Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamentarai siūlo didinti pinigines baudas už gyvūnų kankinimą

Seime registruotos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisos, kuriomis siekiama didinti pinigines baudas už gyvūnų kankinimą.
Griežtinti bausmes už žiaurų elgesį su gyvūnais ragino ir šunys
Pilietinė akcija prieš žiaurų elgesį su gyvūnais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keli konservatoriai ir socialdemokratai siekia, kad žiaurus elgesys su gyvūnais ar jų kankinimas užtrauktų 100-500 Lt baudą. Šiuo metu maksimali bauda už šį nusižengimą – 300 Lt.

Parlamentarai siūlo dar griežčiau bausti asmenis, ne pirmą kartą pakliūnančius teisėsaugos akiratin dėl žiauraus elgesio su gyvūnais. Jiems prašoma skirti 500-1000 Lt baudas.

Seimūnų teigimu, tokį siūlymą paskatino pastarosiomis dienomis pasikartojantys žiauraus elgesio incidentai su gyvūnais.

Šiuo metu Seime svarstomas kitos su gyvūnų apsauga susijusios teisės aktų pataisos – Baudžiamojo kodekso (BK) 130 straipsnis.

 Iniciatyva keisti BK straipsnį, numatantį bausmes gyvūnų skriaudikams, kilo po didžiulio atgarsio visuomenėje susilaukusios šuniuko Pipiro istorijos. „Darbietė“ Dangutė Mikutienė pasiūlė pataisą, pagal kurią maksimali bausmė už žiaurų elgesį su gyvūnais būtų ne vieni, bet ketveri metai, o ir pats nusikaltimas būtų vertinamas ne kaip lengvas, o apysunkis. Taip pat siūlyta išbraukti galimybę nusižengėliams atsipirkti areštu.

Prieš galutinį Seimo balsavimą pataisą paskirta svarstyti dviem parlamento komitetams: kaip pagrindinis paskirtas Teisės ir teisėtvarkos (TTK), kaip papildomas – Aplinkos apsaugos (AAK). AAK pataisai nepritarė – esą siūlomos naujos bausmės yra per griežtos, o TTK nusprendė susšvelninti siūlomas bausmes – komiteto siūlymu, didžiausia bausmė būtų pusantrų metų nelaisvės, taip pat paliekama ir arešto galimybė.

Pagal dabar galiojantį BK, už žiaurų elgesį su gyvūnais baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas