Uoga, o ne daržovė
Šis ponios Zofijos išaugintas pomidoras tikrai keistas ir didelis, nors Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ yra Lietuvoje užfiksavusi ir didesnių: 1993 metais 1,57 kilogramo svorio, 2005 metais – 1,13 kilogramo.
Didžiausias pasaulyje išaugintas pomidoras užregistruotas Kinijoje – jis svėrė net 15,6 kilogramo.
Nors šiaip pomidoras yra visų gerai žinomas bulvinių šeimos vienmetis augalas, tačiau ne kiekvienas žino, kad jis užaugina mėsingas, sultingas uogas, todėl biologiškai nėra daržovė.
Be to, buvo laikas, kai pomidorai buvo laikomi nuodingais, bet žaviais dekoratyviniais augalais. Nors jau prieš porą tūkstančių metų senovės Peru pomidorai auginti maistui, o prieš tūkstantį metų jie actekų buvo vadinti išsipūtusiais vaisiais – „tomatl“, ispanų užkariautojų atvežti į Europą jie negreit paplito.
Tiesą sakant, nors pomidorai jau XVI amžiaus viduryje botanikų buvo gražiai pavadinti pomo d’oro (itališkai tai reiškia „auksinis obuolys“), prireikė dar poros šimtų metų, kol jie pradėti auginti nebe darželiuose ir ne oranžerijose.
Tačiau kai pomidorai paplito, tai jau paplito – dabar auginama jų apie penkis šimtus veislių, kurios skiriasi ir vaisių spalva, ir skoniu, ir dydžiu, ir forma, ir net augimo sąlygomis.
Lietuvoje, kur pomidorai pradėti auginti nuo XIX amžiaus pabaigos, jie – „jaučio širdis“, slyviniai, vyšniniai ir t. t., ir t. t. – prinoksta ne tik šiltnamiuose, bet ir daržuose.
Vertingesni už citriną ir žuvį
Kita vertus, iki pusantro metro išaugantys pomidorų kerai ir ryškūs vaisiai yra gan nemalonaus aštraus kvapo, todėl nenuostabu, kad ne visi juos mėgsta. Tačiau kas mėgsta, tas mėgsta be galo, nes pomidorai yra ne tik maistas, bet ir vaistas.
Vaisiuose yra cukrų, azotinių medžiagų, organinių rūgščių, kalio, fosforo, geležies druskų, fitoncidų, karotino, vitaminų C, B1, B2, P, K. Vitamino C juose beveik tiek pat, kiek citrinose, o geležimi jie kelis kartus pranoksta vištieną, pieną, žuvies produktus.
Vaisiuose yra cukrų, azotinių medžiagų, organinių rūgščių, kalio, fosforo, geležies druskų, fitoncidų, karotino, vitaminų C, B1, B2, P, K.
Tyrimais nustatyta, kad pomidorai mažina riziką susirgti vėžiu ir širdies ligomis, padeda sergant cukriniu diabetu, virškinimo sistemos ligomis, esant nutukimui. Jie rekomenduojami valgyti esant mažakraujystei, žadina apetitą, aktyvina virškinimą, slopina žarnų mikroorganizmus.
Be to, pomidorai labai tinka veido kaukėms. Tereikia juos pertrinti per sietelį, tyre aptepti veidą ketvirčiui valandos ir oda bus gražios spalvos, sumažės poros, o riebi oda nebeblizgės.
Paros vitamino A norma
Na, o maistui pomidorai naudojami visokie – švieži, virti, kepti, marinuoti, rauginti. Tik būtina atminti, kad sveikiausi jie, kai yra kuo mažiau apdorojami.
Todėl į sriubas juos reikia dėti likus dešimt minučių iki virimo pabaigos, o stiklinėje pomidorų sulčių yra paros vitamino A norma.
Vadinasi, kol yra pomidorų metas, vertėtų pasigaminti ir šaltą nevirtą pomidorų sriubą.
Receptas
Tam reikės 500 gramų pomidorų, 2 svogūnų, 2 kiaušinių, petražolių lapų, druskos, pipirų.
Nuplautus pomidorus reikia pertrinti per sietelį ir nukošti sultis. Taip pat nukošti reikia ir sutarkuotų svogūnų sultis, jas supilti į pomidorų sultis. Beliks tik viską papipirinti, pasūdyti, apibarstyti petražolių lapeliais bei kietai virtų kiaušinių gabalėliais ir išmaišyti.