Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 08 /21:59

Į Kauną atvažiavusio Čekijos cirko gyvūnai gali būti konfiskuoti

Trečius metus iš eilės į Kauną atvykusio Čekijos „Marcel“ cirko laukia rimti nemalonumai – jei jis iki trečiadienio, gegužės 9 d., kai ketino surengti pirmą pasirodymą, nepateiks įvairioms tarnyboms visų reikiamų leidimų ir dokumentų, liūtai, kupranugaris, tigras, beždžionė, arkliai gali būti konfiskuoti ir laikinai apgyvendinti Lietuvos zoologijos sode.
„Marcel“ cirkas
„Marcel“ cirko gyvūnai gali būti konfiskuoti. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno savivaldybės, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ir kitų tarnybų atstovai į šalia „Maxima“ prekybos centro Aleksote įsikūrusį cirką atvyko antradienį, sureagavę į žmogaus skambutį, kuris pranešė, kad čekai Lietuvoje rengia pasirodymus neturėdami visų reikiamų leidimų ir dokumentų.

Cirko vadovo 47 m. Marcelio Janečeko, kuris yra vedęs kartu gastroliuojančią 30 m. lietuvę Odetą Janečkovą (buvusi grupės „Rebelheart“ vokalisto Dariaus Mickaus žmona), tikinimu, jis turįs visas reikalingas pažymas, leidimus ir nepažeidė jokių įstatymų.

Tačiau inspektoriai su tuo nesutinka ir reikalauja kuo greičiau sutvarkyti visus formalumus – dauguma dokumentų turi būti išversta į lietuvių kalbą ir patvirtinti pas notarą, nėra iš Lietuvos aplinkos ministerijos gauto laukinių gyvūnų įvežimo į šalį, prekybos gyvūnais leidimo.

Įtaria konkurentus

Kalbama, kad įskųsti tik 7 dresuotojus ir akrobatus bei keletą techninių darbuotojų turintį cirką galėjo konkurentai. Tiesa, kartu su inspektoriais dalyvavęs cirko ekspertas, „Baltijos cirko“ direktorius Petras Variakojis su dukra Ieva neigė tokią versiją.

Kalbama, kad įskųsti tik 7 dresuotojus ir akrobatus bei keletą techninių darbuotojų turintį cirką galėjo konkurentai.

Vis dėlto įtarimų natūraliai gali kilti, nes „Marcel“ savo pasirodymus ketino pradėti trečiadienį, o „Baltijos cirkas“, apsistojęs Jonavos gatvėje, – ketvirtadienį.

„Atvažiuoja prieš dvi dienas, pasinaudoja mūsų jau padaryta reklama. Juk žmonėms susimaišo kur kuris cirkas“, – piktinosi P.Variakojis, atvirai išsakęs ir abejones dėl čekų cirko profesionalumo.

„Tačiau tai ne esmė. Esmė, kad visi privalome dirbti pagal tas pačias taisykles. Kodėl mes turime po mėnesį laukti įvairių leidimų, o jiems to daryti nereikia“, – klausė garsus cirko meistras.

„Baltijos cirko“ tinklalapyje prieš kelias dienas buvo patalpinta tokia žinutė: „Turime žinių, jog, siekdamas pasinaudoti mūsų reklama ir suklaidinti žiūrovus, į miestą tuo pačiu metu atvyksta prastos reputacijos cirkas. ... Apmaudu, jog negalime apginti savo žiūrovų nuo apsišaukelių ir negalime apsiginti patys. Esame atsakingi tik už Baltijos cirko pasirodymų kokybę“.

OJanečkova, dėl kūno lankstumo vadinama moterimi-gyvate, atšauna jau nuo 6 metų besisukanti cirke, o jos vyras turi profesionalaus dresuotojo ir dresūros mokytojo diplomus.

Įskundė mokesčių inspekcijai

P.Variakojo ir M.Janečeko santykių draugiškais negalima laikyti jau ne pirmus metus. 2010 m. čekams gastroliuojant Alytuje, buvo padegtas jų vilkikas. Tuomet P.Variakojis, apgailestavęs dėl kolegų patirtų nuostolių, vis tik sakė, kad jo padegimas nestebina, nes bilietai į „Marcel“ pasirodymus – brangesni, o programa yra dvigubai trumpesnė nei kitų cirkų, todėl kai kuriems žiūrovams esą galėjo kilti pasipiktinimas.

„Alytaus gidui“ 2010 m. P.Variakojis taip pat prisipažino, kad yra pranešęs Valstybinei mokesčių inspekcijai apie netinkamai žymimus bilietus į „Marcel“ cirką. Čekams teko pasigaminti bilietus pagal Lietuvoje galiojančius reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas