Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Selemonas Paltanavičius: namų televizorius už lango

Atrodo, kad dabar televizorius – jokia naujovė, tuo labiau – prabanga. Tačiau ne visada mes patenkinti rodomų programų įvairove ir jų turiniu. Ką daryti? Žinoma, galima „keliauti per programas“, tačiau ir ten nieko naujo nebus...
Didysis margasis genys
Didysis margasis genys / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Išeitis yra: televizorių pasigaminti, įsiruošti galime mes patys! Jis veiks visą dieną, nereikalaus energijos, o turintys laiko ir norintys sau skirti smagią atokvėpio valandėlę galės jį žiūrėti, kada norės. Be to, televizoriaus rodoma programa niekada nesikartos. Taigi – toks televizorius yra geriausias! Kaip jį įsirengti?

Savo kieme, sode netoli lango įruoškime lesyklą, kurią būtų patogu stebėti.

Savo kieme, sode netoli lango įruoškime lesyklą, kurią būtų patogu stebėti. Ji gali būti bet kokia – kaip galėsime, kokias sąlygas turėsime, taip ji ir atrodys.

Tam tiks lentutė su krašteliu, kad lesalas žemėn nenukristų, plastikinis butelis prakirptu šonu, molinis dubuo ar sukalta namelio formos „klasikinė“ lesykla. Žinoma, stogelis ją apsaugos ir lesalas nebus apsnigtas.

Tačiau uždaras lesyklas su stogu mėgsta ne visi paukščiai, ypač kai kurie geniai (meletos), juodagalvės sniegenos, žaliukės, alksninukai, svilikai. Atvira lesykla paukščiams yra patogesnė. Dar labiau paukščių mėgstama lesinimo aikštelė – bent kelių metrų nuvalytas plotas, kur lesalas pilamas tiesiai ant žemės. Tokioje aikštelėje, be įprastų žiemojančių rūšių, mielai maitinasi svirbeliai, juodieji  ir smilginiai strazdai, čimčiakai, kurapkos, liepsnelės.

VIDEO: Selemonas Paltanavičius: žiema pasėjo sniegenas

Norintys savo televizoriuje matyti dailesnius vaizdus, lesyklos aplinką gali papuošti – pastatyti eglučių, pakabinti vaisiais apkibusių erškėčių šakų, o per šventes – kalėdinių eglutės papuošalų. Taip pasielgė mano bičiuliai, aktyvūs paukščių globėjai Vilija ir Stasys, kurie savo televizoriuje pro langą mato dar nesibaigiančias „paukščių Kalėdas“. O kodėl to nepadarius ir kitiems?

Šis televizorius veiks iki vasario galo. Tačiau po to greitai parskris varnėnai ir bus galima turėti televizorių su nauja programa – tereikia iškelti inkilą taip, kad jį matytume pro savo langą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas