Toghrulas Sabzaliyevas iš Azerbaidžano: Lietuvoje man patinka, bet ilgiuosi mamos ir skanaus jos maisto

Toghrulas Sabzaliyevas – musulmonas. Dėl to kartas yra pavadinamas „teroristu“. Tačiau vaikinas nepasiduoda, atsikerta besišaipantiems asmenims. Tuo metu Lietuvoje laiką leidžia kruopščiai besimokydamas.
Toghrulas
Toghrulas (dešinėje) su draugais / Asm. archyvo nuotr.

Į Lietuvą iš Azerbaidžano Toghrulas atvyko visai neseniai – šių metų sausio pabaigoje. Atvyko čia mokytis – vaikinas Kauno technologijos universitete studijuoja vadybą.

Asm. archyvo nuotr./Tohrulas (kairėje) su draugais
Asm. archyvo nuotr./Tohrulas (kairėje) su draugais

Azerbaidžanietis norėtų Lietuvoje likti ir po studijų, tačiau baiminasi, kad tą padaryti bus pakankamai sunku.

„Užsieniečiams Lietuvoje sunku susirasti darbą. Ypač tiems, kurie nemoka lietuvių kalbos“, – sakė jaunuolis.

Nepaisant to, Lietuva jam patinka.

„Dauguma žmonių čia kalba angliškai. Dėl to labai lengva su jais bendrauti, kai prireikia. Be to, Lietuva nėra prikimšta žmonių. Čia gražios vasaros“, – pasakojo Toghrulas.

Jis mėgsta šalies klubus, studentų organizacijų rengiamas išvykas, keliones.

„Be to, žmonės čia yra labai paslaugūs. Vietinės studentų organizacijos padeda užsieniečiams prisitaikyti“, – pasakojo jaunuolis.

Žinoma, Lietuvoje jam patinka ne viskas – ypač nemėgsta šalto oro: „Čia sniego sulaukti galima ir balandį.“

Kitas nemalonus dalykas – retai pasitaikantys nemalonūs komentarai.

„Aš esu musulmonas. Dėl to kartais esu pavadinamas teroristu. Bet iš tiesų musulmonai, ypač azerbaidžaniečiai, niekaip nesusiję su teroru. Mane įžeidinėjantiems žmonėms atsakau, kad mes, jeigu būtume teroristai, negalėtume organizuoti Eurovizijos, įvairių sporto šakų čempionatų“, – kalbėjo vaikinas.

Bet Toghrulas tikina – Lietuvoje jis jaučiasi laimingas. Tačiau namų vis vien ilgisi.

„Ilgiuosi savo šalies. Ypač savo mamos maisto ir savo draugų“, – kalbėjo Toghrulas.

Asm. archyvo nuotr./Toghrulas
Asm. archyvo nuotr./Toghrulas su draugais

Mūsų maistas – labai skanus

Mamos patiekalų Toghrulas pasiilgsta ne veltui: „Mūsų nacionalinė virtuvė – labai skani ir labai skiriasi nuo lietuviškos. Visų pirma ji – riebi.“

Universitete organizuojamos tarptautinės vakarienės metu Toghrulas pripažintas geriausiu virėju. Tada jis gamino Shakerbura pyragėlius, jų receptu ir dalijasi:

„Shakerbura“
Receptas: „Shakerbura“ pyragėliai
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 1.00 kg
Cukrus: 1.00 kg (smulkus)
Kardamonas: 8.00 vnt. (8-10 gabalėlių)
Kiaušiniai: 10.00 vnt.
Miltai: 2.00 kg
Grietinė: 800.00 g
Sviestas: 750.00 g
Pienas: 1.00 st.
Mielės: 10.00 g
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite mieles su trečdaliu stiklinės pieno. Įberkite šaukštą cukraus, supilkite likusi pieną ir ištirpintą sviestą. 
  2. Iš miltų, grietinės ir kiaušinių suminkykite tešlą ir palikite ją šiltoje vietoje pusvalandį.
  3. Susmulkinkite riešutus, kardamoną ir sumaišykite su smulkiu cukrumi.
  4. Iš tešlos suformuokite mažus blynus. Įdėkite įdarą, suformuokite pyragėlį.
  5. Kepkite 180 laipsnių Celsijaus temperatūroje 30-40 minučių.
Suskleisti

Vaikinas taip pat išvardijo populiaresnius Azerbaidžano patiekalus:

Tika kebabas – marinuota ėriuko mėsa, maišyta su svogūnas, actu ir granatų sultimis. Mėsa kepama kaip šašlykas.

Plovas – tradicinis ryžių, avienos, svogūnų ir džiovintų slyvų patiekalas, paskatintas kroku ir cinamonu.

Liula kebabas – smulkiai kapotos ėriuko mėsos, žolelių ir prieskonių mišinys, kepamas kaip šašlykas, dažnai tiekiamas su lavašu.

Dovga – karšta, tiršta sriuba iš jogurto, ryžių, špinatų ir pankolių.

Dusbara – maži koldūnai su ėrienos, žolelių įdaru, tiekiami su vištienos sultiniu.

Lavangi – riešutais ir žolelėmis kimštos vištienos troškinys. Tai – Pietų Azerbaidžano patiekalas.

logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs