30 geriausių restoranų Lietuvoje: 7 vieta – lietuviškos šviežios žuvies restoranas – „Šturmų Švyturys“

Atsižvelgiant į didėjantį restoranų skaičių Lietuvoje, maisto kultūros augimą, vis dažniau pastebimą viešo maitinimosi įstaigų individualumą ir augančią kokybę, šiemet Lietuvoje pirmą kartą yra sudarytas 30 geriausių šalies restoranų sąrašas. Pirmą kartą tokį reitingavimą Lietuvoje inicijavo „Švyturys“ pristatydamas „Švyturio“ Tradicinę alaus kolekciją. Į geriausiųjų šalies restoranų dešimtuką šiemet pateko ir „Šturmų Švyturys“. Ekspertai abu „Šturmų“ restoranus – pajūryje ir Vilniaus Užupio rajone – įvertino 7 vieta!
„Šturmų švyturys“
„Šturmų švyturys“ / G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr.

Kad kuo objektyviau būtų išaiškinti geriausi šalies restoranai buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra virš 100 maisto industrijos profesionalų: geriausi Lietuvos šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys žurnalistai, someljė, įžvalgiausi pietautojai ir vakarieniautojai bei kiti industrijos ekspertai – visi jie atidavė savo balsą vertindami Lietuvos restoranus.

Suprasti akimirksniu

  • Restorano šefas Česlovas Žemaitis
  • Restorano vadovas Česlovas Žemaitis
  • Virtuvės tipas Šviežios žuvies restoranas
  • TAS patiekalas Starkis
  • Darbo valandos II-VI 12:00-22:00
  • Adresas Užupio g. 30, Vilnius
  • Internetinė svetainė www.sturmusvyturys.lt
  • Atidarymo metai 2014 m.
  • Šunims nedraugiški ir vaikams iki 12 m. irgi ne

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, aplinką ir gėrimų meniu. Taigi sveikiname ir detaliai pristatome 7 vietą užėmusius abu „Šturmų Švyturio“ restoranus, kuriuose gaminama tik lietuviška žuvis.

Pristatome du vienos ir tos pačios šeimos restoranus – Vilniaus Užupyje ir Ventės rage pajūryje. Juos pirmiausia pamėgo tie, kurie nuolat ieško kažko ypatingo ir įprasta pasiūla jų netenkina. Kaip restoranų (ir viešbučio) šeimininkas Česlovas teigia, jų klientas – keliautojas pačiomis įvairiausiomis prasmėmis.

VAKARIENĖ. Kiekvieną dieną žvejai išplaukia į marias ir tik nuo jų sėkmės priklauso, kokia žuvis bus pajūrio ir Vilniaus „Šturmuose“. Beje, Česlovas neretai ir pats vyksta į žvejybą.

Paprastai jis dar žvejų valtyse ar ant kranto atsirenka, kuri žuvis jam tinka ir tik tada mąsto, ką su ja daryti. Kūrybiškumo šiam žmogui tikrai nestinga – kita žuvis, vadinasi, prie jos bus ir kita, sezoniška, daržovė, kita uoga, kitas padažas ir t.t. Šefo ir restorano vadovo fantazija pulsuoja kartu su gamta.

Tiesa, pajūrio „Šturmų Švyturyje“ viskas paprasčiau – šviežiai pagauta žuvis yra metama ant grotelių po atviru dangumi. Čia stichija (pelenai, vėjas, Mirusios kopos kitoje marių pusėje) susipina su maistu, kvapais, emocija – visa tai sustiprina skonio pojūtį ir tokiam maistui beveik nereikia jokių priedų.

Tuo tarpu Užupio „Šturmuose“ Česlovas leidžia sau eksperimentuoti. Jo patiekalų spalvos ir formos keičiasi su gamta, tačiau vienas principas išlieka visada – Česlovas susitelkia į skonį ir būtent jis čia yra žvaigždė.

Beje, Č.Žemaitis turi labai gerą skonio atmintį, todėl reikalui esant jis nesunkiai „išsitraukia“ kokį nors patirtą skonį iš atminties (kelionių metu ar iš vaikystės) ir atgamina jį savo patiekaluose.

IŠSKIRTINUMAI. Čia nėra šaldiklio – visos žuvis yra šviežios ir laikomos ant ledo. Į restoranus užsukę svečiai gali patys išsirinkti, kurią, iš tądien turimų žuvų, šefas čia pat turėtų jiems pagaminti. Kitas šių restoranų išskirtinumas – čia gaminama tik lietuviška žuvis, taip pat vietoje ji yra ir rūkoma.

VYNO KORTA. Vyno kultūra domisi tiek Česlovas, tiek jo žmona Asta, kuri irgi šeimininkauja tiek viename, tiek kitame restorane. Beje, Asta yra ragavusi someljė mokslų, todėl lankytojams pasakoja vyno subtilybes bei pataria, kurį vyną išsirinkti prie Česlovo gamintų patiekalų.

Pora yra sukaupusi įspūdingą vyno iš Vokietijos ir Austrijos kolekciją, kurią gali ragauti ir abiejų restoranų lankytojai. Beje, „Šturmų Švyturys“ turi vyno bei šampano, kuriuo didžiuojasi ir geriausi pasaulio restoranai.

INTERJERAS. Užupio restorane viršutinio aukšto salė yra skirta nežinomam žvejui, kurio nuotrauka yra salės gale. Jame jis yra apsirengęs savo šventiniais rūbais ir rankose laiko du brangiausius daiktus – irklus. Apačioje – salė skirta olandui, kuris Kuršių mariose kiekvienam kaimui sugalvojo atskirą laivų ženklinimą. Restorano interjeras ir jo apstatymas kuria paprastumo, jaukumo ir originalumo įspūdį.

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./„Šturmų švyturys“
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./„Šturmų švyturys“

Pajūrio restoranas yra įsikūręs uoste kartu su viešbučiu, kurie alsuoja senąja Mažosios Lietuvos dvasia. Ten nėra nieko, kas nereikalinga, kas trukdytų mėgautis ramybe, unikaliais patiekalų skoniais ir užgožtų jaukų židinio ugnies spragsėjimą bei tylą.

PRIEŠISTORĖ. Česlovas Žemaitis yra reklamos agentūros „Astos dizainas“ (dabar – „McCann Vilnius“) steigėjas, kuris pardavė verslą ir prieš 10 metų Šturmų kaime įsigijo apgriuvusį žuvininkystės ūkį. Ten jis įkūrė viešbutėlį, restoraną ir rūkyklą.

ĮDOMU. Užupio „Šturmų Švyturio“ projektas yra baigtinis – 10 metų ir Česlovas jį uždarys, nes planuoja apsigyventi Šturmuose pajūryje. Taigi nepraleiskite progos paragauti jų stebuklingos žuvienės, kaip ir visų kitų marių įkvėptų stebuklų, Vilniuje.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų