Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 15

2020 metais stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių sukelta žala išaugo 25 proc.

Nuostoliai, šiais metais patirti dėl stichinių ir žmogaus sukeltų nelaimių, siekia 154 mlrd. eurų (187 mlrd. JAV dolerių) ir yra 25 proc. didesni nei 2019 metais, antradienį pranešė perdraudimo milžinė „Swiss Re“.
Žemės drebėjimo Japonijoje padariniai
Žemės drebėjimo Japonijoje padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Preliminarūs duomenys rodo, kad šiais metais, pasižymėjusiais neįprasta audrų, gaisrų ir uraganų gausa, dėl stichinių katastrofų patirtų nuostolių dydis siekia 175 mlrd. JAV dolerių.

Tai yra gerokai daugiau nei 2019 metais, kai stichinės nelaimės atsiėjo 139 mlrd. JAV dolerių nuostolių, tačiau mažiau, nei 10 metų vidurkis – 202 mlrd. JAV dolerių.

Draudikai iki šiol padengė mažiau nei pusę visų nuostolių – 83 mlrd. JAV dolerių.

„Swiss Re“ pranešime teigiama, kad šie metai yra penkti pagal brangumą draudimo pramonei metai nuo 1970-ųjų.

Kompensacijos už žalą Jungtinėse Valstijose, sukeltą stiprių perkūnijų, viesulų, potvynių ir gaisrų, sudarė 70 proc. 76 mlrd. JAV dolerių sumos, skirtos padengti stichinių nelaimų padarytus nuostolius.

„Swiss Re“ perspėjo, jog klimato kaita ateityje gali tik sustiprinti tokias grėsmes, o ekstremalių įvykių, tokių kaip gaisrai ir potvyniai, skaičius gali augti.

„Kaip ir COVID-19 atveju, klimato kaita bus didžiulis pasaulinio atsparumo išbandymas“, – sakoma „Swiss Re“ grupės vyriausiojo ekonomisto Jerome'o Jeano Haegeli (Džeromo Žano Hegelio) pranešime.

„Tačiau COVID-19 pandemija kažkada baigsis, tuo tarpu klimato kaita – ne, o nesugebėjus „ekologizuoti“ pasaulinės ekonomikos atsigavimo, ateityje visuomenės išlaidos didės“, – perspėjo jis.

Pasak „Swiss Re“, bendrovės vertinimai neapima reikalavimų, susijusių su koronaviruso pandemija.

Šiais metais Šiaurės Atlanto uraganų sezonas buvo itin aktyvus – 2020 metais užfiksuota net 30 rekordinių audrų, pranešė draudikė.

Tarp jų buvo penki uraganai, užgriuvę JAV Luizianos valstiją – tai dar vienas rekordas.

„Swiss Re“ atkreipė dėmesį į tai, kad dauguma JAV uraganų šiais metais nekliudė tankiai apgyvendintų vietovių, o tai reiškia, kad draudikų atlyginami dėl uraganų patirti nuostoliai buvo palyginti nedideli – 20 mlrd. JAV dolerių.

Tai yra gerokai mažiau, nei kartais būna per mažiau aktyvius uraganų sezonus, kurių metu Jungtinėse Valstijose uraganų įvyksta mažiau, bet jie padaro didesnės žalos, kaip, pavyzdžiui, įvyko 2017 metais, kai draudikai atlygino 97 mlrd. JAV dolerių uraganų „Harvey“, „Irma“ ir „Maria“ padarytus nuostolius, ar 2005 metais, kai buvo atlyginta 87 mlrd. JAV dolerių uragano „Katrina“ padaryta žala.

„Ekstremalios klimato sąlygos Šiaurės Atlante leidžia spėti, kad didelis uraganų aktyvumas išliks ir 2021-aisiais bei vėliau“, – sakoma „Swiss Re“ katastrofų keliamų pavojų skyriaus vadovo Martino Bertoggo pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento