Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo UAB „Švyturys-Utenos alus“. Tarp geriausiųjų šalies restoranų, 26 vieta šiemet buvo įvertintas Ericos Jennings sesers Anne Jennings ir jos vyro Sauliaus Taučiaus restoranas „Bistro 18“.
Suprasti akimirksniu
- Restorano šefas Saulius Taučius
- Restorano vadovai Saulius Taučius ir Anne Jennings
- Virtuvės tipas europietiška klasika
- Darbo valandos I-IV 11:30-22:00, V 11:30-23:00, VI 13:00-23:00, VII 13:00-21:00
- Adresas Stiklių g. 18, Vilnius
- Internetinė svetainė www.bistro18.lt
- Atidarymo metai 2007 m.
- Vidutinė karšto patiekalo kaina 15 EUR
Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 130 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 26 vietą užėmusį lietuvio ir airės europietiškos virtuvės restoraną „Bistro 18“, kuris turi daugybę čia nuolat grįžtančių klientų. Turbūt yra dėl ko!
Airės ir lietuvio sukurtą „Bistro 18“ pirmiausia įvertino užsieniečiai, tačiau jau atrado ir lietuviai. Čia yra išskirtinį dėmesį gauna kiekvienas klientas. Atėję į „Bistro 18“ niekas neturi apsimetinėti, kad išmano vynus, nes kolektyvas noriai papasakos ir pasiūlys ką rinktis prie užsakytų patiekalų.
„Bistro 18“ šeimininkai daug dėmesio yra skiria vietinių ūkių palaikymui, šviežumui, kokybei ir paprastumui – visa tai susumavus norisi čia sugrįžti.
VAKARIENĖ. Pagrindinį meniu šefas Saulius kuria atsispirdamas nuo visame pasaulyje pripažintos maisto klasikos. Jis nėra pernelyg sudėtingų patiekalų šalininkas. Trys pagrindiniai ingredientai, jam atrodo, optimalu. Taip pat Saulius nėra lėkščių puošybos mėgėjas. Galbūt todėl „Bistro 18“ dažnai renkasi tie, kurie nori „saugaus“ varianto – labai skaniai, kokybiškai, sveikai ir sočiai.
Saulius sudarinėdamas meniu labiausiai atsižvelgia į orą už lango. Pagrindinis meniu keičiasi nuo 3 iki 6 kartų per metus.
Sauliaus žmona Anne (dainininkės Ericos Jennings sesuo), kuri pati beveik visada stengiasi pasitikti restorano svečius, teigia, kad santykis su produktų tiekėjais jai yra lygiai toks pat svarbus.
Jiedu su vyru yra užmezgę labai šiltus santykius su vienu ūkinininku Molėtuose. Avieną perka iš kitos lietuvių fermos. Saulius pažįsta bene kiekvieną bobutę Vilniaus Halės turguje. Apskritai „Bistro 18“ stengiasi kuo labiau palaikyti vietinius ūkius, tačiau, žinoma, tenka dirbti ir su atvežtiniais produktais. Be to, patiekalai įkvėpti Italijos, Prancūzijos, Indijos ar Graikijos virtuvių nėra įmanomi be tam tikrų ingredientų iš svetur.
LANKYTOJAI. Šiame restorane visi jo klientai yra sutinkami, aptarnaujami ir palydimi vienodai pagarbiai ir šiltai. Jei žmogaus veidas žinomas, tai nereiškia, kad jis bus greičiau aptarnaujamas ar išskirtinis.
„Bistro 18“ turi daugybę ištikimų klientų, kurie darbo dienomis čia rengia verslo vakarienes, o savaitgalį grįžta su šeima. Tai pat yra tokių, kurie čia burkavo per pirmąjį pasimatymą, vėliau susituokė, o dabar restorane rengia savo vaikų krikštynų šventinius pietus ar vestuvių metinių vakarienes (beje, restoranas turi itin jaukią privačią erdvę šeimos pietums).
Pirmiausia, kai tik atsidarė „Bistro 18“, jį įvertino užsieniečiai. Jų čia lankėsi netgi daugiau nei lietuvių. Dabar jau ir vietiniai yra atradę šį jaukų vienos šeimos valdomą restoraną.
PRIEŠISTORĖ. Saulius Taučius savo kelią maisto ir aptarnavimo industrijoje pradėjo nuo barmeno ir nuolat kilo pareigose. Kai sutiko Anne jiedu kartu dalijosi svajone atidaryti savo restoraną. Pora užtruko kelis metus, kol subrandino restorano idėją ir rado tinkamas patalpas. Beje, idėją Taučius ir Jennings augino dar gyvendami Airijoje, tačiau dėl savo svajonės persikėlė gyventi į Vilnių – jie savo verslą norėjo vystyti būtent čia.
ERDVĖ. Atvykę į Lietuvą atidaryti savo restorano Anne ir Saulius vaikštinėdavo miesto gatvėmis fantazuodami, kur galėtų „nusėsti“ jų svajonė. Praeidami pro „Bistro 18“ vietą visada pamąstydavo, kad galbūt tai yra ta vieta, bet langai būdavo užkalti, savininkai neaiškūs.
Galiausiai atsirado galimybė apžiūrėti šias patalpas, kuriose prieš dabar jau 25 m. veikė kinų restoranas, o patalpų gale buvo „Stiklių“ kepyklėlė, o dar anksčiau – pieno baras.
Po kinų restorano 15 metų iki Anne ir Sauliaus čia niekas nekėlė kojos, tačiau jiems patiko ir jie pasirašė sutartį. Porai teko praktiškai viską iš vidaus išgriauti ir sutvarkyti. Tiesa, tik durys į privačią pietų erdvę liko autentiškos.
DIENOS PIETŪS. Pietų meniu Saulius keičia kasdien. Galima rinktis iš dienos sriubos su salotomis (6.35 EUR) arba dienos sriubos ir karšto patiekalo (6.95 EUR). Kava arba arbata tokiu atveju įskaičiuota į kainą.
VYNO KORTA. Vyno korta vaidina svarbų vaidmenį šio restorano gyvenime. Tik atidarę restoraną Anne ir Saulius jau turėjo apie 1600 vyno butelių, kurie tapo ir interjero akcentu. Čia visas kolektyvas pakankamai gerai nusimano apie vynus ir gali patarti, kurį vyną prie kurio patiekalo patariama rinktis.
ĮDOMU. Apie antrą restoraną nei Anne, nei Saulius negalvoja – jiedu nenori pamesti fokuso. Pasak jų, žmonės įvertino „Bistro 18“ būtent dėl to, kad Saulius pats gamina, o Anne pasitinka svečius – abu praktiškai visada galima rasti restorane. Jų tikslas, kad ši vieta gyvuotų dar 10 metų, o ne atidaryti dar 10 vietų.