Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 04 12

Turite žemės sklypą? Sodinkite ąžuolus. Štai kuo jie naudingi

Kai prieš daugelį metų atvykau į žemės sklypą, kuriame dabar žaliuoja mano sodas, pažiūrėjau į jį kaip tuščią drobę – puoliau kaip pašėlusi sodinti įvairiausius augalus įsivaizduodama, kaip dėka mano pastangų atgis kiekvienas kvadratinis metras. Tada dar nesupratau, kad sunkiausias darbas jau buvo nuveiktas – ir padėkoti turbūt būtų reikėję kokiam nors mėlynajam strazdui, o gal voveraitei.
Ąžuolas
Ąžuolas / „The New York Times“/ Douglas W. Tallamynuotr.

Douglasas Tallamy, entomologas ir ilgametis Delavero universiteto profesorius, iš karto būtų žinojęs, ką milžiniški seni ąžuolai, augantys palei priekinę sklypo ribą, reiškė tai vietovei – ar reikštų bet kuriai kitai.

„Jūsų kieme vyksta daugybė dalykų, kurie nevyktų, jei ten neaugtų vienas ar daugiau ąžuolų, puošiančių tą jums priklausantį mūsų planetos lopinėlį“, – rašo jis savo naujojoje knygoje „The Nature of Oaks: The Rich Ecology of Our Most Essential Native Trees“ („Ąžuolų prigimtis: turtinga svarbiausių mūsų vietinių medžių ekologija“).

Ąžuolai padeda gyvuoti didesniam skaičiui gyvybės formų nei bet kuri kita Šiaurės Amerikos medžių gentis – jie suteikia maisto ir pastogę daugybei gyvūnų rūšių, nuo paukščių iki lokių, taip pat įvairiausiems vabzdžiams ir voragyviams.

Ąžuolai taip pat leidžia kiekvieną mėnesį vykti tam, ką mokslininkas vadina „patrauklia sąveika“. Įvairius įdomius, akiai nepastebimus šios sąveikos aspektus jis ir aprašo savo knygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas