Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasirinkimas: medinė, plastikinė ar stiklinė pjaustymo lentelė?

Kokybiška pjaustymo lentelė tiesiogiai susijusi su gaminimo malonumu. Retai besisukiojantys virtuvėje to galbūt ir nepastebi, bet gera lenta virtuvėje atlieka vieną pagrindinių vaidmenų. Kokią: medinę, plastikinę ar stiklinę lentelę pasirinkti, kad darbas virtuvėje būtų malonus?
Kokią: medinę, plastikinę ar stiklinę lentelę pasirinkti, kad darbas virtuvėje būtų malonus?
Kokią: medinę, plastikinę ar stiklinę lentelę pasirinkti, kad darbas virtuvėje būtų malonus? / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Medinės – draugiškos peiliams

Būtent tokias lentas labiausiai pripažįsta virtuvės profesionalai. Medinės lentelės – ekologiškos, stabiliai stovi ant stalo, bet didžiausias jų privalumas tas, kad nuo medinio paviršiaus peilio ašmenys ne taip greitai atšimpa.

Tiesa, kai kurias šeimininkes atbaido nemaža kokybiškos medinės lentelės kaina. Kitas medžio trūkumas – nuo labai karšto vandens jis gali deformuotis. Kyla ir higienos klausimas, nes neįmanoma išvengti įtrūkimų medžio paviršiuje.

Jei nerimaujate dėl švaros, medinę lentelę užtenka bent pora kartų per savaitę nuplauti verdančiu vandeniu. Ir nenaudokite tos pačios lentos žaliai mėsai ir žuviai – įsigykite atskirą specialiai šiems produktams ir higienos klausimas bus išspręstas. Medinė lentelė nesugers kvapų, jei kartas nuo karto ją ištepsite aliejumi.

Medinių lentų ilgaamžiškumas priklauso nuo teisingo pasirinkimo. Rinkdamiesi medinę lentelę atidžiai ją iš visų pusių apžiūrėkite, patikrinkite, ar nėra mažų įtrūkimų. Net ir mažiausias įtrūkimas, einantis išilgai medžio, bėgant laikui didės, kol galų gale visiškai sugadins lentą. Nepirkite lentelės, jei pastebite bent nedidelę medžio deformaciją.

Plastikinės – lengvos ir patvarios

Plastikinės pjaustymo lentos turi daug privalumų – jos nebrangios, lengvos, patvarios ir lengvai prižiūrimos. Speciali jų viršutinė danga saugo lentą nuo įbrėžimų ir gerai „pritraukia“ produktus.

Nors tai nėra didelis trūkumas, plastikinės lentos, skirtingai nei medinės, negalima naudoti kaip padėklo karštam indui. Be to, jai nėra specialių kojelių, tokios lentos ne itin stabiliai stovi ant stalo.

Pirkdami plastikinę lentą, pirmiausia atkreipkite dėmesį, ar ji tikrai tinka sąlyčiui su maistu. Tokia informacija nurodoma ant pakuotės.

Stiklinės – puošia interjerą 

Pjaustymo lentos iš stiklo atrodo idealiai. Jų paviršius atsparus karščiui, jos lengvai valomos ir nesugeria kvapų. Be to, yra didelė stiklinių lentelių dizaino ir spalvų įvairovė, todėl jos tinka prie bet kokio virtuvės interjero.

Tiesa, dažniausiai stiklinės lentos ir lieka tik kaip interjero detalė. Priežastis paprasta – peilio ašmenys nuo stiklo greitai atšimpa, o ir garsas pjaustant ne pats maloniausias. Tačiau galima surasti ir nemenką pliusą – stiklinė lenta idealiai tinka žuviai doroti, nes į ją neįsigeria kvapai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais