Pagal senovės lietuvių tradicijas po advento, kurio metu buvo uždrausta linksmintis ir valgyti mėsos bei kitus riebius maisto produktus, Šv. Kalėdos yra laikas, kai gali palepinti save ir nustebinti savo namiškius įvairiausiomis gėrybėmis: kepta paukštiena, gausybe vyniotinių ir mišrainių, saldžiausių pyragų, tortų, sausainių ir kitų patiekalų. Gardūs patiekalai yra ne tik bendravimo priemonė, bet ir malonumas skrandžiui.
Kad ant Jūsų stalo puikuotųsi ne tik skanus, bet ir saugus maistas, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai pataria, kaip teisingai tvarkyti maistą:
Dauguma šeimininkių per Kalėdas pagamina daug patiekalų, kad maisto užtektų ir Naujųjų metų šventei. Toks požiūris yra klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai.
• Per maistą plintančios bakterijos kambario temperatūroje gali labai sparčiai daugintis, o žemesnėje nei 5 °C ir aukštesnėje nei 60 °C temperatūrose bakterijų augimas sulėtėja. Vartojimui paruoštą maistą kambario temperatūroje laikykite ne ilgiau kaip 2 valandas. Atitirpinkite užšaldytą maistą šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje.
• Dauguma šeimininkių per Kalėdas pagamina daug patiekalų, kad maisto užtektų ir Naujųjų metų šventei. Toks požiūris yra klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai. Rekomenduojame mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, troškinius, mišraines laikyti šaldytuve ir suvartoti ne vėliau kaip per 2 dienas.
• Ruošdami ir laikydami maistą venkite kryžminės taršos. Naudokite atskiras pjaustymo lenteles, įrankius žaliai paukštienai, mėsai, daržovėms, po panaudojimo juos kruopščiai nuplaukite. Termiškai neapdorotą paukštieną, kiaušinius, mėsą, daržoves laikykite atskirai nuo termiškai apdoroto, paruošto vartojimui maisto. Patogiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nesiliestų vienas su kitu.
• Vartokite gerai termiškai apdorotą maistą. Dauguma per maistą plintančių mikroorganizmų žūva esant 75 °C. Todėl, norėdami išmatuoti kepsnio vidaus temperatūrą, geriausia turėti specialų termometrą.
• Prieš vartojimą kruopščiai nuplaukite vaisius ir daržoves, jei reikia, nulupkite – taip sumažinsite užsikrėtimo patogeninėmis žarnyno bakterijomis riziką.
• Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – rankų plovimas. Kruopščiai ir dažnai plaudami rankas po tekančiu vandeniu su muilu sumažinsite per maistą plintančių ligų perdavimo riziką. Rankas būtina plauti prieš pradedant ruošti maistą, maisto ruošimo metu bei pasinaudojus tualetu.