Į Lietuvą iš Azerbaidžano Toghrulas atvyko visai neseniai – šių metų sausio pabaigoje. Atvyko čia mokytis – vaikinas Kauno technologijos universitete studijuoja vadybą.
Asm. archyvo nuotr./Tohrulas (kairėje) su draugais |
Azerbaidžanietis norėtų Lietuvoje likti ir po studijų, tačiau baiminasi, kad tą padaryti bus pakankamai sunku.
„Užsieniečiams Lietuvoje sunku susirasti darbą. Ypač tiems, kurie nemoka lietuvių kalbos“, – sakė jaunuolis.
Nepaisant to, Lietuva jam patinka.
„Dauguma žmonių čia kalba angliškai. Dėl to labai lengva su jais bendrauti, kai prireikia. Be to, Lietuva nėra prikimšta žmonių. Čia gražios vasaros“, – pasakojo Toghrulas.
Jis mėgsta šalies klubus, studentų organizacijų rengiamas išvykas, keliones.
„Be to, žmonės čia yra labai paslaugūs. Vietinės studentų organizacijos padeda užsieniečiams prisitaikyti“, – pasakojo jaunuolis.
Žinoma, Lietuvoje jam patinka ne viskas – ypač nemėgsta šalto oro: „Čia sniego sulaukti galima ir balandį.“
Kitas nemalonus dalykas – retai pasitaikantys nemalonūs komentarai.
„Aš esu musulmonas. Dėl to kartais esu pavadinamas teroristu. Bet iš tiesų musulmonai, ypač azerbaidžaniečiai, niekaip nesusiję su teroru. Mane įžeidinėjantiems žmonėms atsakau, kad mes, jeigu būtume teroristai, negalėtume organizuoti Eurovizijos, įvairių sporto šakų čempionatų“, – kalbėjo vaikinas.
Bet Toghrulas tikina – Lietuvoje jis jaučiasi laimingas. Tačiau namų vis vien ilgisi.
„Ilgiuosi savo šalies. Ypač savo mamos maisto ir savo draugų“, – kalbėjo Toghrulas.
Asm. archyvo nuotr./Toghrulas su draugais |
Mūsų maistas – labai skanus
Mamos patiekalų Toghrulas pasiilgsta ne veltui: „Mūsų nacionalinė virtuvė – labai skani ir labai skiriasi nuo lietuviškos. Visų pirma ji – riebi.“
Universitete organizuojamos tarptautinės vakarienės metu Toghrulas pripažintas geriausiu virėju. Tada jis gamino Shakerbura pyragėlius, jų receptu ir dalijasi:
Vaikinas taip pat išvardijo populiaresnius Azerbaidžano patiekalus:
Tika kebabas – marinuota ėriuko mėsa, maišyta su svogūnas, actu ir granatų sultimis. Mėsa kepama kaip šašlykas.
Plovas – tradicinis ryžių, avienos, svogūnų ir džiovintų slyvų patiekalas, paskatintas kroku ir cinamonu.
Liula kebabas – smulkiai kapotos ėriuko mėsos, žolelių ir prieskonių mišinys, kepamas kaip šašlykas, dažnai tiekiamas su lavašu.
Dovga – karšta, tiršta sriuba iš jogurto, ryžių, špinatų ir pankolių.
Dusbara – maži koldūnai su ėrienos, žolelių įdaru, tiekiami su vištienos sultiniu.
Lavangi – riešutais ir žolelėmis kimštos vištienos troškinys. Tai – Pietų Azerbaidžano patiekalas.