Dumplainis
Dumplainis nėra retas augalas Lietuvoje, tačiau valgomojo dumplainio mūsų soduose reikėtų paieškoti. Nuo dekoratyvinio valgomasis dumplainis skiriasi tuo, kad subrendęs neparausta. Išvaizda vaisius primena mažą geltoną pomidorą, skonių – gaivias uogas. Galima valgyti vieną, dėti į salotas, desertus, gaminti uogienes, marinuoti. Taip pat džiovinti bei naudoti kaip razinas. Kinų medicinoje dumplainis naudojamas kaip vaistas nuo kosulio, karščiavimo, pūlinių gydymui.
Obuolių ir dumplainių pyragas
Jums reikės:
Įdarui:
– kilogramo saldžių obuolių;
– 4 valg. šaukšt. džiovintų spanguolių;
– 4 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
– 100 g dumplainių uogų;
– 1 valg. šaukšt. cukraus.
Tešlai:
– 125 g miltų;
– 100 g sviesto;
– 50 g cukraus;
– 50 g avižinių dribsnių;
– 50 g lazdyno riešutų;
– vieno apelsino žievelės;
– 1 valg. šaukšt. vandens.
Nuluptus ir supjaustytus obuolius dėkite į puodą, berkite spanguoles, supilkite apelsinų sultis. Virkite, kol obuoliai suminkštės. Tuomet suberkite cukrų ir dumplainius, išmaišykite. Masę supilkitę į kepimo skardą. Į miltus sumeskite gabaliukais supjaustytą atvėsintą sviestą. Minkykite pirštais, kol nebeliks atskirų sviesto gabaliukų. Tuomet supilkite likusius ingredientus ir išmaišykite rankomis. Masė turi būti labai tiršta, šokanti į gabalus. Ją paskirstykite ant kepimo inde sudėtų obuolių. Kepkite 200 laispnių temperatūroje, kol viršus gražiai paruduos.