Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 02

Varnių regioninis parkas – atgaiva ir kūnui, ir sielai

Kaip ir daugelyje regioninių parkų, taip ir Varnių, patogiausia keliauti pažintiniais takais. Tuomet prieš jūsų akis atsivers pačios įspūdingiausios parko vietos ir gamtos turtai.
Paršežerio pažintinis takas
Paršežerio pažintinis takas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Beveik 14 kilometrų Paršežerio pėsčiųjų pažintinis takas, besidriekiantis per Sietuvos kraštovaizdžio draustinį, puikiai tinka ilgiems pasivaikščiojimams. Nepasiklysti padės išsamūs informaciniai stendai, o pavargus galima pailsėti ant medinių suoliukų, išsibarsčiusių palei visą taką.

Keliaudami taku pamatysite ir žemapelkę, ir 1863 metų sukilėlių kapavietes, ir Paršpilio piliakalnį, Burbiškių senkapius bei garsiąją Sietuvos kūlgrindą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paršežerio pažintinis takas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paršežerio pažintinis takas

Aukštagirės pėsčiųjų ir dviratininkų takas pritaikytas ir keliaujantiems dviračiais. Čia teks įveikti kiek ilgesnę – 23 kilometrų trasą, kuria važiuojant ar žingsniuojant atsiveria įspūdinti kalvotosios Žemaitijos toliai, didžiųjų piliakalnių – Medvėgalio, Bilionių vaizdai.

Neturintys galimybių atvykti su savo dviračiais, gali juos išsinuomoti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aukštagirės pėsčiųjų dviratininkų takas. Aukštagirės apžvalgos bokštas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aukštagirės pėsčiųjų dviratininkų takas. Aukštagirės apžvalgos bokštas

Lietuvoje pamažu atstatomi dvarai, jie tampa traukos, ir neretai kultūros centrais įvairiose vietovėse. Būtent toks traukos centras Varnių regioniniame parke yra garsusis Biržuvėnų dvaras.

Žinomas jau nuo 14 amžiaus, išgyvenęs įvairius laikus, 2004 metais jis patyrė gaisrą: labai apdegė pagrindinis sodybos pastatas – ponų namas, tačiau po gaisro buvo atrastas nuo 16 amžiaus amžiaus kauptas dvaro archyvas, albumai.

Dar po metų šiame dvare buvo rastas ir didelis lobis: iš Paryžiaus į Biržuvėnus atvyko vienintelė gyva paskutiniųjų dvaro savininkų Onos ir Tomo Gorskių jauniausioji dukra Janina Gorskytė. Ji atsivežė brolio nubraižytą schemą, kuri ir padėjo aptikti porceliano indų, dokumentų lobį. Grafaitė lobį padovanojo Žemaičių vyskupystės muziejui, kurį ten galima ir pamatyti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Biržuvėnų dvaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Biržuvėnų dvaras

Nors Varnių regioninis parkas nėra itin didelis, tačiau vargu ar pavyktų per vieną dieną aplankyti visas gražiausias bei svarbiausias jo vietas.

Norintiems apsispręsti, kam gi skirti savo dėmesį, pravartu apsilankyti šiuolaikiškai atnaujintame regioninio parko lankytojų centre, kur laukia gamtinių ir senųjų archyvinių nuotraukų ekspozicija, Lūkšto ežero gintarėliai, archeologinio paveldo pristatymas, istoriniai bei geologiniai paaiškinimai apie didžiuosiu piliakalnius, ir žinoma, žemaitiškai įgarsinti įvairūs pasakojimai.

Daugiau vaizdų iš Varnių regioninio parko, fotogalerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas