Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

2008 metai bus viena sekunde ilgesni

Gruodžio 31-osios diena bus sekunde ilgesnė. Viena sekundė pridedama tam, kad laikrodžiai veiktų teisingai.
Laikrodis
Laikrodis / Photos.com nuotr.

Žemės kelionė aplink Saulę – tai mūsų metai su visais metų laikais. Jie trunka 365,2422 dienos. Mes suapvaliname šį skaičių iki 365 dienų, kad būtų paprasčiau skaičiuoti. Tačiau kas ketverius metus pridedame 0,2422 * 4 (tai maždaug apie vieną dieną) vasario mėnesio gale (taip prailginame vasarį nuo 28 iki 29 dienų).

Panašiai pridedame ir papildomą sekundę. Ji skirta tam, kad mūsų laikrodžiai veiktų sinchroniškai. Tai susiję su mūsų planetos nenuspėjamu sukimusi.

Istoriškai laikas buvo skaičiuojamas remiantis Žemės sukimusi atitinkamai su dangaus kūnais ir minėta sekundė buvo nustatyta iš šių stebėjimų. Tačiau atominių laikrodžių išradimas parodė, kad sekundė yra nepriklausoma nuo Žemės sukimosi. Ji atsiranda iš elektrono sandaros pasikeitimo atomo viduje.

1970 metais tarptautiniu susitarimu nustatyti du laiko skaičiavimo variantai: vienas remiantis Žemės sukimusi. o kitas remiantis atominiu laiku.

Problema atsiranda todėl, kad Žemės sukimasis pamažu lėtėja, taip dvi laiko skalės tampa nebesinchroniškos, todėl prie atominio laikrodžio pridedama papildoma sekundė.

Tarptautinė Žemės sukimosi organizacija stebi skirtumą tarp dviejų laiko skalių ir skelbia, kada papildoma sekundė turi būti pridėta arba atimta. Nuo 1972 metų papildoma sekundė buvo pridėta skirtingais intervalais – nuo šešių mėnesių iki septynerių metų. Paskutį kartą buvo pridėta 2005 metų gruodžio 31 dieną.

Naujoji papildoma sekundė bus pridėta paskutinę šių metų dieną 23 valandą 59 min. ir 59 sek.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas