Sportas gyvai

Lietuvos gyventojai grąžino 5 mlrd. gėrimų pakuočių

Nuo užstato sistemos starto Lietuvoje gyventojai pasiekė simbolinį 5 milijardų grąžintų pakuočių skaičių. Viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) duomenimis, gegužės pabaigoje užfiksuotas istorinis skaičius įprasmina didelį bendrą šalies žmonių laimėjimą rūpinantis savo aplinka.
USAD centre
USAD centre / Įmonė

Užstato sistema Lietuvoje pradėjo veikti 2016 metais. USAD vadovo Gintaro Varno teigimu, tuomet mažai kas galėjo tikėtis, kad per aštuonerius sistemos veiklos metus bus surinkti net keli milijardai pakuočių, kurios tampa antrine žaliava ir yra perdirbamos. „Tačiau ilgametė praktika parodė, kad vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema yra vienas efektyviausių sprendimų, atitinkančių žiedinės ekonomikos principus. Dėl to Lietuvos pavyzdžiu vėliau pasekė kitos Europos ir pasaulio šalys, kuriančios taršos mažinimo mechanizmus“, – pastebi G. Varnas.

USAD vadovas Gintaras Varnas
USAD vadovas Gintaras Varnas

USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių, vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių, pažymėtų užstato sistemos ženklu. Kasmet atliekamos visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad sistema prisideda prie aplinkos švarinimo, padeda sumažinti randamų šiukšlių kiekį miškuose, paežerėse ir kitose gamtos vietose.

Sugrįžo pusė milijardo eurų

Rezultatai taip pat rodo, kad gyventojams yra priimtinas ir pakankamas užstato dydis – 0,1 euro už pakuotę. Sistemos administratorius užtikrina, kad užstato dydis išlieka stabilus ir nekinta. Dėl to per visą sistemos gyvavimo istoriją Lietuvos gyventojai susigrąžino apie pusę milijardo eurų.

USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių, vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių.

Per ne pilnus penkis šių metų mėnesius Lietuvos gyventojai grąžino virš 250 mln. pakuočių. Pasak USAD vadovo G. Varno, visi sistemos partneriai ir Vilniuje veikiantis USAD Skaičiavimo centras šiuo metu aktyviai rengiasi vasaros sezonui, kurio metu išauga gėrimų paklausa ir padidėja grąžinamų pakuočių kiekis. Įprastai per vasaros mėnesius Lietuvoje surenkama daugiau kaip 200 mln. vienetų pakuočių, o daugiau negu pusę jų sudaro PET plastiko buteliai.

Padeda išsaugoti senuosius miškus

Iš viso per visus 2023 metus gyventojai grąžino 685,79 mln. pakuočių ir pasiekė naują rekordą. Procentinė surinktos taros dalis išliko tokia pati, kaip ir anksčiau: grąžinta apie 92 proc. į rinką išleistų pakuočių.

USAD vadovo teigimu, gerus rezultatus lemia sklandžiai dirbanti sistema, partnerių įsitraukimas ir augantis visuomenės sąmoningumas, kurį skatina įvairios USAD iniciatyvos, tokios kaip „EKO lenktynės“, „Nenykstančios rūšys“ ar šiuo metu tebevykstanti „Keisk tarą į šlamančius“ kampanija.

„Keisk tarą į šlamančius“ kampanijos metu gyventojai gali aukoti užstatą senųjų miškų išsaugojimui: vienos pakuotės užstato suma leidžia išpirkti 1000 kv. centimetrų miško.

Per USAD su „Sengirės fondu“ įgyvendinamą projektą Druskininkų savivaldybėje šiemet jau buvo išpirkti du miško plotai – iš viso apie 6 hektarų, kurie bus prijungti prie didesnio masyvo, apsaugoto nuo žmogaus įsikišimo.


Apie VšĮ „Užstato sistemos administratorius“:

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“. USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Iš viso per 2023 metus surinkta ir perdirbti perduota 685,7 mln. vienkartinių pakuočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius