Valgomoji ybiškė
Maistui naudojamos karšto klimato zonose augančių valgomųjų ybiškių ankštys. Yra daugybė jų gaminimo būdų, tačiau virėjai ypač pamėgę jas dėti į sriubas bei troškinius. Ybiškė išskiria lipnias sultis, kurios natūraliai sutirština šiuos patiekalus. Skoniu ybiškės primena baklažaną, yra puikus vitaminų A ir C šaltinis.
Receptas
Valgomosios ybiškės jogurto padaže
Jums reikės:
– kelių didelių saujų nuvalytų ybiškių;
– 3 skiltelių česnako;
– 1 svogūno;
– 1 arbat. šaukšt. kalendros;
– ½ kumino;
– ¾ stiklinės jogurto;
– ½ stiklinės vandens;
– 1 arbat. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
– ¼ arbat. šaukšt. malto čili pipiro;
– žiupsnelio kario, ciberžolės, maltų juodųjų pipirų, druskos, sviesto kepimui.
Ybiškes nuplaukite ir nusausinkite, nupjaukite uodegėles. Jei jos labai didelės, supjaustykite gabaliukais. Svieste porą minučių pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus, tuomet dėkite smulkintą česnaką ir pakepinkite, kol daržovės švelniai paruduos. Į keptuvę suberkite ciberžolę, karį, kuminą, juoduosius pipirus, pagrūstas arba tarp rankų patrintas kalendras ir dar porą minučių pakepinkite. Tuomet dėkite ybiškes ir viską dar šiek tiek apkepinkite. Supilkite pusę recepte nurodyto vandens kiekio ir palikite troškintis tol, kol skystis išgaruos. Jogurtą gerai sumaišykite su likusiu vandeniu ir krakmolu. Maišydami daržoves supilkite jogurtą ir viską ant silpnos ugnies palikite troškintis dar 10 min.Valgyti galima su duona arba pita.