„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Virtuvėje su draugais: viduramžių vakarėlis

Jeigu namuose rengiate šventinį vakarėlį, neapsiribokite vien tik karnavaliniais kostiumais. Tegul pagrindiniu vakaro akcentu tampa temą atitinkantis maistas – jis sukurs ypatingą nuotaiką, pamalonins skrandžius, o šeimininkams leis pademonstruoti kulinarinius sugebėjimus.
Žaliasis padažas
Žaliasis padažas / 123rf.com

Klaidinga manyti, kad tais laikais būdavo puotaujama tik tamsiose gotikinėse salėse, o maistas būdavo vulgariai paprastas ir sunkiai virškinamas.

Pavartykime Giovanni Boccaccio „Dekameroną“. Knygos veikėjai pasislepia nuo siaučiančio maro ir mėgaujasi maisto bei istorijų teikiamais malonumais. Per šventes ir mes bandykime bent trumpam pabėgti nuo ekonominės krizės kasdienybės.

Viduramžių vakarėliui nebūtini riterių šarvai ir ilgiausios suknios. Juk aptemtos vyriškos kelnės grįžusios į madą, o gilios moterų iškirptės visuomet madingos.

Nuo pat vakarėlio pradžios patiekti įvairiais prieskoniais praturtinti gėrimai ir švieži vaisiai įkvėps maloniems pokalbiams skanaujant pagrindinius vakaro patiekalus. Kokie jie turėtų būti?

Ruošdami maistą viduramžių vakarėliui turėkite omenyje tai, kad tais laikais virėjai mėgo apgaudinėti. Jeano Verdono „Viduramžių malonumuose“ rašoma, kad „jautiena patiekama kaip lokiena, o eršketas imituoja veršieną.“ Tad kodėl neprikimšus lydekos malta mėsa, o žuvies filė nepavertus ant pagaliuko iškeptu kebabu?

Umberto Eco „Rožės vardo“ vienuolyno virtuvėje ruošiamas apkepas iš daržovių, miežių, avižų ir rugių, o ant vandeniu skiestame vyne virtos žuvies pilamas žaliasis žolelių padažas. Toks padažas tuo laikotarpiu buvo labai paplitęs ir minimas daugelyje viduramžių kulinarijos šaltinių.

Žaliasis viduramžių padažas

Jums reikės:

imbiero
cinamono
pipirų
muskato riešutų
gvazdikėlių
petražolių
šalavijų
kelių česnako skiltelių 

Pirmiausiai sugrūdami prieskoniai, po to žalumynai – trečdalis šalavijų ir petražolės, dvi–trys skiltelės česnako. Pilama acto ar neprinokusių vynuogių sulčių (galime keisti citrinos sultimis). Į visus padažus tais laikais buvo dedama druskos, o kad sutirštėtų – duonos minkštimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs