Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 28

Vilniečiai Anykščiuose susikūrė savąją Italiją

Vilnietė interjero dizainerė Giedrė Leitonė kartu su vyru Eriku šiandien Anykščius vadina savo namais. Palikusi sostinę šeima čia įkūrė autentišką italų tradicijas puoselėjantį namų restoraną „5 taškai“, o visai neseniai nusipirko ir pirmuosius namus. Dabar jauna pora džiaugiasi, kad kurti verslą nusprendė mažesniame mieste.
Erikas ir Griedrė Leitonai
„5 Taškai“ savininkai Giedrė ir Erikas Leitonai / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Savo istoriją Giedrė pradeda pasakoti prisimindama seną svajonę vieną dieną ištrūkti iš didmiesčio. Gimusi, augusi, ilgą laiką gyvenusi bei dirbusi Vilniuje, moteris vis prisimindavo vaikystę kaime.

Ėmėsi kulinarijos

„Vyras turėjo stabilų darbą sostinėje, todėl realizuoti sumanymą persikelti į mažesnį miestą, nebuvo taip paprasta. Kai pradėjome šią mintį plėtoti aktyviau, paskatinau Eriką išeiti iš samdomo darbo ir pasimokyti kulinarijos, nes mačiau, kad tam jis turi ne tik sugebėjimų, bet ir didžiulį norą.

Palikęs ilgametę veiklą jis pradėjo dirbti gerai žinomame restorane Vilniuje, vėliau susitiko su garsiu šefu iš Italijos, kuris pasiryžo jį mokyti gaminimo paslapčių“, – pasakoja G.Leitonė.

Giedrė prisimena, kad būtent tuomet mintis turėti savo restoraną įgavo pagreitį, tačiau vis dar nebuvo aišku, kurioje Lietuvos dalyje. Tam įtakos turėjo ambicingi Anykščių savivaldybės planai panaudojus Europos Sąjungos (ES ) investicijas susitvarkyti miesto infrastruktūrą ir viešąsias erdves bei patvirtinta Utenos regiono integruota teritorijų vystymo programa.

„Šis rodiklis tapo atspirties tašku. Buvo aišku, kad miestas stabiliai auga, o galimybių tik daugės. Tai patvirtino ir kokybiško laisvalaikio praleidimo galimybės – čia ir SPA centrai, ir Kalitos kalnas, ir medžių lajų takas. Matėsi, kad veiksmo netrūksta. Su vyru greitai supratome, kad yra niša kokybiškai maitinimo vietai atsirasti“, – verslo idėjos gimimo pradžią prisimena versli moteris.

Italija ar Anykščiai?

Nors argumentų Anykščių naudai, regis, jau buvo pakankamai, verslininkė prisipažįsta, kad mintys sukosi ir apie Italiją. Ši šalis buvo tapusi kone antraisiais poros namais. Giedrė su vyru čia dažnai vykdavo dėl kulinarinio paveldo, parodų ar draugų lankyti.

Savąją Italija galime susikurti Lietuvoje – tereikia surasti tinkamą erdvę.

„Tuo metu buvau gavusi puikų darbo pasiūlymą vienoje iš Italijoje veikiančių tarptautinių kompanijų. Regis, gyvenimas virė ir netrūko patrauklių galimybių, tačiau širdis tarsi sakė, kad savąją Italiją galime susikurti Lietuvoje – tereikia surasti tinkamą erdvę.

Apsisprendimo procese lemtingu tapo skambutis į Anykščių savivaldybę. Supratau, kad tai yra miestas, kuriame gyvendama, plėtodama verslą jausiu prasmę ir galėsiu prisidėti prie regiono augimo.

Kitą dieną su vyru nuvykome į Anykščius, susitikome su verslo ir savivaldybės atstovais, aiškinomės galimybes kurti naują verslą. Pakeliui į Vilnių jau žinojome, kad čia prasidės mūsų naujas gyvenimo etapas“, – džiaugiasi G.Leitonė.

Šeimos restorane apsilankiusieji jaučiasi tarsi pas senelę Italijoje.

Italija Anykščiuose

Šeimos restorane „5 Taškai“ apsilankiusieji jaučiasi tarsi pas senelę Italijoje. Čia vienintelė vieta Anykščiuose ir viena iš nedaugelio Lietuvoje, kur makaronai gaminami nenaudojant jokių elektrinių prietaisų.

„Patys gaminame ir penkis skirtingus itališkus padažus, kuriems naudojame ir vietinius produktus. Norime prisidėti ir prie kitų verslų plėtros regione“, – restorano išskirtinumą įvardija „5 Taškai“ šefas E.Leitonas.

Verslininkai niekada nepirko jokios papildomos reklamos. Sako, kad žmonės šią vietą randa patys.

„Mes tikime, kad rekomendacijos yra pats geriausias dalykas, nors žinia tuomet sklinda ne taip greitai. Mūsų tikslas – ne kiekis, o kokybė. Klientai pas mus atvyksta tarsi į šeimą. Čia bendraujame betarpiškai, pasakojame savo istoriją be užuolankų ar paslapčių“, – kalba Giedrė.

Džiaugiasi miesto pokyčiais

Pora ne tik įsisuko į Anykščių gyvenimą, bet ir tapo miesto atsinaujinimo liudininkais.

„Miestas gražėja – tvarkomi parkai ir gatvės, kuriamos vaikų žaidimo aikštelės, atsiranda naujų rekreacinių zonų. Iki bet kurios reikiamos vietos mieste galiu nuvykti per kelias minutes, o Vilniuje tai užtruktų mažiausiai pusvalandį.

Balandį įsikėlėme į naujus namus sodų bendrijoje, tad dabar mėgaujamės ypatingu gamtos artumu. Rytas prasideda nuo paukščių ir varlių skleidžiamų garsų. Atrodo, kad svajonė gyventi ramiau ir „žaliau“ realizavosi visu 100 procentų“, – atvirauja Anykščius pamilusi dizainerė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „5 taškai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „5 taškai“

Pasikeis neatpažįstamai

  • Anykščiuose šiuo metu vykdomi trys projektai, kuriems LR Vidaus reikalų ministerija (VRM) iš ES fondų ir valstybės biudžeto lėšų skyrė 3,6 mln. eurų. Pagal priemonę „Miestų kompleksinė plėtra“ tvarkomos viešosios erdvės, įrengiama bendruomenės aktyvaus laisvalaikio infrastruktūra.
  • Iki 2020-ųjų ketinama atnaujinti viešąsias erdves Šventosios upės pakrantėje, įrengti miesto apžvalgos aikštelę, pėsčiųjų ir dviračių taką, vaizdo stebėjimo kameras, sutvarkyti apšvietimą. Taip siekiama kurti naujus miesto traukos centrus, gerinti sąlygas investicijų pritraukimui ir verslo plėtrai.
  • Miesto parke bus sutvarkytos riedutininkų ir riedlentininkų erdvės – atnaujintos rampos, kuriama nauja trasa.
  • Taip pat bus kompleksiškai atnaujinta apleista teritorija Vienuolio gatvėje, sutvarkyti ir naujoms veikloms pritaikyti apleisti ir nenaudojami pastatai. Bus sutvarkytos šiai teritorijai priklausančios viešosios erdvės, atnaujintos automobilių stovėjimo aikštelės, įrengti pėsčiųjų ir dviratininkų takai.
  • Tikimasi, kad šie pokyčiai stipriai prisidės prie smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros, taip pat bendruomeninio ir socialinio verslo atsiradimo.
Sutvarkytos erdvės Anykščiuose
Sutvarkytos erdvės Anykščiuose
VIDEO: Aktorius A.Bružas aplankė kurorte įsikūrusius vilniečius verslininkus
VRM
VRM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai