Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę bei aplinką. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 11 vietą užėmusį Indijos įkvėptą restoraną „Gaspar's“.
Restorano vadovas: Gaspar Fernandes
Restorano šefas: Gaspar Fernandes
Virtuvės tipas: moderni virtuvė įkvėpta Indijos
Darbo valandos: I-IV 12:00-22:30, V 12:00-23:00,VI 12:00-23:00, VII 10:00-20:00
Adresas: Pylimo g. 23-3, Vilnius
Atidarymo metai: 2015 m.
Gasparas į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Šis skirtingų kultūrų vaikas užaugo šeimoje, kuri visą gyvenimą dirbo maisto industrijoje, taigi atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, Gasparas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis atidarė restoraną, kuris iškart susilaukė komplimentų ir nuolatinių lankytojų eilės.
VAKARIENĖ. Restorano meniu keičiasi kartu su sezonais, o kartais ir dažniau. Gasparas dalį ypatingų ingredientų atsiveža iš Didžiosios Britanijos. Prieskonius, žinoma, jam siunčia giminės iš Indijos. Restoranas netgi turi savo slaptą prieskonių mišinį, kuris nuolatiniams lankytojams jau yra puikiai pažįstamas, bet vis dar sunkiai iššifruojamas. Žinoma, gamindamas Indijos įkvėptus patiekalus šefas neišsiverčia ir be vietinių produktų. Gasparas palaiko Lietuvos gamintojus ir ūkininkus. Pavyzdžiui, sviestą jis perka tik iš mažų ūkių, kavą – iš Emilio („Crooked nose & Coffee stories“), viskį – iš Šarūno („King & Mouse“) ir pan.
Indų kilmės šefas pastebėjo, kad lietuviai mėgsta dūmo kvapą. Taigi šiame restorane yra nemažai patiekalų gaminamų ant griliaus, tačiau su indišku prieskoniu.
Vidutiniškai vieno a la carte patiekalo kaina šiame restorane siekia 10 eurų. Tiesa, jau yra suplanuotas ir degustacinių vakarienių startas (5 degustaciniai patiekalai kainuos apie 40 eurų).
Šiame restorane valgiaraštį papildo cigarai ir vyno korta. Vynus šefas užsako iš „Vyno klubo“ Vilniuje. Jis, beje, mielai taurėmis pilsto ne tik gurmaniškus vynus, bet ir šampaną. Taip pat vasarą lauko terasoje Gasparas siūlo paragauti ypatingų cigarų, kuriuos čia pat galima ir išsirinkti.
PUSRYČIAI. Pirmoji svarbi žinia pusryčių tema – „Gaspar's“ siūlo brunch'ą, t.y. vėlyvuosius pusryčius kiekvieną sekmadienį. Gasparo pusryčiai yra sveiki, lengvi ir motyvuojantys. Pusryčių meniu visada rasi Benedikto kiaušinį, bent 3 šaltuosius patiekalus, 2 karštus, daug šviežių daržovių ir vaisių bei desertą. Beje, Gasparas savaitgalio rytais kepa bananų blynus su kokosų cukrumi iš Goa salos.
ĮDOMU. Iš Indijos jis veža ypatingus prieskonius, kurių galima rasti tik Goa. Be šio prieskonių mišinio šis restoranas neveiktų ir Gasparas ne juokais tvirtina, kad jei pritrūktų šių prieskonių jis uždarytų restoraną iki to, kol jie atkeliautų. Juos ruošia Gasparo giminės Indijoje, todėl jis yra tikras, kad tokio prieskonių mišinuko Europoje daugiau niekas kitas neturi.
Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – čia.