Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 31

Žuvinto biosferos rezervatas: paukščių balsai ir ramiai ošianti sengirė

Žuvinto biosferos rezervate tvyro ypatinga nuotaika. Čia karaliauja augalai ir gyvūnai, migracijų metu suplūsta galybė paukščių, todėl vaikštinėjant pažintiniais takais pasijauti lyg patekęs į dokumentinį filmą apie Lietuvos gamtą.
Vaizdas nuo lankytojų centro apžvalgos aikštelės
Vaizdas nuo lankytojų centro apžvalgos aikštelės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pažintį su autentiška gamta geriausia pradėti lankytojų centre, įsikūrusiame Aleknonių kaime. Kaip paaiškino Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis, netrukus duris atvers atnaujinta ekspozicija, skirta įdomiausiems gamtiniams kompleksams. Sužinosite apie migruojančius ir vandens paukščius bei susipažinsite su Žuvinto ežero gamtine raida, aukštapelkėmis. Interaktyvi ekspozicija – būdas mokytis smagiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lankytojų centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lankytojų centras

Taip pat ruošiamasi atnaujinti mokomąjį Žuvinto ežero taką, kurio gale įrengtas specialus paukščių stebėjimo bokštelis. Ar teko girdėti linksmai trelę traukiančią ūsuotąją zylę? Ne? Tuomet apsilankyti rezervate tiesiog privalote.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pažintinis takas Žuvinto ežere
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pažintinis takas Žuvinto ežere

Pasirinkę Buktos miško pažintinį taką susipažinsite su laukine sengirės gamta. Beveik 2 km ilgio takas vingiuoja pro unikalų skroblyną ir pelkėtą mišką. Pakeliui išvysite ne vieną informacinį stendą – susipažinkite su gamtos vertybėmis. Beje, čia auga saugomi Grįstakelio ir Buktos ąžuolai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pažintinis takas Buktos girioje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pažintinis takas Buktos girioje

Ką pamatyti atras ir istorijos mėgėjai. Žuvinto rezervato teritorijoje stūkso žymusis Varnupių piliakalnis, o jo papėdėje – senąją krašto istoriją menanti gyvenvietė. Šalia piliakalnio riogso legendomis apipintas Varnupių akmuo, kurį puošia paslaptingas pasagos formos ženklas. Pasakojama, kad pėdsaką čia kadaise paliko velnias. Senieji krašto gyventojai taip pat kalba, kad netoliese lobį paslėpė sprunkantis Napoleonas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Varnupių piliakalnis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Varnupių piliakalnis

Žuvinto gamta – griežtai saugoma vertybė, todėl šalia ežero nusidriekusiame gamtiniame take galima lankytis nuo 8.00 val. iki 20.00 val. Kitais atvejais būtina turėti specialų leidimą.

Pasigrožėkite Žuvinto biosferos rezervato vaizdais:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas