Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar 2016 metais ateis nauja televizorių karta?

Kai išmanieji telefonai suporuojami su virtualios realybės akiniais tai reiškia tik viena – atėjo nauja išmaniųjų karta. Pernai nešiojamieji kompiuteriai irgi galėjo pasigirti nauja karta – hibridiniais nešiojamai kompiuteriais, kurie tampa planšetėmis, arba lieka senais gerais nešiojamais kompiuteriais. Ar tuo pačiu gali pasigirti televizoriai, kurie dabar visi yra gaminami kaip išmanieji?
Išmanusis televizorius
Išmanusis televizorius / „Philips“ nuotr.

CES 2016 parodoje Barselonoje susirinko didžiausi gamintojai ir čia pristatė daugybę naujų modelių. Tarp jų buvo ir nauji televizoriai. Ar lankytojai pamatė kažką tokio, kas galėtų būti nauja karta?

Sena UHD dainelė...

UHD arba 4K yra tas terminas, kurį turi žinoti visi, kas siekia įsigyti naują televizorių. Nereikia toli jų ieškoti. Pakanka užeiti į didžiausias elektronines parduotuves ir paieškoti 4K TV. Rezultatas pribloškia – dešimtys UHD arba 4K televizorių. Pigiausias jų kainuoja apie 400 eurų ir yra 43 colių įstrižainės. Tai vidutinio dydžio namų televizorius, kurį sau leisti gali vidutines pajamas gaunanti šeima.

Tai reiškia tik viena 4K televizoriai Lietuvoje yra ne naujiena, o įprastas prekybininkų pasiūlos reikalas. Taigi, išgirtoji UHD technologija jau nebeturėtų nieko stebinti. Kaip ir televizoriaus plonumas.

Android TV jau atnaujinta

Kai kurie modeliai jau gavo Android TV atnaujinimą. Tai reiškia, kad dabar išmanusis televizorius bus paprasčiau valdomas ir su standartiniu pulteliu. Android TV – pernykštė naujiena, kai pasaulis džiaugėsi galimybe žaisti savo „Candy Crush“ ne tik išmaniajame telefone, bet ir televizoriuje. Android TV šiais metais bus įdiegta daugiau modelių, todėl šis reiškinys turėtų dar labiau plisti.

Vėl akivaizdu, kad ir šioje srityje reikšmingų pokyčių nėra.

8K geriau už 4K?

4K raiška reiškia, kad ekrano raiška yra 3840 x 2160 taškų ir yra lygiai 4 kartus didesnė, nei mūsų įprasta 720 taškų HD raiška. 8K – dvigubai didesnė raiška, nei 4K – 7680 x 4320 taškų. Tai reiškia, kad į to paties dydžio ekraną sutalpinama daugiau taškų ir vaizdas yra dar ryškesnis. CES 2016 parodoje daug dėmesio susilaukė LG modelis UH9800, kurio įstrižainė yra net 98 coliai. Tai brangus televizorius, kaip ir visi kiti itin didelių ekranų televizoriai. Kol kas.

Akivaizdu, kad 8K nėra masiškas reiškinys ir naujos kartos televizoriais jų dar neišeis pavadinti.

Susukamas televizorius

Partnerio nuotr./Susukamas televizorius
Partnerio nuotr./Susukamas televizorius

LG vis dėlto suteikia vilties, kad netrukus pasirodys nauja televizorių karta. Jie parodoje pademonstravo susukamą 18 colių įstrižainės OLED ekraną. Taip, jį galima susukti į tūbelę, kaip kokį piešimo kartono gabalą ir nusinešti. Tokio OLED ekrano storis – vos 0,18 mm. Vaizdą jis rodo net tada, kai yra susuktas. Tiesa, kol kas jis dar nedidelis, tik 18 colių (tokio dydžio yra LCD monitoriai), tačiau pradžia tikrai nebloga.

Tai visiškai konceptinis modelis, kuris dar nieko nereiškia, tačiau LG pareiškė labai rimtas pretenzijas į sulankstomų ir suvyniojamų ekranų gamintojų lyderius. Jei jau galima padaryti itin plonus išmaniųjų telefonų ekranus, tad kodėl gi nepadarius to paties su monitoriais, o vėliau ir su normaliais televizoriais. Bet kuriuo atveju, tai ne 2016-jų technologija, gal net ir ne 2020...

Modulinis televizorius keičia savo dydį

Atrodo, kad Samsung irgi neatsisako minties pradėti naują televizorių kartą. Parodoje jie pristatė unikalų 170 colių įstrižainės televizorių, kuris buvo sudarytas iš keliolikos mažesnių ekranų. Specialūs mechanizmai leidžia ištraukti ir paslėpti nereikalingus ekranėlius ir taip akimirksniu suformuojamas kitokių išmatavimų televizorius.

Tokiu būdu 16:9 formatas gali būti pakeistas senovišku 4:3 arba plačiuoju 21:9. Kam toks televizorius reikalingas? Greičiausiai ne namams, o įvairiems renginiams, pristatymams, vakarėliams, TV laidoms ir t.t.

Kol kas tai irgi tik konceptinis modelis, nes sujungimai tarp ekranėlių vis dar matomi žiūrint iš arčiau. Kai Samsung sukurs tokią technologiją, kuri leis paslėpti ir ekranų sujungimus, galima laikyti, kad turėsime ateities televizorių.

Kol kas akivaizdu, kad 2016 metais televizoriai nesulauks esminių pakeitimų ir toliau tęs savo plėtros planus. Apie tai galima spręsti iš vieno fakto. Sony kompanija, kuri yra garsi savo televizoriais, šiais metais parodoje pristatė tik vieną (taip, 1) modelį. Paprastai tokių parodų metu yra pristatinėjami 5-15 modelių, o Sony įsigudrino pristatyti vienintelį 4K TV modelį. Tai gali būti kompanijos požiūris į šių metų konkurencinę kovą (nuleido rankas...) arba genialus rinkodaros triukas. Kaip ten būtų aišku tik viena – Sony nesivargina su šių metų modeliais, nes jie nedaug kuo skiriasi nuo 2015 metų modelių.

Atsakymas į pradžioje užduotą klausimą akivaizdus – šiais metais televizoriai liks tokie patys ir jokia nauja karta kol kas nekvepia. Nors pretendentų yra. Pasižiūrėsime, ką didieji gamintojai pasiūlys iki metų galo. Gal turi pasislėpę kokį modelį ir netikėtumą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus