Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dalijasi pasenusiomis naujienomis: ne, Švedija neuždraudė 5G ryšio

Naujosios kartos ryšio pavojais įtikėję patiklūs interneto vartotojai džiūgauja: dalijasi žinute, kad Švedija vyriausybė uždraudė 5G visoje šalyje. Tačiau tai – klaidinga informacija. Iš tiesų šalies valdžia nutarė uždrausti naudoti kinų gamintojų „Huawei“ ir ZTE antenas 5G tinklui. Tai – su informaciniu saugumu susijusios priemonės.
Miunchene vykusio protesto prieš COVID-19 pandemiją dalyvė dėvi marškinėlius, raginančius stabdyti 5G tinklo plėtrą
5G plėtra apipinta daugybe sąmokslo teorijų / „Scanpix“ nuotr.

Populiariame socialinio tinklo „Facebook“ įraše skelbiama, neva Švedija atsisako tolesnio 5G ryšio diegimo dėl visuomenės spaudimo (kalba netaisyta):

„Švedijos vyriausybė priima istorinį sprendimą. Daugybė visuomenės protestų dėl 5G dažnių žalos, taip pat moksliniai tyrimai apie dažnių ir bangų poveikį žmonių sveikatai, Švedija uždraudė 5G visoje šalyje, o dabar „Huawei“ ir ZTE turės pašalinti visas savo antenas šalyje. kuo greičiau. Dabar belieka išsiaiškinti, kokie skirtumai egzistuoja tarp žmonių Švedijoje ir visame pasaulyje.“

Tai nėra tiesa. Švedija neatsisakė diegti 5G ir neuždraudė ryšio plėtros, tik apribojo Kinijos gamintojų įrangos naudojimą.

Susirūpino saugumu

Švedijos telekomunikacijų rinkos reguliavimo institucija (PTS) praėjusių metų spalio 20 dieną paskelbė uždraudžianti naudoti kinų gamintojų „Huawei“ ir ZTE antenas 5G tinklui. Taip buvo nuspręsta remiantis saugumo sumetimais.

Operatorės, jau naudojančios „Huawei“ ir ZTE įrangą, turės ją pašalinti iki 2025 metų sausio, pranešė PTS.

Švedija tapo antrąja valstybe Europoje po Jungtinės Karalystės, ir pirmąja ES, kuri griežtai uždraudė naudoti „Huawei“ įrangą beveik visoje tinklų infrastruktūroje, reikalingoje 5G ryšiui užtikrinti.

Kinijos telekomunikacijų milžinė siekė užginčyti draudimą diegti jos gaminamą įrangą Švedijoje plėtojamuose 5G ryšio tinkluose, tačiau nieko nepešė – Stokholmo administracinis teismas nusprendė, kad PTS sprendimas uždrausti naudoti Kinijos gamintojų „Huawei“ ir ZTE įrangą 5G telekomunikacijų tinkluose buvo teisėtas.

„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
„Facebook“ nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Kad gandai apie tariamą 5G draudimą Švedijoje neatitinka tiesos, patvirtina ir faktas, kad praėjusių metų gegužę Stokholme pradėjo veikti naujausios kartos 5G mobiliojo ryšio tinklas, jis priklauso operatorei „Tele2“. Šiuo metu tinklas jau apima ir Geteborgą bei Malmę.

Atidžiai stebi situaciją

Mobiliojo ryšio bazinės stotys skleidžia radijo dažnio elektromagnetinį lauką (EML).

Kai kurie žmonės nerimauja, kad išplėtojus tokių įrenginių tinklą, gali būti daromas neigiamas poveikis sveikatai dėl jų skleidžiamo EML bangų didelio dažnio ir dėl įrenginių galingumo.

Pasak specialistų, iki šiol išsamiai ištirta ir įrodyta, kad EML sukelia šiluminį poveikį, t. y. pakyla audinių ar organų temperatūra.

Pagal šį poveikį yra nustatytos EML intensyvumo leidžiamosios vertės, kurių neviršijant išvengiama šiluminio poveikio, kuris galėtų sukelti audinio ar organo pažeidimus.

Šiuo metu Lietuvoje, gyvenamojoje aplinkoje elektromagnetinio lauko energijos srauto tankis radijo dažnių intervale nuo 2 GHz iki 300 GHz negali viršyti 10 W/m2.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ryšio antenos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ryšio antenos

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, iki šiol nėra nustatyta, kad leidžiamų verčių neviršijantis EML turi ilgalaikį poveikį ir gali sukelti minėtus sveikatos sutrikimus.

Lietuvoje radiotechninių objektų, skleidžiančių EML, priežiūra yra reglamentuota. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) vykdo šių objektų kontrolę, derina radiotechninės dalies projektus ir elektromagnetinės spinduliuotės stebėsenos planus.

Be to, radiotechninių objektų operatoriai privalo periodiškai atlikti EML matavimus, o rezultatai skelbiami NVSC tinklalapyje. Ši nustatyta tvarka taikoma ir 5G ryšio įrenginiams.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas