Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 išradėjai, kurie gailėjosi dėl savo kūrinių

Jeigu kas nors padarė išradimą, tai dar nereiškia, kad jie bus patenkinti galutiniu rezultatu. „Mental Floss“ priminė devynis išradėjus, kurie ilgainiui gailėjosi padarę savo atradimus.
Michailas Kalašnikovas
Michailas Kalašnikovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. J.Robertas Oppenheimeris ir Albertas Einsteinas – atominė bomba

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hirošima po atominės bombos sprogimo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hirošima po atominės bombos sprogimo

J.Robertui Oppenheimeriui, kuris Antrojo pasaulinio karo metais vadovavo Los Alamos labaratorijai, priskiriamas atominės bombos išradėjo vardas. Tačiau Alberto Einsteino darbas leido šiam atradimui išvis įvykti.

Nepaisant to, kad anksčiau jis buvo susijęs su kairiųjų organizacijoms, J.Robertas Oppenheimeris noriai priėmė galimybę suvaidinti svarų vaidmenį kare. Vėliau visgi jo požiūris į bombą nebuvo vienprasmiškas.

„Neturiu jokio sąžinės graužimo dėl bombos sukūrimo... Dėl to, kaip mes ją panaudojome... Suprantu, kodėl tai įvyko, ir vertinu, su kokiu didžiadvasiškumu žmonės, su kuriais aš dirbau, priėmė sprendimą. Tačiau nejaučiu, kad tai buvo teisinga. Ultimatumas Japonijai buvo pilnas hipokritinių lozungų. Mūsų valdžia turėjo elgtis apdairiau ir aiškiau pasakyti pasauliui ir Japonijai, ką reiškė bomba“, – sakė jis.

A.Einsteinas buvo ne toks dviprasmiškas. Vėliau jis yra sakęs, kad gailisi pasirašęs laišką prezidentui Theodore'ui Rooseveltui, kuriuo JAV vadovas buvo raginamas paremti branduolinės reakcijos grandinės tyrimus ir jos panaudojimą kaip ginklą. A.Einsteinas manė, kad vokiečiai jau tą daro. „Jeigu būčiau žinojęs, kad vokiečiams nepavyks pasigaminti atominės bombos, – sakė jis. – nebūčiau pajudinęs net piršto.“

2. Michailas Kalašnikovas – AK-47

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michailas Kalašnikovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michailas Kalašnikovas

Michailas Kalašnikovas sukūrė automatinį ginklą, kuriam davė savo paties vardą, Antrojo pasaulinio karo pabaigoje. Jis sakė, kad išradimą paskatino siaubingos karių žūtys, kurias jis matė mūšiuose, ir tai, kad jis pats buvo sužeistas. Todėl jis sukūrė paprastą automatinį ginklą, kuris galėtų būti gaminamas pigiai ir masiškai. 2014 m. miręs M.Kalašnikovas gyveno pakankamai ilgai, kad matytų, jog jo kūrinys buvo atsakingas už daugiau mirčių nei bet kuris kitas automatas.

„Vis grįžtu prie tų pačių klausimų. Jeigu mano automatas atėmė žmonių gyvybes, ar gali būti, kad aš, stačiatikis, esu kaltas dėl jų mirčių, nors jie ir yra mano priešai?“, – 2010 m. rašė jis laiške Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovui.

3. Timas Bernersas Lee – dvigubas pasviręs brūkšnelis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Interneto naršyklė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Interneto naršyklė

Timas Bernersas Lee nuveikė labai daug, kad būtų sukurtas pasaulinis interneto tinklas ir HTML. Jis tikrai nesigaili prisidėjęs prie šių išradimų, tačiau neapsieina be apmaudo. Ir jis – tik dėl dviejų ženklų – dviejų pasvirusių brūkšnelių kiekvieno interneto adreso pradžioje.

„Iš tiesų, jeigu pagalvoji, tai nereikia //. Galėjau sukurti taip, kad nereikėtų //“, – prisipažino jis.

4. Ethanas Zuckermanas – iššokančios reklamos

123rf.com nuotr./Iššokanti reklama
123rf.com nuotr./Iššokanti reklama

Kiek kartų rėkėte į kompiuterio ekraną susierzinęs, kad jums netikėtai iššoko reklama, uždengianti turinį? Dėl jų kaltas E.Zuckermanas.

Praėjusiais metais jis „The Atlantic“ parašė esę „Prigimtinė interneto nuodėmė“, kuriame jis prisiėmė visišką atsakomybę už iššokančių reklamų (pop-up ads) sukūrimą. Jis paaiškino, kad tuo metu dirbo „Tripod“ įmonėje, kuri savo vartotojams leido kurti nemokamus interneto puslapius. Kompanija penkerius metus ieškojo, kaip sugeneruoti pajamų.

„Galiausiai, verslo modelis, kuris mums davė pinigų, buvo reklama. Modelis, kuris mus atnešė pelną, buvo vartotojų asmeninių puslapių analizavimas, kad galėtume jiems rodyti atitinkamas reklamas. Kažkur pakeliui mes sukūrėme vieną labiausiai nekenčiamų reklamos įrankių – iššokančią reklamą“, – rašė jis.

E.Zuckermanas aiškina, kad siekis buvo leisti pasirodyti reklamoms, kai vartotojas lankosi puslapyje, tačiau kurios nebūtinai siejasi su puslapio turiniu. „Mes sugalvojome šią reklamą, kai didelė automobilių įmonė baisiai išsigando, kai nusipirko banerinę reklamą puslapyje, rašančiame apie analinį seksą. Parašiau kodą, kad atsidarytų naujas langas, ir reklama pasirodytų jame. Atsiprašau. Mūsų ketinimai buvo geri“, – rašė jis.

5. Dong Nguyenas – „Flappy Bird“

Youtube nuotr./Žaidimas „Flappy Bird“
Youtube nuotr./Žaidimas „Flappy Bird“

Žaidimas „Flappy Bird“ prieš pora metų tapo sensacija. Paprastas žaidimas pasirodė be galo įtraukiantis – visame pasaulyje jį pradėjo žaisti milijonai žmonių. Tačiau kai programėlės parsisiuntimų skaičius viršijo 50 mln., o pajamos siekė apie 45 tūkst. JAV dolerių per dieną, žaidimo kūrėjas D.Nguyneas pareiškė, kad jam jau gana, ir jis ištrins žaidimą.

„Nebegaliu daugiau“, – „Twitter“ tinkle parašė jis. Itin sėkmingas jo produktas pritraukė milžinišką pasaulio žiniasklaidos dėmesį – D.Nguyenas buvo bombarduojamas gausybe el.laiškų, skambučių, žinučių socialiniuose tinkluose. Jam tokio dėmesio buvo per daug.

Žaidimo pašalinimas, kita vertus, nenumalšino viešumo. Vaikinas sulaukė ir gausybės grasinimų mirtimi. Telefonai su jau įrašytu „Flappy Bird“ tapo brangesni, o netrukus pasipylė ir gausybė žaidimų, pamėgdžiojančių sėkmingąjį „Flappy Bird“.

6. Bobas Propstas – biuro kabinos (cubicle)

123rf.com nuotr./Biuras
123rf.com nuotr./Biuras

Septintajame dešimtmetyje dirbdamas konsultantu didelėje įmonėje Bobas Propstas sukūrė atviro plano biurą, kuriame kiekvienam darbuotojui būtų skiriamas neaukštomis sienomis atribotas asmeninis plotas. Jis aiškino, kad toks planas buvo suprojektuotas tam, jog darbuotojai galėtų turėti lankstesnę, ne tokią ribojančią aplinką nei kabinetų labirintai.

Įmonės jo išradimą įvertino kaip būdą taupyti pinigus – atsisakė individualių kabinetų ir pakeitė juos atviro plano salėmis su sienelėmis. B.Propstas vėliau gailėjosi, kad sukėlė tokį ažiotažą. „Žmonių kabinizavimas šiuolaikinėse korporacijose yra monolitinė beprotybė“, – sakė jis.

7. Vincentas Connare'as – „Comic Sans“ šriftas

„Comic Sans“
„Comic Sans“

„Jeigu tau jis patinka, tai nelabai ką žinai apie tipografiką“. Tai pasakė ne šrifto „Comic Sans“ kritikas, o pats jo išradėjas Vincentas Connare'as, kalbėdamas su „The Wall Street Journal“ reporteriu. Visgi nėra taip, kad jis visiškai nekenčia savo išradimo. Jis pridūrė: „Jeigu tu jo nekenti, tu irgi nelabai ką išmanai apie tipografiką, ir tau reikėtų susirasti kitą hobį“.

V.Connare'o požiūris tikriausiai sutampa su daugelio. Problema yra ne pats „Comic Sans“ šriftas, o tai, kaip jis pernelyg dažnai naudojamas ir naudojamas netinkamais atvejais. Šio šrifto tikslinė auditorija buvo vaikai – pirminė jo paskirtis buvo pakeisti „Times New Roman“ šriftą komiksų žodžių burbuluose.

8. Kamranas Loghmanas – pipirinių dujų balionėlis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policininkas purškia į protestuojančius studentus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policininkas purškia į protestuojančius studentus

Devintajame dešimtmetyje Kamranas Loghmanas dirbo FTB ir padėjo paversti pipirinių dujų balionėlį ginklu. Jis taip pat parašė ir gaires policijos departamentams, kaip pareigūnai turėtų naudotis šiais balionėliais.

Ši tramdymo priemonė yra plačiai naudojama JAV, tačiau po 2011 m. incidento Kalifornijoje susilaukė daug kritikos. Tais metais policininkai Kalifornijos universitete taikius protestuotojus apipurškė šviesiai oranžiniu chemikalu. Tuomet prabilo ir pats išradėjas. „Niekada nesu matęs tokio netinkamo ir neteisingo cheminių medžiagų panaudojimo“, – sakė jis.

9. Johnas Sylvanas – kavos kapsulės

123rf.com nuotr./Kava
123rf.com nuotr./Kava

Kai Johnas Sylvanas sukūrė kavos kapsules ir mašinas, kurios gali paversti jas garuojančiais kavos puodeliais, jis net nenutuokė, ką sukūrė. Šis išradimas leido iškilti tokioms sistemoms kaip „Nespresso“ ir „Tassimo“, o milijonai žmonių kaip niekad lengvai galėjo gauti trokštamą kofeino dozę.

„Kartais jaučiuosi blogai dėl to, ką padariau, – J.Sylvanas sakė prieš kelerius metus. – Tai tarsi cigaretė kavai. Mechanizmas priklausomybei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito