Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 11 /15:10

Nobelio literatūros premija atiteko kinų rašytojui Mo Yanui

Ketvirtadienį popiet Stokholme, Švedijoje, paskelbtas šių metų Nobelio literatūros premijos laureatas. Juo išrinktas kinų rašytojas Mo Yan.
Rašytojas Mo Yan
Rašytojas Mo Yan / „Scanpix“ nuotr.

Švedijos akademija, renkanti prestižinių apdovanojimų nugalėtojus, apdovanojo Kinijos novelistą, kuris „haliucinaciniu realizmu sujungia liaudies pasakas, istoriją ir dabartį“.

Mo Yan yra 57-erių rašytojo Guan Move slapyvardis, reiškiantis „Nekalbėk“. Žurnalas „Time“ jo kūrybą apibūdino kaip pasižyminčią magišku realizmu ir aštria satyra. Jo darbai dažniausiai yra socialiniai komentarai, kuriuose jaučiama stipri vieno garsiausių XX a. rašytojų Lu Xun politinės kritikos ir Kolumbijos novelisto Gabrielio Garcia Marquezo įtaka.
Mo Yan buvo įvardijamas kaip vienas realiausių kandidatų laimėti Nobelio literatūros premiją, nors jam dideliu konkurentu buvo japonas Haruki Murakami.

Pasklidus gandams, kad Mo Yan gali tapti šių metų nugalėtoju, kinai neslėpė didžiulio džiaugsmo. Nobelio literatūros premijos nominantų sąrašuose niekada nebuvo Kinijos autorių pavardžių, išskyrus kinų disidentą Gao Xingjian, 1987 metais išvykusį gyventi į Prancūziją ir tapusiu šios šalies piliečiu.

Mo Yan apibūdinamas kaip „vienas garsiausių, dažnai draudžiamų ir nelegaliai leidžiamų Kinijos autorių“. Vakaruose jis išgarsėjo savo kūriniu „Raudonas javų laukas“ („Red Sorghum“), pagal kurį garsus režisierius Zhangas Yimou 1987 m. sukūrė filmą, o 1996 metais kinai šią novelę išrinko mėgiamiausiu kūriniu. Daugelis jo kūrinių yra išversti į kitas kalbas.
Nobelio literatūros premijos laimėtojui atiteks 1,2 mln. JAV dolerių (daugiau nei 2,5 mln. litų).

Literatūros naujienas galite sekti specialiame socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „15min knygų lentyna“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas