Darius Katinas: „Stikliai“ – rafinuota virtuvės klasika

Visiems puikiai pažįstama bene gražiausių Vilniaus senamiesčio gatvelių Gaono ir Stiklių sankirta neleidžia pro šalį praeiti ir nepastebėti šio elegantiško ir prabangaus viešbučio. Ir ne dėl to, kad pastatas padabintas veliavomis, o jame lankėsi daug garbingų Lietuvos svečių.
Keptas stirnienos kumpis su troškintais raudongūžiais kopūstais ir obuoliais
Keptas stirnienos kumpis su troškintais raudongūžiais kopūstais ir obuoliais / Dariaus Katino nuotr.

Šiaip jau Lietuvoje  nėra  populiarūs  viešbučiuose  esantys  restoranai. Lietuviai  yra drovūs. Iš pažiūros  prabangus ir  paslapties šydu  apgaubtas  viešbutis  atveria  duris,  kaip  ir  privalu  tokios  kategorijos  viešbučiui. Pasirengęs  lyg  Prancūzijos  armijos  karys – durininkas  malonus,  besišypsantis,  lyg  iš  gero  seno  filmo.

Klasika  ir  dar  kartą  klasika – daug  nuotraukų  su   viešbutyje  ir  restorane  apsilankiusiais  svečiais,   titulai,  apdovanojimai,  dovanos –  jaudinančios  ir  gražios  detalės.

Restorano  aplinka  kuria  pakylėtą nuotaiką. Ant  servanto stovintys  senoviniai  caro  laikų  indai  dvelkia  prabanga. Tiesa, šiek tiek erzina  dideli  augalai,  pasijunti  lyg   oranžerijoje,  bet  kita,  vertus  augalai jaukūs ir romantiški. Galų gale,  ne  aplinka  mums  svarbiausia. Labiausiai  mane  domina  maistas.

Meniu  įspūdingas. Vakarienę pradedame  nuo  didžiosios  šukutės  su  juodaisiais trumais  ir  bulvių risotto.  Šukutės  neperkeptos,  šviežios,  bulvių  risotto  gardus  ir nepriekaištingas, tik  šiek  tiek  pasigedau  juodųjų  trumų  skleidžiamo  aromato,  bet tai  patiekalo nesugadino. Pateiktas  nepriekaištingas  virėjo kūrinys.

Keptas  stirnienos  kumpis  su  troškintais  raudongūžiais  kopūstais  ir  obuoliais  – klasika. Puikiai  iškeptas kumpis,  minkštas,  sultingas,  net  nesitikėjau,  kad  bus  toks puikus. O jau  pateikimas!

Antrasis  patiekalas  –  sterkas  su  keptais  grybais  (tikrai  lietuviškais – labai  jau  buvo gardūs),  kedro riešutais  ir  Bolonijos  padažu.  

Nors  pastaruoju  metu  mano  pamėgtuose  restoranuose  dažnai užsisakau sterko (kiek pabodo,  bet  vis geriau nei  neaiškios  kilmės  dorada),  likau  labai  patenkintas. Minkšta, sultinga,  neperkepta,  paskaninta  sviestu žuvis,  o  kedro  riešutai – puikus derinys  (manau,  kad  kedro riešutai  yra riešutų  „karalius“). Patiekalas  išbaigtas.

Keptas  stirnienos  kumpis  su  troškintais  raudongūžiais  kopūstais  ir  obuoliais  – klasika. Puikiai  iškeptas kumpis,  minkštas,  sultingas,  net  nesitikėjau,  kad  bus  toks puikus. O jau  pateikimas!  Kumpis  buvo  išvežtas  į  salę,  pjaustomas  svečių akivaizdoje.

Desertui  pateiktas  klasikinis  šokoladinis  pyragas  su  miško  uogų  padažu nenustebino,  bet  tikrai buvo  neprastas. Pasirodė  kiek  per  saldus,  bet  tai  juk šokoladas,  nieko  kito  tikėtis  ir  negali,  o  uogų  padažo  gal  buvo  per mažai –  norėtųsi  „drėgnesnio“  deserto  varianto.

Nors  kompanija  buvo  puiki,  vakarienė  turi  pabaigą. Vis dėlto mano  užsakytas  puodelis  kapučino  liko neišgertas –  tokio  lygio  restorane  kava turėtų  būti  geresnė. Bent  jau man trūko aromato. Man pasirodė, kad kava  pateikta iš  automato, o tai nedera  vietai, kur kapučino  kainuoja 14 Lt.

Vis dėlto „Stikliai“  yra restoranas  iš  didžiosios  raidės,  kuris  Tave  ir  Tavo  svečius privers  jaustis iškilmingai,  o  rūpestingi  padavėjai  lyg  iš  filmo  „Comme  un Chef“  apgaubia  dėmesiu. Būdamas  šiame  restorane  pasijunti  lyg  būtum  prabangiame  Paryžiaus  restorane,  o  grįžti  į  realybę priverčia  tik darganotas  Vilniaus  oras.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų