Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 11

Praėjusios vasaros karščių rekordas dar ne viskas – ekstremalios orų salygos tik dažnės

Šių metų vasaros karščiai Lietuvoje pasiekė rekordą. Klimatologas doc. dr. Gintautas Stankūnavičius sako, kad liepos mėnuo buvo karščiausias nuo tada, kai temperatūra pradėta matuoti prietaisais. Ką tai reiškia? Klimatologas neabejoja, kad šie karščiai susiję su klimato kaita. Tačiau pabrėžia, kad įsivaizdavimas, jog klimato atšilimą rodo tik tolygiai kylanti oro temperatūra, nėra teisingas. Apie klimato kaitą daugiau byloja dažnėjantys orų ekstremalumai – jei nesiimsime veiksmų, ateityje sulauksime daugiau potvynių, stipresnių audrų, nenuspėjamų karščių, speigų ir kitų reiškinių.

Ekstremalūs reiškiniai tik intensyvės

Klimato kaita veikia visus pasaulio regionus: tirpsta ašigalių ledynai, kyla vidutinis jūros lygis. Vienuose regionuose lietūs tampa vis dažnesni, o kiti kenčia nuo vis stipresnių karščio bangų ir sausrų. Pasaulio klimatologai sutaria, kad pagal prognozes, artimiausiais dešimtmečiais šie reiškiniai tik intensyvės.

2011–2020 m. apskritai buvo šilčiausias užregistruotas dešimtmetis. Nustatyta, kad tokiais tempais per ateinančius 20 metų pasaulinė temperatūra galėtų pasiekti arba viršyti 1,5 °C atšilimą. Kaip teigiama „The New York Times“, tai reikštų, kad beveik milijardas žmonių visame pasaulyje susidurtų su gyvybei pavojingomis karščio bangomis, dar šimtai milijonų kovotų dėl sausrų sukelto vandens trūkumo. Taip pat neliktų kai kurių gyvūnų ir augalų rūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas