus bei kryptingai dirbs įgyvendinant savo viziją – stoti į vieną gretą su pirmaujančiais Europos universitetais. Kartu ir toliau sieksime, kad aukšti, tarptautinio lygio kokybiniai reikalavimai būtų taikomi visai aukštojo mokslo sistemai“, – teigia jis atsakyme.

Rektorius pridūrė, kad visi sprendimai turi būti paremti racionaliais argumentais bei kaštų ir naudos analize: „Savąjį pasiūlymą diskusijoms teikėme nežinodami, kokiomis sąlygomis grįsti esami preliminarūs susitarimai su VDU. Apibendrinant, viliamės, jog sprendimai bus priimami laikantis deklaruotų skaidrių ir ambicingų aukštojo mokslo sistemos pertvarkos principų.“

Į 15min klausimą apie svarstymus, kad VU rektorių apsigalvoti privertė noras gauti teisę į LEU pastatus, rektorius neatsakė.

LEU rektorius A.Gaižutis trečiadienį į 15min klausimus neatsakė. LEU Ryšių su visuomene skyrius 15min atrašė, kad kai universitetas parengs atsakymą VU, informuos.

Aukštųjų mokyklų siūlymai kol kas migloti

Pirmadienį baigėsi terminas, kai aukštosios mokyklos bei kitos suinteresuotos pusės turėjo pateikti Švietimo ir mokslo ministerijai pasiūlymus dėl konsolidacijos.

Ministerija pasiūlymų kol kas nekomentuoja ir nedetalizuoja, tik užsimena, kad Vilniaus ir Kauno aukštosios mokyklos pateikė iš dalies susišaukiančius siūlymų pluoštus, tačiau konsoliduotų siūlymų abu miestai nesuformulavo.

Trečiadienį švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė paskelbė, kad Mokslo ir studijų institucijų tinklo pertvarkos planas bus pateiktas gana greitai, ir jo pokyčiai jau bus matomi 2018 metų biudžete.

Sausį premjeras Saulius Skvernelis su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene, pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką, sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas