Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 28

Estai per metus išmeta maisto už 164 mln. eurų

Estijoje per metus susidaro apie 167 tūkst. tonų maisto atliekų, iš jų 84 tūkst. tonų – nepanaudoti gatavi maisto produktai, kurių vertė – maždaug 164 mln. eurų, parodė Estijos aplinkosaugos ministerijos užsakymu atliktų tyrimų rezultatai.
Sugedusios daržovės
Sugedusios daržovės / Vida Press nuotr.

Ministerijos pranešime pažymima, jog nors maisto atliekų susidarymas ir įvairių šalies ūkio sektorių nuostoliai dėl to buvo tiriami ir anksčiau, naujausi tyrimai pirmąkart apima maisto atliekas, susidarančias visoje maisto tiekimo grandinėje.

Naujauiu tyrimai parodė, kad per visą maisto tiekimo grandinę didžiąją dalį maisto išmeta tikrieji galutiniai vartotojai – namų ūkiai.

„Palyginti su 2015 metų sociologinių tyrimų rezultatais, akivaizdu, kad Estijoje namų ūkiai pradėjo išmetinėti daugiau maisto produktų, daugiau jų įsigydami, augant pajamos“, – pažymima ataskaitoje.

Finansine išraiška vienas statistinis Estijos namų ūkis per metus išmeta maisto vidutiniškai už 180 eurų, o šeimose su vaikais – iki 220 eurų.

„Išmesdami maistą, švaistome ne tik savo pinigus, bet ir daugybę kitų išteklių, tokių kaip žemės ūkio paskirties žemė, vanduo, energijos ištekliai ir darbas. Maisto gamyba ir maisto švaistymas daro didžiulę įtaką aplinkai, o maisto švaistymo apimtys didėja augant visuomenės gerovei“, – sakė Estijos aplinkos apsaugos ministras Tonis Molderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas