Kalakutų fermos savininkas Vladas Baltuonis pirmuosius du šimtus kalakutų parsivežė maždaug prieš 17 metų.
„Lietuvoje tokių kalakutų nebuvo – atradome juos Anglijoje. Būtent tie kalakutai, kurie užauga iki 25–30 kg, ir yra ypač mėsingi, o jų mėsa – sultinga. Būtent ta veislė auginama iki šiol“, – kalbėjo kalakutų ūkio savininkas Vladas Baltuonis.
Dėl liesumo ir neaukštos kainos anksčiau mažai vartota paukštiena tapo populiari. 1 kg kalakutų filė kainuoja apie 20 litų. Dabar Baltuonių ūkyje burbuliuoja apie 10 tūkstančių, o iš viso per metus čia užauginama apie 30 tūkstančių kalakutų.
„Kalakutienos poreikis kiekvienais metais vis didėja. Mus tai labai džiugina ir mes stengiamės kiekvienais metais tų kalakutų auginti vis daugiau“, – sakė kalakutų ūkio savininkė Vilija Baltuonienė.
Visus metus kalakutus auginantys verslininkai sako, kad prieš Velykas ir Kalėdas šių paukščių poreikis išauga net keletą kartų. Paklausiausios ant Kalėdų stalo – 5–6 kg sveriančios patelės. Patinėliai – keliais kilogramais sunkesni. Verslininkai pastebi, kad krizė nesumažino kalakutienos pirkimo, tik paskatino žmones pirkti mažesniais kiekiais.
Ūkyje pagaminta kalakutiena keliauja ne tik į didžiuosius šalies miestus, bet ir kaimynines bei kitas Europos šalis. Kartu pridedamas ir receptas, kaip skaniai iškepti kalakutą. Ūkio savininkas atskleidžia paslaptį, kad mūsų senoliai vyną švirkšdavo ne į mėsą, o juo girdydavo paukščius.
„Dvaruose savaitė prieš skerdžiant kalakutą, jį lesindavo riešutais, o prieš pat – raudonu vynu, kad kalakutai patirtų mažiau streso ir galbūt jų mėsa būtų minkštesnė“, – dvarininkų gudrybes atskleidė ūkininkas V. Baltuonis.
Ūkininkas juokiasi – tokio specialaus užsakymo dar nesulaukęs, bet, jei atsirastų norinčių, būtinai tai padarytų.