Ar galima rinkti grybus po pirmųjų šalnų?

Jei grybai nebuvo įšalę, juos rinkti galima, tačiau prieš valgant būtina tinkamai termiškai apdoroti. Taip teigia Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.
Grybai taip pat naudingi organizmui
Grybai taip pat naudingi organizmui / Flickr.com

LRT RADIJO klausytoja domisi grybavimu po pirmųjų šalnų.

„Turiu tikriausiai visiems grybautojams aktualų klausimą: ar galima rinkti grybus po pirmųjų šalnų? Ar jie nenuodingi?“ – teiraujasi klausytoja.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas V.Varanavičius teigia, kad po šalnų grybus rinkti galima, jei grybai nebuvo įšalę ir atsileidę.

„Kad grybai sušaltų, reikia kelių šaltų vakarų ir naktų iš eilės. Iš šalčio pakąstos žemės rinktų grybų maistui naudoti nepatartina. O nesušalusius grybus valgyti galima, tik prieš tai būtina juos tinkamai termiškai apdoroti“, – įsitikinęs V.Varanavičius.

Skaitytojo D.M. nuotr./Skaitytojo Augusto grybai, rasti Marcinkonyse
Skaitytojo D.M. nuotr./Skaitytojo Augusto grybai, rasti Marcinkonyse

Anot asociacijos prezidento, dėl orų pokyčių ir jau pasibaigusio sezono, grybų kokybė ir maistinės savybės jau nebe tokios geros, tačiau nedidelį grybų kiekį valgyti galima.

„Tiesa, patarčiau juos termiškai apdoroti dvigubai: iš pradžių – virti, o vėliau – kepti“, – rekomenduoja V.Varanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis