Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 17

Biotechnologijų startuolis išrado būdą gaminti drabužius iš sugedusio pieno

Jungtinėse Valstijose įsikūręs biotechnologijų startuolis rado netikėtą būdą panaudoti sugedusį pieną.
„Mi Terro“ marškinėliai iš pieno
„Mi Terro“ marškinėliai iš pieno / „Instagram“ nuotr.

Turbūt jums jau teko girdėti apie mados pramonėje populiarėjančias įvairias alternatyvias medžiagas, pavyzdžiui, kanapių pluoštą, pasaulyje atrandamą liną ir net iš ananasų plaušų gaminamą odos imitaciją. Bet drabužių gamybai naudoti gėrimą, kuriuo daugybė žmonių balina kavą arba pila į pusryčių dribsnius, yra tikrai netikėta idėja.

Kaip rašo naujienų portalas „Euronews“, Los Andžele veikianti įmonė „Mi Terro“ pasitelkia modernias biotechnologijas, kad perdirbtų maisto atliekas į tvarius pluoštus, kurie gali pakeisti plastiką mados, medicinos ir pakavimo pramonėje.

Kodėl ši įmonė pasirinko pieną? Anot įmonės įkūrėjų, kasmet išpilama 128 milijonai tonų nesuvartoto pieno, todėl susidaro apie 3,3 milijardo tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Užuot leidęs jį eikvoti, bendrovės generalinis direktorius Robertas Luo sugalvojo netinkamą gerti pieną paversti baltymu, kurį galima suverpti į pluoštą taip, kad būtų gauti siūlai. Jis bendradarbiauja su chemikais ir doktorantais, kurie specializuojasi medžiagų moksle, – visi šios grupės nariai yra baltymų aktyvinimo ekspertai.

Viskas prasideda nuo kazeino baltymų ekstrahavimo iš sugedusiame piene išaugusių bakterijų. Tada proceso, vadinamo „Sea-Re“ (angl. Self-assembly Purification, savaiminio surinkimo gryninimas), metu išgryninami „gerieji“ baltymai. Šie baltymai atskiriami ir sukietėja, virsdami pluoštu, kuris ištempiamas ir suverpiamas į siūlus, tinkamus drabužių audinio gamybai.

„Mes siūlome naują žiedinės ekonomikos apibrėžimą, kur viskas prasideda nuo maisto atliekų ir baigiasi perdirbama ar biologiškai skaidoma medžiaga“, – portalui „Euronews“ sakė įmonės generalinis direktorius.

„Mi Terro“ idėja gimė, kai įmonės įkūrėjas Robertas Luo 2018 metais apsilankė savo dėdės pieninių galvijų ūkyje. Jis buvo šokiruotas, pamatęs daugybę kibirų surūgusio ar pasenusio pieno, kurio laukė liūdnas likimas – tapti maisto atlieka.

Grįžęs į JAV, jis jautė, kad negalės nurimti, kol neras būdų, kaip išspręsti šią problemą. Nuo tada, kai 2019 metų birželį įmonė rinkai pristatė savo gaminius, „Mi Terro“ prekės ženklas jau uždirbo daugiau nei 100 000 JAV dolerių (88 859 eurų) ir pardavė savo gaminių 40 pasaulio šalių, interviu „Euronews“ sakė bendrovės vadovas.

Pirkėjams siūloma daugiau nei dešimt marškinėlių modelių, drabužiai yra minkšti, leidžia odai kvėpuoti ir yra tinkami skalbti skalbyklėje. Šiuo metu šis amerikiečių prekės ženklas dėl strateginės partnerystės derasi su pirmaujančiomis pieno pramonės įmonėmis Kinijoje ir tikisi sėkmingai plėsti savo veiklą šioje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?