Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.
Suprasti akimirksniu
- Restorano vadovė Kristina Samavičienė
- Restorano šefas Vytautas Samavičius
- Virtuvės tipas namų restoranas
- Darbo valandos II-V 11:30-22:00, V 12:00-22:00, VII 11:00-16:00
- Adresas Liepų g. 4, Klaipėda
- Atidarymo metai 2015 m.
Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 4 vietą užėmusį restoraną, Klaipėdos gastronominę pažibą – „Monus“.
Ilgą laiką Vytautas ir Kristina Samavičiai puoselėjo Klaipėdos Anikės aikštėje veikusį restoraną „La Clé“, tačiau jį teko uždaryti pasiekus aukštumas. Taigi netrukus duris tame pačiame uostamiestyje atvėrė šiame sąraše į dešimtuką papuolęs kepsnių restoranas „Momo Grill“. „Monai“ gimė paskutinieji.
Vienas geriausių šalies šefų Vytautas Samavičius svajojo apie tokią vietą, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus ar tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Beje, „Monai“ įsikūrė toje pačioje gatvėje kaip ir „Momo Grill“ – Liepų gatvėje.
VAKARIENĖ. Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei šalia esančiame „Momo Grill“. Vytautas čia daugiau eksperimentuoja ir ieško įvairesnių skonių, įdomesnių struktūrų.
Tai pat čia daugiau žuvies patiekalų. Tiesa, nors restoranas yra įsikūręs netoli jūros, tačiau žuvį šeimininkams tenka gabenti iš svetur. Tik taip Vytautas su Kristina gali užtikrinti aukštos klasės produktus. Žuvis čia yra gaminama šviežia, iki to laikoma ant ledo vakuume. Suprantantys tai netrunka įvertinti.
Taip pat virtuvė daug dėmesio skiria desertams – personalas į vakarienės pabaigą pasiūlo padėklą su tos dienos desertais, apie kiekvieną iš jų papasakoja.
Virtuvė čia, kaip ir „Momo Grill“, atvira. Tiesa, netgi atviresnė nei pastarajame restorane, nes nuo svečių virtuvės meistrus skiria tik stiklinė pertvara. Taigi žmonės sėdi beveik virtuvėje. Tai yra restorano ypatybė.
ŠEFAS. Vytautas stažavosi ir dirbo užsienio restoranuose, tarp kurių yra Kopenhagos „Noma“. V.Samavičius dar 2010 m. bene pirmas iš tituluotų virtuvės šefų atidarė savo maitinimo įstaigą. Iki „Momo Grill“ ir „Monai“ jis su žmona Kristina šeimininkavo „kūrybingos virtuvės bistro“ – „La Clé“. Dar anksčiau jis 9 metus šefu dirbo viešbutyje „Navalis“, taip pat „Skandale“ ir „Radisson Blu“ restorane. Vytautas nėra iš tų, kuris mėgsta eiti į salę ir bendrauti su lankytojais. Jis yra uždaresnio būdo, tačiau atsiskleidžia per kūrybą lėkštėse.
DIENOS PIETŪS. Pietų principas panašus kaip „Momo Grill“: sriuba (1,5 EUR), užkandis, keletas karštų (4,5-8 EUR), tačiau skiriasi pagaminimo principai.
LYGINIMAS. „Momo Grill“ valgiaraštis – paprastesnis ir ūkiškesnis, dominuoja klasikiniai ant grotelių keptos mėsos patiekalai. Tuo tarpu „Monai“ įmantresni, ieško daugiau elegancijos, poskonių subtilumo ir estetikos lėkštėje.
VYNO KORTA. Neseniai vyno kortą šeimininkams teko skaudančia širdimi sumažinti – klaipėdiečiai nėra dideli vyno gerbėjai. Vyno kultūra tik po truputį atkeliauja į šį kraštą. Taigi prie patiekalų čia yra siūlomas ir „kraftinis“ alus iš vietinių bravorų, ir kultinis „Raudonų plytų“.
PUSRYČIAI. Čia rasi bene gardžiausius pusryčius mieste. Ypatingai ne sezono metu tai lengva įvertinti. Pusryčių meniu čia visada bus keli kiaušinių patiekalai (pavyzdžiui, Benedikto kiaušinis ir omletas), taip pat įvairiausių rūšių blynelių, raviolių su skirtingais įdarais, sriuba ir netgi keli karšti vėlyvųjų pusryčių patiekalai.
ĮDOMU. Pavadinimo šiam restoranui Samavičiai ieškojo ilgai, tačiau jis negimė natūraliai. Taigi jiedu paprašė kolegų iš kūrybos agentūros „New“ pagalbos. Šie pasiūlė „Monų“ pavadinimą. Žemaičiai taip vadina „išdykavimus“. Tačiau draugai juokauja, kad trečią savo restoraną Vytautas užslėptai skyrė savo ŽMonai.
Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt