Atrodo, buvo ką čia stebinti, kai Europos sostinėse buvo gaminami įvairiausių uogų ir vaisių putėsiai. Berlyne, Paryžiuje, Romoje, Londone, Vienoje prašmatnių restoranų kulinarai gamindavo fantastiškiausius saldėsius ir gardėsius, kad tik prisivilioti daugiau lankytojų. Ir vis dėlto…
Kauno spanguolių putėsio ypatumas buvo tas, kad Lietuvoje augančios spanguolės buvo rūgštesnės. Kaune ir cukrus buvo brangesnis, nei kitose Europos sostinėse, tad kauniečiai vietoj cukraus dėdavo pigesnį saldiklį – medų. Tačiau labiausiai skirdavosi gamybos technologija. Kitur buvo naudojamos spanguolių sultys, o kauniečiai putėsiams spanguoles gamindavo pagal senovinį spanguolių gaivos receptą.
Ikikariniame Kaune spanguolių putėsiai buvo gaminami visuose restoranuose, kavinėse ir baruose. Po karo, kai regimai kito Kauno gyventojų sudėtis, šis receptas buvo užmirštas, nors iki devintojo dešimtmečio jis dar būdavo gaminamas „Metropolio“ restorane, senojoje „Tulpėje“. Buvo atsiradęs ir naujame restorane „Trijose mergelėse“, tačiau išėjus senajai virtuvės šefei, dingo iš valgiaraščio.
Gaila, kad ir dabar kauniečiai sunaikino savo garsiuosius restoranus, kavines su išskirtiniais valgiais ir gėrimais, ramiu pasėdėjimu, intelektualiniais pokalbiais, žinomais ir gerbiamais senbuviais, o patys pradėjo maitintis didžiųjų prekybos centrų greitmaisčiu prabėgom, paskubomis į save sumesdami menkavertį netikusį maistą, sukimšdami picą, hamurgerį, kebabą ar kitokį šlykštmaistį, prifarširuotą nuodingų chemikalų.
Bet pamirškime tuos niekus ir pamėginkime šiandien pasigaminti spanguolių putėsį. Tam reikės:
• 200 g spanguolių,
• 120 g cukraus,
• 60 g medaus,
• 60 g manų kruopų,
• 450 ml vandens
Perrinktas, gerai nuplautas ir nusausintas spanguoles sumalkime, išspauskime sultis ir padėkime šaltai. Likusius uogų tirščius užpilkime verdančiu vandeniu, dėkime ant ugnies, užvirinkime, sumažinkime ugnį ir virkime 5 minutes.
Nuovirą perkoškime per marlę, įdėkime medų ir jį išmaišykime, kad ištirptų. Po to suberkime cukrų ir dar pavirkime, kad gautume sirupą. Sirupui užvirus, plona srovele, visą laiką maišant, supilkime manų kruopas. Visą laiką reikia maišyti, kad nesusidarytų gumulų. Ugnį sumažinkime ir dar virkime apie 12 minučių.
Dabar nuimkime puodą nuo ugnies, įpilkime spanguolių sultis ir plakime mikseriu tol, kol susidarys šviesiai rausvi putėsiai. Putėsius sudėkime į vazeles arba dubenėlius ir dėkime į šaldytuvą, kad sustingtų.
Spanguolių putėsiai senovėje būdavo patiekiami su saldžia grietinėle. Suprantama, advento metu taip putėsius duoti nederėtų, bet per Kalėdas galbūt ji ir tiktų. Išradinga šeimininkė savo svečius galėtų nustebinti ir netikėtu spanguolių muso patiekimu, – tam pagaminusi raudonos karamelės „siūlų“ rutuliukus.
Siųskite savo šventinio patiekalo receptą, iliustruotą nuotraukomis arba videomedžiaga el. paštu kaledos@15min.lt. Aktyviausi ir originaliausi skaitytojai tikrai neliks be dovanų!