Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaliningrado srityje vištoms nustatytas Niukaslo ligos virusas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad pagal Rusijos žiniasklaidos pranešimus, Kaliningrado srities Černiachovsko rajono Prioziornoe kaime ir Gusevo rajono Briansko ir Novostroevko kaimuose išskirtas ir nustatytas Niukaslo ligos virusas.
Viščiukas
Viščiukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiriant naminių paukščių (vištų) patologinės medžiagos mėginius, išskirtas virusas 98-99 % atitiko Niukaslo ligos virusą, kuris pastaraisiais metais buvo nustatytas naminiams ir laukiniams paukščiams daugelyje Azijos šalių. Šiuo metu Rusijos specialistai atlieka viruso biologinių savybių analizę.

„Ši žinia kelia nerimą mūsų šalies specialistams, nes oficialaus pranešimo apie Niukaslo viruso nustatymą iš Rusijos kompetentingų institucijų negavome, neturime informacijos apie viruso plitimą ir apsaugos priemonių taikymą. Kadangi protrūkio židinys yra kaimyninės šalies teritorijoje, norėtume paraginti paukščių laikytojus būti budrius. Pastebėjus padidėjusį paukščių kritimą ar kitus Niukaslo ligai būdingus požymius, reikėtų nedelsiant informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Paskutinis šios ligos atvejis Lietuvoje buvo užregistruotas 1989 metais.

Niukaslo ligą sukelia virusas. Ja serga naminiai ir laukiniai paukščiai. Jautriausios sukėlėjui yra vištos, mažiau jautrios – antys ir žąsys. Virusas perduodamas tiesioginio ir netiesioginio kontakto būdu, per infekuotų paukščių išskyras, užterštus pašarus, vandenį, įrenginius, instrumentus, drabužius ir net patalpas. Niukaslo liga sergantys paukščiai kosti, kvėpuoja išsižioję, sutrinka koordinacija, svyruoja, eina ratu, jiems susuka kaklus, gali atsirasti traukuliai, galvos drebėjimas, galūnių ir sparnų paralyžius. Susirgusių paukščių pagydyti galimybių nėra. Ligos židinys izoliuojamas, užsikrėtę paukščiai naikinami, patalpos valomos ir dezinfekuojamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai