Kaštainiai
Kaštainiai – valgomi mūsiškių kaštonų giminaičiai. Daugeliui pažįstami iš klasikinių prancūzų literatūros kūrinių, kuriuose yra neatsiejama rudeninio Paryžiaus peizažo detalė. Paryžiaus gatvėse jie kepami iki šiol, tačiau dabar jų galima įsigyti ir Lietuvos parduotuvėse. Nusipirkus galima valgyti kaip Paryžiaus gatvėje – iškeptus orkaitėje. Tačiau Viduržemio jūros pakrantėje jie dažnai naudojami vietoje pupelių, kitur – vietoje bulvių. Tai vienintelis vitamino C turintis „riešutas“, o kalorijų kaštainiuose keturis kartus mažiau nei lazdyno riešutuose.
Trinta kaštainių sriuba
Jums reikės:
– 450 g nenuluptų kaštainių;
– 1 duonos riekės;
– 4 valg. šaukšt. alyvų aliejaus;
– 2 valg. šaukšt. raudonojo vyno acto;
– 620 ml sultinio;
– druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir žiupsnelio cinamono.
Pirmiausia susidorokite su kaštainiais. Jų kiautus plokščiojoje dalyje įpjaukite kryželiu, sudėkite į keptuvę, užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, įberkite druskos ir 20 min. pavirkite. Palikite atvėsti vandenyje. Po to nulupkite kaštainius ir rudą, prie vaisiaus prilipusią odelę. Aliejuje pakepinkite duoną, sudėkite ją į virtuvinį kombainą, įpilkite acto ir išsukite iki vientisos masės. Supilkite sultinį ir suberkite kaštainius. Keletą kaštainių pasilikite – juos sukapsosite ir užbarstysite ant sriubos. Plakite tol, kol pasidarys tyrelė. Dabar ją supilkite į prikaistuvį, pagardinkite pipirais ir druska bei cinamonu ir užkaitinkite. Papuoškite kapotų kaštainių gabaliukais.