Anona
Nuo Andų pakalnių kilę anonos vaisiai inkų buvo vadinami šaltomis krūtimis, nes juos vaikams duodavo kaip čiulptuką. Prinokę šie vaisiai būna minkšti, kaip avokadai, tačiau jei tokių nerandate parduotuvėje – nieko tokio. Kambario temperatūroje jis pabaigs bręsti. Skoniu anona primena bananų, braškių ir anansų mišinį, o forma – širdį. Inkai anonos vaisius laikė afrodiziaku. Šiuo metu iš jų gaminami įvairūs desertai – nuo ledų iki pyragų.
Suflė su anona
Jums reikės:
– 240 ml sutrintų anonos vaisių;
– 6 kiaušinių;
– 120 ml pieno;
– 3 valg. šaukšt. cukraus;
– 1 valg. šaukšt. apelsino sulčių;
– 1 valg. šaukšt. miltų;
– 1 valg. šaukšt. sviesto.
Atskirtus kiaušinių baltymus palikite pastovėti kambario temperatūroje. Tuo metu paruoškite pusantro litro talpos suflė indą: ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Indą atšaldykite. Nedideliame puode sumaišykite 2 šaukštus cukraus su miltais, užpilkite pienu ir kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami, kol pradės tirštėti. Išplakite kiaušinių trynius, sumaišykite su šiek tiek pieno padažo, vėliau viską supilkite į puodą su karštu padažu. Kaitinkite, kol sutirštės, padėkite pravėsti. Įmaišykite trintą anoną. Po truputį suberdami šaukštą cukraus, išplakite kiaušinių baltymus. Nupilkite 250 ml plaktų baltymų, į juos per kelis kartus įmaišykite pieno padažą. Pilkite masę į atšaldytą indą ir pusvalandį kepkite 190 laipsnių temperatūroje. Sufle patiekite su apelsinų padažu.