Pirmiausia – surūšiuoti
Siūlome likusius maisto produktus pirmiausia surūšiuoti: į greitai gendančius ir tokius, kuriuos galima laikyti arba perdirbti. Greitai gendantis maistas — tai, žinoma, visos su majonezu pagamintos mišrainės ir tortai ar pyragaičiai su kremu.
Jei šių produktų nesuvalgysite per parą ar pusantros, atsikratykite jų be jokio gailesčio — sveikata juk brangesnė. Daug kitų produktų galima sunaudoti gaminant įvairius patiekalus. Pavyzdžiui, iš rūkytos ir keptos mėsos likučių be didelio vargo paruošite labai skanų ir ne mažiau naudingą patiekalą — mėsos šiupinį.
Siūlome likusius maisto produktus pirmiausia surūšiuoti: į greitai gendančius ir tokius, kuriuos galima laikyti arba perdirbti.
Mėsos rinkinio šiupinys
Šiupinukas ypač tiks sausio 2 dieną, kai organizmas — jau pavargęs virškinti šaltus užkandžius ir mišraines — reikalauja šilto maisto. Šiupininę gaminti lengva ir paprasta. Surinkite visus mėsos produktų — dešros, virto liežuvio, įvairių kepsnių — likučius. Supjaustykite juos juostelėmis ir apkepkite. Mėsytę sudėkite į puodą, riebalus palikę keptuvėje. Į keptuvę įdėkite svogūnų (supjaustytų per pusę padalintais griežinėliais) ir pakepinkite, kol įgaus auksinį atspalvį.
Tuomet pridėkite pomidorų pastos ir dar 5 minutes patroškinkite.
Juostelėmis supjaustytus raugintus agurkus įdėkite į puodą su mėsos produktais ir užpilkite labai karštu vandeniu.
Puodą pastatykite ant dujinės viryklės ir kaitinkite, kol užvirs. Pavirkite 5 minutes, tada į puodą sudėkite svogūnus su pomidorų pasta. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Jeigu jos nepakanka, į puodą įpilkite agurkų sūrymo — tai suteiks sriubai aštrumo ir pikantiško skonio bei kompensuos druskos trūkumą.
Dar 5 minutes pavirę, puodo turinį pagardinkite prieskoniais — kvapiųjų pipirų žirneliais ir lauro lapais. Alyvuogės — svarbi šiupinio sudedamoji dalis — beriamos tiesiai į puodą. Galima jas patiekti ir lėkštutėje — kartu su griežinėliu citrinos ir šaukšteliu majonezo arba grietinės. Daugelis alyvuoges sudeda į puodą, kartu supildami ir jų sultis iš indelio.
Trijų litrų puodui prireiks maždaug kilogramo mėsos gaminių likučių, 3 vidutinio dydžio svogūnų galvučių, 2 valgomųjų šaukštų pomidorų pastos, 5 raugintų agurkų, indelio alyvuogių, pipirų žirnelių ir lauro lapų.
Photos.com nuotr./Šventinis stalas |
Pica
Jeigu Kalėdoms kepate pyragėlius, nepamirškite gabalėlį tešlos padėti į šaldymo kamerą. Po švenčių turėsite iš ko kepti picas. Tik nepamirškite — tešlą reikia iš anksto atšildyti kambario temperatūroje. Jei šaldymo kameroje tešlos nėra — ne bėda.
Picų tešlos receptų ne ką mažiau nei jų įdarų. Pirmenybę teikime tešlai, kuri labai ilgai gali būti laikoma šaldytuve. Sausų mielių pakelį reikia sumaišyti su puse arbatinio šaukštelio druskos, įpilti pieno stiklinę, įdėti 2 valgomuosius šaukštus cukraus bei 200 g suminkštėjusio margarino ir apytiksliai 3,5–4 stiklines miltų. Užmaišykite tešlą, suminkykite rutulį, įdėkite į puodelį ar polietileninį maišelį ir palikti bent 4 valandas šaldytuve.
Po to tešlą ištraukite, atpjaukite reikalingo dydžio gabalėlį. Likusią tešlą įdėkite atgal į šaldytuvą. Ji puikiai išsilaiko net 2 savaites. Dar vienas greitai paruošiamos tešlos būdas: 1/2 pakelio margarino, 25 g supresuotų arba 1 pakelis sausų mielių, 1/2 stiklinės pieno, 2 valgomieji šaukštai cukraus, 2 stiklinės miltų, druskos.
Mieles užpilkite cukrumi ir ištirpinkite šiltame piene. Margariną sutarkuokite, suberkite miltus ir druską, maišykite, kol masė bus vienalytė. Tuomet supilkite pakilusias mieles, viską kruopščiai dar kartą išmaišykite, ir bus galima kepti.
Tešlą iškočiokite, dėkite į kepamąją skardą su užlenktais pakraštėliais. O jau toliau viskas priklausys nuo jūsų fantazijos ir maisto produktų.
Pica gali būti su kuo tik pageidaujate — mėsa, grybais, sūriu. Tinka įvairios daržovės: pomidorai, paprika, svogūnai bei jų laiškai. Pabandykite pasigaminti picą su šprotais, rūkyta žuvimi. Gali būti ir saldi vaisių pica — su uogiene ar medumi… Sugalvokite tokią svajonių picą, kokios geidžia jūsų širdelė.
Jeigu Kalėdoms kepate pyragėlius, nepamirškite gabalėlį tešlos padėti į šaldymo kamerą. Po švenčių turėsite iš ko kepti picas.
Karšti sumuštiniai ir keptas sūris
Paruošti karštus sumuštinius labai lengva ir greita. Gaminami panašiai kaip ir pica, tik vietoj tešlos jums reikės duonos arba batono riekelių. Įdarui taip pat tinka daugelis maisto produktų. Greitai paruošiama orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.
Tikriausiai šventinėse lėkštutėse liko nemažai sūrio gabalėlių. Pabandykite jį pakepti — pamatysite, kaip skanu. Juostelėmis supjaustytą sūrį apvoliokite miltuose, pamirkykite į suplaktą kiaušinį, o po to apibarstykite sumaltais džiūvėsėliais. Įdėkite į įkaitintą keptuvę ir apkepkite iš abiejų pusių, kol susidarys rusvos spalvos plutelė.
Likę garnyrai – kotletams ir apkepams
Pavyzdžiui, į bulvių košę galima įdėti išplaktą kiaušinį, suformuoti kotletukus, juos apvolioti maltuose džiūvėsėliuose ir pakepinti augaliniame aliejuje ant įkaitintos keptuvės. Galima gaminti suktinukus — kotletus su įdaru. Įdarui tinka įvairūs produktai — grybai, apkepinti su svogūnais, smulkiai supjaustytas kumpio gabalėlis, virti kiaušiniai su žalumynais, tarkuotas sūris.
O dar greičiau ir paprasčiau — bulvių apkepas. Skardą su užlenktais kraštais patepkite riebalais, pabarstykite maltų džiūvėsėlių. Tuomet dėkite sluoksnį bulvių košės arba virtų bulvių, pjaustytų juostelėmis. Ant jų išdėliokite kokį tik norite — iš anksčiau išvardintų ar savo pačių sugalvotą — įdarą. Įdarą padenkite vėl tokiu pačiu bulvių sluoksniu. Bus labai skanu, jeigu apkepą iš viršaus užpilsite grietine ir kepsite, kol susiformuos graži parudusi plutelė.
Jeigu nuvalėte kur kas daugiau nei reikia morkų ir svogūnų, užpilkite juos augaliniu aliejumi ir suvartokite gamindami pirmuosius patiekalus, padažus bei troškinius.
Pomidorus ir paprikas galima įdaryti ryžiais su mėsos faršu, ryžiais su sūriu, sūriu su grybais, morkomis su svogūnais, be to, korėjietiškoms morkų salotoms irgi puikiai tiks kaip vienas iš ingredientų.
Skanėstai iš duonos
Iš duonos likučių galima pagaminti daug gardžių patiekalų. Pats paprasčiausias — kepta saldi kvietinė duona.
Tiek čia to triūso — šakute išplakite 3 kiaušinius su 3 šaukštais smulkiojo cukraus, įpilkite stiklinę pieno, gerai išmaišykite, suvilgykite plakinyje duonos riekeles ir iš abiejų pusių apkepkite su margarinu arba aliejumi. Išplaktą mišinį galite labiau pasaldinti, o jei norite kad labiau kvepėtų, įberkite šiek tiek vanilinio cukraus.
