Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar elektriniai šildytuvai yra rinkos lyderiai?

Šildytuvų pardavimai kasmet iššoka termometro stulpeliui leidžiantis žemyn. Tačiau atrasti gerą šildytuvą dažnai būna pakankamai sunku, o ir paišlaidauti tenka neretai. Geriausių modelių šildytuvai gali suteikti gerą efektą jiems išleidžiant tiek 40 eurų, tiek ir 450 eurų, tad smarkus piniginės paploninimas ne visuomet duos tokį efektą, kokio tikimasi. Tačiau norint apšildyti patalpas vis tik derėtų rinktis šildytuvą su termo ventiliatoriumi, kadangi juo efektas pasiekiamas greičiausiai – šiltas oras itin greitai pasiskirsto po patalpą. Vis tik renkantis šildytuvą svarbu atkreipti dėmesį ne tik į efektyvumą, tačiau ir į saugumą bei rinktis tokį modelį, kuris pasižymi sumažinta gaisro sukėlimo rizika.
Šildymas
Šildymas / Sauliaus Žiūros nuotr.

Dydis kartais lemia ir efektyvumą

Šildytuvai su ventiliatoriais yra puikus pasirinkimas norint jausti malonią šilumą namuose, tačiau tai ne visada sutaupys energijos kaštus. Didesnioji dalis būstų savininkų vis dar galvoja, jog papildomi šildytuvai padės sumažinti komunalinių paslaugų ir elektros energijos sąskaitas. Tačiau paprasčiausia sutaupyti tiesiog mažinant vidutinę temperatūrą visose namų patalpose arba šildyti bet kokiu kitu kuru – mat elektros energija vis dar yra vienas brangiausių apšildymo būdų. Taigi norint sutaupyti ne tik perkant šildytuvą, bet ir ilgą laiką jį naudojant, derėtų išsamiai išanalizuoti galimus variantus. Vienas iš pirmųjų punktų padedančių priimti teisingą sprendimą – pasirinkti tinkamą šildytuvo dydį. Nedidelis šildytuvas bus pakankamas apšildyti mažą patalpą, kurioje yra vienas ar du žmonės. Tačiau tokį kambarį kaip svetainė geriausia šildyti dideliu šildytuvu. Taip maksimalus rezultatas bus pasiektas per 15 minučių.

Saugumas – neabejotinas prioritetas

Pirmas žingsnis į namų saugumą papildomai apšildant elektriniais šildytuvais – prisiminti, jog šildytuvai yra skirti šildyti, bet ne deginti. Renkantis naują šildytuvą namams būtinai reikia patikrinti, ar įrenginys turi temperatūros sensorių, kuris išjungia šildytuvą jam perkaitus. Turintiems mažų vaikų ar laikantiems naminius gyvūnus reikėtų ieškoti modelio, kuris turėtų sensorių, reaguojantį šildytuvui nukritus ar pakrypus. Pagrindinė priežastis, sukelianti gedimus ir įvairius pavojus – netvarkingi maitinimo laidai. Jie gali ne tik sukelti gaisrą ar įvairias traumas, tačiau ir tapti mirties priežastimi. Siekiant užtikrinti saugumą namuose derėtų periodiškai tikrinti, ar elektros instaliacija bei visi laidai yra tvarkingi. Taip pat visi elektros prietaisai būna testuojami įvairių tarptautinių organizacijų, tad derėtų atidžiai įvertinti, ar ant gaminio pakuotės yra minimi kokie nors saugumo garantai.

Elektriniai šildytuvai su papildomomis funkcijomis

Kartais įprastas šildytuvas, pučiantis karštą orą ar spinduliuojantis šilumą, nepateisina naujam pirkiniui keliamų lūkesčių. Tačiau papildomos funkcijos ne tik praplečia šildytuvo galimybes, tačiau ir padidina saugumą namuose, kuriuose jie yra naudojami. Štai termostato pagalba galima nustatyti pageidaujamą temperatūrą, taip užtikrinant, kad patalpoje bus šilta nepriklausomai nuo to, kaip dažnai šildytuvas yra įjungiamas ar išjungiamas. Termostatus turintys šildytuvai taip pat neretai padeda sumažinti elektros energijos išlaidas, kadangi nustačius vidutinę temperatūrą nebereikia drastiškai didinti temperatūros.

Tepalinis radiatorius padės sutaupyti?

Tepaliniai radiatoriai taip pat šyla elektros energijos pagalba, tad kai kam ima kilti klausimų, ką rinktis – įprastą elektrinį šildytuvą ar tepalinį radiatorių? Reikėtų įsivertinti, jog tepaliniai radiatoriai neabejotinai būna sunkesni už visus kitus, tad juos geriausia pastatyti tose patalpose, kuriose jie ir bus naudojami nuolat. Bene didžiausias tepalinių radiatorių minusas yra tas, jog jame esantys tepalai išties yra kenksmingi, tad radiatoriui pasenus jokiu būdu negalima jo išmesti į bendrų atliekų konteinerį – jį reikėtų utilizuoti kartu su kitais panašiais įrengimais. Tačiau nepaisant tam tikrų neigiamų savybių, tepalinis radiatorius suvartos mažiau elektros energijos nei kitas įprastas elektrinis šildytuvas. Įdomu kodėl? Paprasti elektriniai šildytuvai yra nuolat palaikomi elektros energijos. Kitaip sakant, atjungus elektros energijos tiekimą patalpos jie nebešildys. Tačiau tepaliniai radiatoriai, nors ir įkaista pakankamai lėtai, tačiau šilumą savyje išlaiko žymiai ilgiau, nei kiti šildymo prietaisai. Tad net ir po kurio laiko kambaryje vistiek bus pakankamai šilta. Tad tepalinis radiatorius gali būti puiki alternatyva siekiant papildomai prišildyti dažno naudojimo patalpas.

Ką šildyti – patalpą ar joje esančius objektus?

Pagrindinės elektrinių šildytuvų rūšys vis tik šildo būtent patalpoje esantį orą. Tad esant įvairioms langų, durų ar sienų sandarumo problemoms šildomas tiesiog į lauką išeinantis oras. Tokiu atveju yra naivu tikėtis sąskaitų sutaupymo, kadangi oro cirkuliacija suteikia atvirkštinį efektą. Infraraudonųjų spindulių šildytuvai veikia priešingai. Jie įkaitina būtent patalpoje esančius paviršius – sienas, grindis ar baldus, tad ilgainiui būtent jie pradeda spinduliuoti šilumą į aplinką, taip sukurdami ilgalaikės šilumos efektą. Vis tik nėra universalaus recepto, siūlančio rinktis vienokį ar kitokį šildymo metodą, mat kiekvienam būstui reikalingas vis kitoks apšildymo sprendimas. Bet kuriuo atveju prieš investuojant savo pinigus į šildytuvus, derėtų atidžiai išsinagrinėti visus jų privalumus bei trūkumus, o reikalui esant – pasikonsultuoti ir su juose nusimanančiais specialistais. Šalti savo namuose nederėtų net ir itin taupant – taip galima ne tik sumažinti būsto termoizoliacines savybes, tačiau ir pakenkti savo imunitetui bei sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai