„Gruodį matome aiškų šuolį aukštyn, vertinant virškinimą gerinančių preparatų pardavimus. Kai kuriuos preparatus, pavyzdžiui, „Bittner“ balzamą, žmonės renkasi pirkti kaip dovaną artimiesiems – ypač vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau skaičiai rodo, kad šventinį mėnesį vis dėlto ryškiausiai išauga tradicinių, labiausiai žinomų virškinimo fermentų paklausa“, – sako Ramunė Balnionytė, „Šeimos vaistinės“ rinkodaros vadovė.
Vaistininkė, dirbanti Vilniuje veikiančioje „Šeimos vaistinėje“, teigia, kad jei jau akivaizdžiai maisto padauginta, verčiau padėti savo organizmui susidoroti su per dideliu maisto kiekiu.
„Natūralūs virškinimo fermentai padeda greičiau ir lengviau pasisavinti maistą mūsų organizmui, bet persivalgius rekomenduoju nepulti į paniką, reikėtų gerti daugiau skysčių, ramiai pajudėti, pavyzdžiui, išeiti pasivaikščioti gryname ore“, – pataria vaistininkė Danutė Bubnienė.
Anot „Šeimos vaistinės“ vaistininkės, apskaičiuoti, kiek maisto suvalgyti, kad nebūtų prarastas saikas, gana sunku, bet pakanka prisiminti, kad suagusiojo žmogaus tuščio skrandžio talpa yra apie 950 ml. Tuo tarpu per didžiąsias šventes šeimininkės priruošia daug įvairių patiekalų, turime dar ir tradiciją – paragauti 12 rūšių patiekalų, esančių ant Kūčių stalo.
„Svarbiausia, valgyti lėtai, pasimėgaujant ir maloniai bendraujant, verčiau skirtingus patiekalus tik ragauti, nei suvalgyti 12 porcijų“, – šypsosi vaistininkė.
Vaistininkės teigimu, neriebus, šviežias, tarpusavyje suderintas maistas virškinamas lengviau, bet per šventes kone visiems tenka prisiragauti įvairių maisto rūšių.
„Kokį maistą bevalgytumėte, nepamirškite, kad pagrindinis priešas sveiko žmogaus skrandžiui – akivaizdžiai per didelis maisto kiekis. Pakanka įsivaizduoti, kokio dydžio yra suaugusio žmogaus skrandis ir pabandyti į turimą talpą sudėti maistą, kurį ketinama suvalgyti“, – nepadauginti pataria D.Bubnienė.