Iš kepalo baltos duonos, pusės litro pieno, valgomojo šaukšto sviesto, pusės stiklinės razinų, 3–4 kiaušinių galima iškepti skanų keksą. Padžiūvusią duoną (be plutelės) įdėkite į puodą, užpilkite pienu ir palikite pusvalandžiui. Tuomet duoną su pienu minkykite tol, kol susidarys vienalytė, be gumulėlių, masė.
Į duonos masę supilkite su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius, razinas, ištirpintą sviestą arba margariną ir išplaktus baltymus. Masę sudėkite į sviestu pateptas formeles ir kepkite karštoje orkaitėje
Šiupinukas ypač tiks sausio 2 dieną, kai organizmas — jau pavargęs virškinti šaltus užkandžius ir mišraines — reikalauja šilto maisto.
Iš likusių virtų kiaušinių – paštetas
Atskirkite baltymus nuo trynių. Trynius šakute ištrinkite kartu su sviestu (suminkštėjusiu kambario temperatūroje). Baltymus sutarkuokite smulkia tarka, įdėkite garstyčių ir sumaišykite su tryniais. Paštetas paruoštas. Užtepkite jo ant skrudintuve paskrudintų duonos riekelių.
Jeigu mėgstate šviežią minkštą duoną, bet namuose likę tik padžiūvusio vakarykščio batono ar kietos duonos, o noro žingsniuoti į parduotuvę nėra, štai jums paprastas būdas, kaip galima atgaivinti duonytę. Uždenkite ją drėgnu rankšluosčiu ir įdėkite į karštą orkaitę. Po kelių minučių ant stalo garuos kvapni, minkšta, šilta duona (ar batonas). Atminkite: atgaivintą duonelę reikia suvalgyti tą pačią dieną, nes ji greit sudžius, o dar kartą jos reanimuoti nepavyks.
Ko neįstengiate suvalgyti, užšaldykite
Užšaldyti galima beveik visus produktus. Kepate tortą, į kurio sudėtį įeina vien kiaušinių baltymai ar, atvirkščiai, vien tryniai? Likusią dalį užšaldykite ir naudokite kitam kepimui.
Liko daug sūrio? Jį sutarkuokite trintuve, suberkite į maišelius ir įdėkite į šaldymo kamerą. Užšaldytą sūrį bus galima saugoti labai ilgai. Jį galėsite panaudoti gamindami picas, makaronus su sūriu ar mėsą prancūziškai.
Žiemą neužšaldytų daržovių ilgai neišsaugosite. Papriką supjaustykite, prieš tai išėmę sėklas. Tuomet sudėkite į maišelius ir užšaldykite. Paprikomis galėsite pagardinti pirmuosius patiekalus, mėsos troškinius, daržovių šutinį. Taip pat užšaldomi pomidorai, morkos, svogūnai, žalumynai.
Gal pasibaigus šventėms liko mėsos ar žuvies sultinio, tačiau virti sriubos artimiausiu metu neketinate? Yra paprasta išeitis — užšaldykite sultinį, dėl to jis nepraras nei skonio, nei kvapo.
Svečiai jau žengia per slenkstį, o pyragai dar neiškepti, nors tešla užminkyta? Slėpkite tešlą — juk jos ir po švenčių prireiks — šaldymo kameroje.
Prikepėte tiek pyragų ir picų, kad jų suvalgyti nebeliko jėgų. Torto paplotainiai tegu laukia savo eilės šaldymo kameroje. Nesikrimskite, jų kokybė nenukentės.
Nepamirškite vienos svarbios taisyklės: maisto produktus užšaldyti reikia greitai, o atšildyti – lėtai! Kad produktai atšiltų greičiau, juos galima užmerkti šaltame vandenyje. Žinoma, išskyrus tešlą ir jau pagamintus patiekalus. Užšaldytos daržovės paruošiamos greičiau nei šviežios, o užšaldyta mėsa — lėčiau nei šviežia.
Tad kiekviena šeimininkė, net ir lietuvišku papročiu šventiniam stalui prigaminusi keliskart daugiau nei reikia, likusius produktus gali sumaniai panaudoti, o šeimos nariai nė neįtars kad valgo likučius. Tam tereikia pasitelkti savo fantaziją.