„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Švenčių stalui. Kauno vištienos maltinis su „jažynka“

Dar 1967 metais E.Drąsutienės, O.Rudaitienės, E.Starkienės ir A.Šližienės sudarytoje ir išleistoje knygoje „Valgių gaminimas“ maltos mėsos gaminiai buvo vadinami ne kotletais, o maltiniais, muštos mėsos kepsniai ne karbonadais, o muštiniais. Ir tik vėliau kulinarinių knygų leidėjai, cenzoriai ir redaktoriai viską suvėlė: maltinius pradėjo vadinti rusiškai – kotletais.
Produktai
Produktai / Mairūno nuotr.

Šiandien tie pavadinimai taip įstrigo lietuvių galvose, kad niekas net nepagalvoja, kad kotletas yra ne maltas, o nemuštos nugarinės su šonkauliuku kepsnys.

Kada ir kokioje vietoje Kauno vištienos maltinis atsirado, sunku nustatyti, bet tarpukario Kauno restoranuose ir kavinėse buvo labai populiarus patiekalas, nes iš tiesų yra labai skanus, aromatingas, sotus. Jį mėgo visi: ponios ir panelės, garbūs ponai, ypač vaikeliai ir net bedančiai senukai. Jį mėgo ir virėjai, nes buvo lengvai gaminamas.

Na, o „jažynka“ lenkuojantiems kauniečiams buvo gero ir skanaus maisto sinonimas, – ištroškinkite grietinėlėje perpus žirnelius su morkų kubeliais, pagardinkite druskyte, maltais juodaisiais pipirais, paragaukite ir suprasite, kodėl šitą daržovių troškinį anuo metu garbino visi valgytojai nuo Sankt Peterburgo iki Vienos, nuo Maskvos iki Paryžiaus.

Vienam vištienos maltiniui reikia:

• 80 g vištienos filė,
• 50 g lašinių,
• 2 g druskos,
• 0,5 g maltų juodųjų pipirų,
• 15 g kietai suplaktų kiaušinio baltymų,
• 20 g česnaku aromatizuoto sviesto,
• 10 g kvietinių miltų,
• 20 g kiaušinio plakinio,
• 15 g džiūvėsėlių.

Vienai „jažynkos“ porcijai reikia:

• 20 g daržovių arba grybų sultinio,
• 20 g grietinėlės,
• 10 g sviesto,
• 150 g žaliųjų žirnelių ir morkų kubelių,
• 3 g druskos,
• 1 g džiovintų raudonėlių,
• 1 g kario prieskonių,
• 2 g petražolių lapelių.

Vištienos filė ir lašinius du kartus sumalti, išmaišyti su druska, maltais juodaisiais pipirais.

Kietai suplaktus kiaušinių baltymus atsargiai įmaišyti į masę, suformuoti paplotėlį, ant paplotėlio dėti aromatinio sviesto gabalėlį, suformuoti „cepeliną“, jį apvolioti miltuose, kiaušinio plakinyje ir du kartus džiūvėsėliuose. Kepti orkaitėje 5-8 min 220 laipsnių temperatūroje.

Daržovių arba grybų sultinį, grietinėlę ir sviestą sudėti į prikaistuvį, suberti žaliuosius žirnelius, mažas morkytes arba morkų kubelius, užvirinus kelias minutes pavirti, pagardinti druska, džiovintais raudonėliais, kario prieskoniais, petražolėmis.

Siųskite savo šventinio patiekalo receptą, iliustruotą nuotraukomis arba videomedžiaga el. paštu kaledos@15min.lt. Aktyviausi ir originaliausi skaitytojai tikrai neliks be dovanų!

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs