Nuoširdžia šypsena ir sklandžia lietuvių kalba nuginkluojantis 35 m. Binish Kuruvilla yra dirbęs kino operatoriumi, fotografu, kelių restoranų ir klubų virtuvėse. Prieš tris mėnesius jis įgyvendino savo seną svajonę – šalia Laisvės alėjos, Vasario 16-osios gatvėje atidarė indiško, tailandietiško, malaizijietiško maisto restoranėlį „Moksha“.
Norėjo patirti kitokį kultūrinį šoką
„Taline dvejus metus studijavau magistrantūroje fotografiją ir kiną. Estijoje sutikau merginą lietuvę ir tai buvo priežastis važiuoti į Lietuvą. Bet viskas vyko ne iškarto. Baigęs magistrantūrą aš dar keletą metų dirbau keliuose Talino restoranuose. Susituokę su Laura nusprendėme vykti gyventi į Lietuvą“, – pasakojo B.Kuruvilla.
Kodėl studijoms pasirinko Estiją, o ne kitą pasaulio šalį? „Ieškojau ir kitų galimybių. Pavyzdžiui, Čekijoje buvau radęs man patikusią mokyklą, bet joje studijos buvo brangesnės nei Taline, be to, Taline mokslas buvo anglų kalba.
Vykti ten, kur vyksta visi – į Angliją, Australiją, JAV – aš nenorėjau. Norėjau patirti kitokį kultūrinį šoką negu visi patiria milijoniniuose didmiesčiuose“, – aiškino ir viešbučio vadybininko bakalauro diplomą (virtuvės specializacija) turintis indas.
Lietuvoje jaunam vyrui patinka ne tik šilčiau nei Estijoje bendraujantys žmonės, bet ir nuostabi gamta, keturi metų laikai: „Indijoje yra tik šiltas sezonas ir lietingas sezonas, o gamta visus metus lieka tokia pati.“
Kelis kartus su žmona Indijoje buvęs Binish juokiasi, kad Laurai atostogauti egzotinėje lietuviams šalyje patiko, tačiau joje gyventi moteris nenorėtų.
Lietuviškai – per tris mėnesius
Iš Estijos išvykę jaunavedžiai pradžioje apsistojo Kaune. Tačiau jis pasirodė nelabai įdomus, todėl pora persikėlė į Vilnių. Sostinėje jie gyveno dvejus metus. Binish įsidarbino kino operatoriaus asistentu. Nors buvo nusprendę likti Vilniuje, susilaukę dukrelės sutuoktiniai nutarė paieškoti ramesnės vietos gyvenimui, todėl sugrįžo atgal į Kauną. Jame gyvena jau ketverius metus.
Binish pasakojo, kad jaunosios tėvai būsimą žentą sutiko gerai, nekreipė dėmesio, kad jis yra užsienietis ir dar iš tokios tolimos šalies. Pora bendrauja ne tik su Lauros artimaisiais, bet turi ir nemažai draugų, daugiausia lietuvių.
Bendravimą palengvina tai, kad indas kalba lietuviškai. „Apsigyvenęs Lietuvoje, iš karto norėjau išmokti lietuviškai. Estijoje tokio poreikio nebuvo, nes tik studijavau ir neplanavau apsigyventi“, – aiškino Binish. Jis Vilniaus universitete lankė 6 tūkst. litų kainavusius trijų mėnesių lietuvių kalbos kursus.
Nors ir išmoko lietuviškai, su žmona ir dukra vyras bendrauja angliškai: „Su Laura angliškai įpratome kalbėtis Estijoje. Keletą kartų bandėme pereiti prie lietuvių kalbos, tačiau iš karto sugrįždavome prie anglų. Mama su dukra kalba lietuviškai, todėl vaikas moka abi kalbas.“
Kauniečiai pamėgo indišką virtuvę
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Binish Kuruvilla |
Puikia nuotaika visada spinduliuojantis indas Kaune dirbo operatoriumi, fotografavo vestuves, tačiau galvoje nuolat kirbėjo mintis apie savo užeigą. Energingo vyro svajonė išsipildė šiemet.
„Restoranėlį „Moksha“ atidarėme prieš tris mėnesius. Jį įkurti nebuvo labai sunku, nes nusipirkome čia jau veikusią užeigą (ji garsėjo labai dideliais bulviniais blynais, – red. past.). Tačiau viskas nebuvo taip paprasta ir lengva, nes teko viską daryti savo rankomis. Interjerą kūrėme su keliais draugais. Rezultatas man patinka, – džiaugėsi Binnish, paaiškinęs, kad „Moksha“ reiškia dvasinį išsilaisvinimą po mirties. – Aš nesu tikintis, todėl noriu, kad žmonės taptų laisvi dar būdami gyvi.“
B.Kuruvilla tikino klientų gausa nesiskundžiantis. Kartą paragavę lietuviams neįprasto, tačiau priimtino indiško, tailandietiško, malaizietiško maisto, ėrienos patiekalų jie sugrįžta vėl. Indas juokiasi, kad lietuviai greitai pamėgsta gausiai prieskoniais pagardintus patiekalus, tačiau patys jų naudoti neišmoksta.
„Todėl sunkiausia surasti tinkamus žmones dirbti virtuvėje, nes lietuviai nėra pripratę prie daug prieskonių – gvazdikėlių, cinamono, kumino, imbiero, česnako. Jų labai daug kiekviename patiekale. Dabar dirbame keturiese – pakistanietis, du indai ir lietuvė“, – aiškino verslininku tapęs vyras. Jo žmona restoranėlyje nedirba, nes užsiima šeimos verslu – yra automobilių detalėmis prekiaujančios bendrovės pardavimų vadybininkė.
Trūksta gero maisto
Jei viskas ir toliau seksis gerai, Binish svajonėse yra dar vienas restoranas. „Šitos užeigos mes nenorime plėsti, nes toks yra sumanymas – jaukus, nedidelis restoranėlis, kuriame maistą gamina šeimininkas, bendrauja su klientais. Kitas restoranas galėtų būti didesnis“, – sakė indas.
Jam nepatinka restoranai, kuriuose maistas labai gražiai dekoruotas, bet porcijos mažos ir nesijauti pavalgęs.
„Patinka jaukios užeigos, kuriose patiekiama daug gero maisto. Kaune trūksta sveiko maisto užeigų. Matau, kad prekybos bazėse užeigų savininkai perka pigiausius kiaušinius, aliejų. Mano požiūris kitoks, aš perku druską, kurios kilogramas kainuoja 13 litų. Naudojame tik nefiltruotą cukrų“, – savo sėkmės receptą atskleidė Binish.
Trūksta verslo informacijos
Negailintis gerų žodžių Lietuvai ir jos gyventojams, B.Kuruvilla prisipažino, kad pradžioje jį trikdė įkyrūs ir ne visada malonūs praeivių žvilgsniai. „Nieko blogo man nenutiko, o dabar žmonės, pavyzdžiui, turguje jau mane pažįsta, be to, aš kalbu lietuviškai“, – pasakojo indas.
Jis taip pat pasiguodė ne kartą buvęs apvogtas. Kartą uždarinėjant „Moksha“ ilgapirščiai spėjo nuvaryti vos kelioms minutėms šalia paliktą dviratį. Vagims taip pat prireikė gatvėje paliktų gėlių, į tarpuvartę išnešto virtuvinio stalo.
Dar vienas Lietuvoje Binish stebinantis dalykas – informacijos užsieniečiams verslininkams trūkumas. Organizacijos, į kurias indas kreipėsi konsultacijos, viena nuo kitos siuntinėjo jį toliau, o tinklalapių angliškose versijoje yra išversta tik labai maža dalis lietuviškai pateikiamos informacijos.
Uzsinetis-lt_logotipai |