Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

5 patarimai, kad Kalėdinės dovanos būtų nenuobodžios

Artėja tas metas, kai po eglute turės atsirasti didesnių ir mažesnių dovanų vaikams, sutuoktiniams, broliams ir seserims, tėvams, draugams, kolegoms ir tolimesniems giminaičiams. Streso lygis taip pat auga, nes čia kiekvienais metais kyla ta pati dilema – ką nupirkti dovanų?
Kalėdinė dovana
Kalėdinė dovana / 123rf.com nuotr.

Kalėdinės dovanos neturi būti brangios. Jos skirtos parodyti dėmesį ir pagarbą. Dėl to nesimaišykite. Automobilį sutuoktiniui geriausia dovanoti metinių proga, o ne per Kalėdas. Bendravome su dovanų profesionalais, kurie dovanas parduoda jau daugiau nei dešimt metų ir puikiausiai žino visas tendencijas. Norime pasidalinti tam tikromis įžvalgomis, kurios padės „išgyventi“ dovanų pirkimo vajų lengviau ir paprasčiau.

Saldainių rinkinys – ne nuobodybė, bet...

Viena iš populiariausių dovanų – iš prekybos centro nupirkta dėžutė su saldainiais. Deja, ji pati nuobodžiausia, nes surenkami visi saldainiai, kurių galiojimo laikas greitai pasibaigs. Ką padaryti, kad ši dovana būtų kiek kitokia?

  1. Dėžutę apipiešti daug sugebėjimų nereikia. Galima ją apklijuoti nuotraukomis to, kam ją dovanojate. Nesvarbu, kad jos atspausdintos juodai baltu spausdintuvu. To pakaks. Tai iš karto atkreips dėmesį.
  2. Įdėti pinigų ne tik gera mintis, bet ir rekomenduojama. Vaikui ar suaugusiems nieko nėra smagiau, kaip gauti saldumynų ir pinigų, kuriuos galėtų išleisti savoms reikmėms, kurių šventiniu periodu pagausėja. Kiek dėti? 5-10 eurų vaikui, 10-50 eurų suaugusiajam. Dovanojant 100 eurų galima pasirinkti ir kiek brangesnę „nešyklę“, nei nebrangi saldainių dėžutė.
  3. Pakeisti saldainius guminukais. Šiuolaikiniai vaikai dažnai tradicinių saldainių nemėgsta, tačiau dievina visokių formų guminukus. Šokoladinius saldainius pakeitus jais, džiaugsmo bus daugiau, kai dėžutė atidaroma.

Beje, pakeisti saldainius originalesniais galima ir darant savo dėžutes. Blokas Snickers batonėlių – tikrai ideali dovana.

Aiškiai apsibrėžkite dovanų kainą

Šiais metais visos dovanos turi kainuoti ne daugiau kaip 10 eurų. Taškas. Šio principo laikotės įsikibę visomis keturiomis. Jei biudžetas neleidžia, kainą mažinate iki 5 eurų. Už mažiau nelabai ką ir nupirksite. Jei reikia pasveikinti 10 žmonių, žinosite, kad išleisite ne daugiau nei 50 eurų. Už kiekvieną sutaupytą eurą dėkite sau pliusą, bet neleiskite jo kito žmogaus dovanai.

Kodėl reikia save riboti? Priežastis labai paprasta – dovanas dovanojate savo artimiesiems, kurie gyvena kartu. Sakykime, 2 sūnėnams. Kas būtų, jei vienam padovanojate dovaną už 2 eurus, o kitam – už 18, net jei esate nusistatę po 10 eurų žmogui? Kažkas jaučiasi prastai, kažkas be proto laimingas. Kalėdos – susitaikymo ir draugystės metas, o tokia atskirtis draugystei tikrai nepadeda. Ne veltui sakoma „Lygybė – brolybė“ (tai ne sovietinis šūkis, jį sukūrė prancūzas Robespjeras dar 1790 metais...).

Savadarbės dovanos irgi gali būti nuobodžios, ypač vaikams

Pastaraisiais metais labai aktyviai propaguojamos savadarbės Kalėdų dovanos. Mamos leidžia vakarus ne prie puodų, o prie virbalų, velia veltinius, siuva, pina ir užsiima kitokiais rankdarbiais. Net iš molio lipdo ir vaikus verčia tai daryti. Aišku, vaikams tai patinka, tik tėčiams kyla daug klausimų, kurių iš mandagumo nedrįsta klausti... Rankų darbo dovanų vajus yra iš tiesų didelis. Kai daromi žaisliukai Kalėdinei eglutei – sveikintinas dalykas, nes kiniški blizgučiai ir plastmasiniai burbulai – gana nusibodę. Bet kai visiems pažįstamiems ir giminėms įteikiami iš siūlų daryti angeliukai ar megztos lelytės, pošventinės apkalbos sukasi būtent apie šias dovanas.

Nereiktų persistengti su savadarbėmis dovanomis. Jos gali būti puikus priedas prie tos pačios saldainių dėžutės, taip pat prie jų gali būti prisegtas 5 eurų banknotas. Taip jos taps ne nuobodžios.

Žaislai irgi nuobodūs?

Dovanoti vaikams žaislus tapo įprasta. Berniukams – lego konstruktoriai ir mašinėlės, mergaitėms lėlės ir žaisliniai naminiai gyvūnai... Ir taip metai iš metų. Gaila, kad svečiai nemato tų po lova sukištų dėžių su lego kaladėlių kalnais ir mašinėlių be ratų, kurias tėvai laiko tikėdamiesi, kad ateis laikas, kai jų atžala atras kūrybinę gyslą ir iš turimų žaislų dalių kurs naujus...

Tai kuo gi pakeisti nuobodžius žaislus?

  • Žaidimais. Jie skatina daugiau bendrauti tarpusavyje, nes žaisti reikia mažiausiai dviese.
  • Knygomis. Rizikuojate užsitraukti pasmerkimą, bet po kurio laiko ta knyga gali būti panaudota pagal paskirtį. Lipdukų knyga – puikus pasirinkimas, nes veiksmo irgi bus nemažai.
  • Modulinu ir kitais modeliavimo dalykais.
  • IQ žaidimais (3D piramidės, kubikai-rubikai, 3D labirintai su šratukais, 3D tetris, tangramos, vieliniai galvosūkiai ir t.t.). Šiuolaikiniams vaikams reikia mokytis sukoncentruoti dėmesį, tad šie žaidimai – ideali dovana aktyviems vaikams. Ir suaugusiems.
  • Pinigais. Vaikai taupo. Jie nuo mažens yra mokomi elgtis su pinigais. Dėl to dovanoti pinigus nėra kažkoks lepinimas ar popinimas. Tai realaus gyvenimo žaidimai. Neteisingai išleistų pinigų pasekmėmis tegul rūpinasi tėvai, nes jūsų reikalas yra juos padovanoti...
  • Kompiuteriniai žaidimai. Paaugliams tai viena iš geresnių dovanų. Jei turite Paypal sąskaitą, tiesiog pažadėkite sumokėti už norimą žaidimą, nesvarbu, ar tai bus internetinis, ar diske.

Dovanodami žaislus visada susiduriate su rizika, kad tokį patį žaislą jau turės. Tai dar viena priežastis, dėl ko reiktų į šių dovanų dovanojimą žiūrėti kūrybiškiau.

Dovanų čekiai – nuobodybės viršūnė

Taip, tai naudinga. Bet tik Maximos dovanų čekis už 50 eurų. Su juo galima apsipirkti Naujųjų metų vakarėliui už 50 eurų. Visi kiti reikalauja daugiau pastangų. Parduotuvės dažnai sukuria tokias taisykles, kad dovanų čekis būna tik kaip priedas perkant. Pavyzdžiui, gaunate 30 eurų vertės dovanų čekį rūbų parduotuvėje, į kurią paprastai nevaikštote. Dabar turėsite eiti ir išsirinkti bent kepurę už 29.99 eur. kad ta dovana būtų bent kiek naudinga. Nuėję galite sužinoti, kad čekis galioja tik apsipirkinėjant ne mažiau, kaip už 100 eurų... Nelabai apsidžiaugsite tokia dovana.

Kita blogybė – per grupinio apsipirkimo portalus pirkti čekiai tam tikroms paslaugoms. Dažniausiai paslaugos yra sutrumpintos arba jų kokybė labai apribota. Tai aktualu visiems, kas mano, jog dovanų čekis į SPA yra puiki dovana. Masažas truks 15 minučių, o ne valandą, o už kitas paslaugas teks susimokėti pilną kainą.

Dovanokite tik tikrai naudingus čekius. Kad taip nutiktų, reikia pažinoti tuos, kam juos dovanojate, arba mažų mažiausiai jų atsiklausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas