Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atidarome stovyklavimo sezoną: kokią palapinę rinktis?

Termometro stulpeliui šoktelėjus į viršų, dalis lietuvaičių bėga iš miesto ir traukia į gamtą: važiuoja prie ežerų, plaukia baidarėmis, stovyklauja kempinguose. Ilsintis gamtoje, sunku išsiversti be palapinės. Šiandien palapinių pasirinkimas milžiniškas, vien didžiausioje elektroninėje parduotuvėje Lietuvoje pigu.lt galima rasti daugiau nei šimtą įvairiausių dydžių bei modelių palapinių. Taigi, nieko nuostabaus, kad daugeliui iškyla klausimas, kokią palapinę rinktis?
Keliautojas
Keliautojas / 123rf.com nuotr.

Prieš perkant palapinę, vertėtų atsakyti į klausimą, ką su naujuoju pirkiniu veiksite ir kaip dažnai palapinę naudosite. Jei palapinė jums reikalinga, kad vieną kartą nuvažiuotumėte į vasaros muzikos festivalį ar į kempingą prie jūros, gal geriau palapinę pasiskolinkite iš draugų. Tuo atveju, jei draugai nėra poilsio gamtoje mėgėjai, parduotuvėje žvalgykitės ekonominės klasės palapinės. Papratai tokios palapinės nėra labai brangios ir jų aptikti galima net didžiausiuose prekybos centruose. Žinoma, vertėtų atminti, kad kaina papratai atitinka kokybę, tai reiškia, kad užklupus smarkiam lietui, iš tokio tipo palapinės gali tekti semti vandenį. Tad tikriausiai antrą kartą su tokia palapine tikrai nenorėsite stovyklauti. Jei per vasarą su palapinėmis keliaujate bent porą kartų, geriau rinktis brangesnę, tačiau kokybiškesnę ir tvirtą palapinę.

Palapinių rūšys ir skirtumai

Palapinės paprastai skirstomas į žygių, laisvalaikio ir kalnų palapines. Pastarosios yra skirtos keliaujantiems į kalnus ar kitas vietas, kuriose vyrauja atšiaurus klimatas. Tokio tipo palapinės visada būna labai ryškių spalvų, jos puikiai apsaugo nuo drėgmės ir vėjo, tačiau yra gana brangios. Žygiams skirtos palapinės šiek tiek pigesnės, tačiau jos neapsaugo nuo atšiaurių oro sąlygų. Kita vertus, yra mažos, lengvos ir pakankamai patogios, todėl tikrai netaps papildoma našta žygio metu. O štai laisvalaikio palapinės visiems puikiai pažįstamos – margaspalvės, įvairiausių dydžių, modelių, vidutinio svorio.

Ekonominės klasės palapinių pralaidumas vandeniui paprastai būna apie 1000mm, tai reiškia, kad palapinė atlaikys nesmarkų ir neilgą lietų.

Pagrindiniai kriterijai, renkantis palapinę, yra jos dydis ir vandens pralaidumas. Ekonominės klasės palapinių pralaidumas vandeniui paprastai būna apie 1000mm, tai reiškia, kad palapinė atlaikys nesmarkų ir neilgą lietų, tačiau visi puikiai žinome, kad lietuviškos vasaros mėgsta krėsti ne visada malonias išdaigas, todėl geriau pirkti palapinę, kurios pralaidumo vandeniui parametrai siekia bent 2500mm. Be to, labai svarbu atkreipti dėmesį į palapinės siūles. Jos turi būti apklijuotas specialia juosta, priešingu atveju per lietų į palapinės vidų gali pradėti tekėti vanduo.

Medžiagos ir formos

Paprastai palapinės turi du sluoksnius – vidinį ir išorinį. Išorinis sluoksnis apsaugo nuo kritulių, o tarpas tarp palapinės sluoksnių neleidžia susidaryti kondensatui. Tad, statant palapinę, labai svarbu tinkamai įtempti išorinį tentą. Išorinis palapinės tentas siuvamas iš orui pralaidaus poliesterio, kad palapinėje nebūtų tvanku. Brangesnių palapinių išorinis tentas gali būti iš medžiagos su RipStop technologija, kuri neleidžia medžiagai irti, jei palapinė įplyšta. Palapinių dugnai gaminami iš drėgmei nepralaidžių medžiagų – poliesterio arba polietileno. Pastarosios palapinės būna šiek tiek sunkesnės.

Kita pagrindinė palapinės dalis – lankai. Lankai gali būti aliumininiai, stiklo pluošto ir karbono. Geriausias pasirinkimas karbono lankai, sujungti plastiku ir padengti plėvele. Šio tipo lankai tvirti ir lankstūs, o, lankui lūžus, neplyš palapinės tentas. Svarbu atminti – kuo didesnė palapinė, tuo lankai turi būti storesni.

Daugelio gamintojų laisvalaikio palapinių formos praktiškai nesiskiria, skiriasi tik dydžiai, svoris, kokybės parametrai ir pan. Taigi, palapinės formos pasirinkimas labiau skonio reikalas. O štai dydis – vienas svarbiausių palapinės pasirinkimo kriterijų.

Gamintojai prie palapinės parametrų nurodo vietų skaičių, pavyzdžiui, 2+1, tai reiškia, kad palapinė skirta dviems suaugusiesiems ir vaikui. Visgi, specialistai rekomenduoja aklai šiais užrašais nesivadovauti. Visada išnagrinėkite palapinės brėžinį, įsitikinkite, kad miegojimo zona pakankamai erdvi. Tarkim, normalaus sudėjimo vyrui reikia bent 70 cm pločio miegamosios erdvės, kad būtų patogu. Jei palapinė neturi prieangio, reikia atminti, kad kažkur teks susikrauti daiktus ir miegojimo vieta tik dar labiau sumažės. Palapinės su prieangiais patogesnės, tačiau jų statyba užtrunka ilgiau.

Keliaujantiems su vaikais rekomenduojama rinktis palapines su dviem miegamaisiais. Tokio tipo palapinėje kokybiškiau išsimiegosite ir vieni kitiems netrukdysite. Šio tipo palapinės paprastai būna gana aukštos, jose galima atsistoti pilnu ūgiu ir turi didelius prieangius, kuriuose nesunkiai tilps visa manta. Žinoma, šios „milžinės“ pakankamai sunkios, todėl žmogui, kuriam teks palapinę nešti, žygis gali apkarsti. Be to, tokią palapinę sunkiau surinkti, o vėliau vėl supakuoti, todėl, jei palapinė dar nesurinkta, o danguje kaupiasi lietaus debesys, dėl tokio savo pasirinkimo galite ir pasigailėti. Kita vertus, įsigytą palapinę pabandykite iš anksto porą kartų surinkti ir išrinkti. Kuo daugiau praktikos, tuo bus lengviau, stovyklaujant ar leidžiantis į žygį.

Galiausiai nepamirškite pasiteirauti pardavėjo ar palapinės ventiliavimo angos yra apsaugotos nuo lietaus, iš kurios pusės jos uždaromos, ar yra tinklelis nuo uodų ir kitų vabzdžių, ar palapinės vidinis tentas yra atsparus karščiui, kad galėtumėte naudoti lempą, ar išorinis palapinės tentas apsaugo nuo kenksmingų UV saulės spindulių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas