Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Daržininkystės pradžiamokslis: viskas apie šiltnamius

Nors pavasaris dar nedžiugina šiltais orais, tačiau soduose jau prasidėjo pirmieji pavasariniai darbai, iškilo šiltnamiai. Jei seniai norite sode ar kieme įsirengti šiltnamį, tačiau neturite nė žalio supratimo, nuo ko pradėti, didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistai sutiko pasidalyti pagrindiniais šiltnamio įsigijimo ir įsirengimo kriterijais.
Šiltnamis.
Šiltnamis. / Fotolia nuotr.

Kada ir kur statyti šiltnamį?

Anot Pigu.lt specialistų, pavasaris ir ruduo yra tikras šiltnamių pardavimų pikas, tačiau juos galima įsigyti ištisus metus, o montavimo darbai priklauso nuo oro sąlygų – svarbu palaukti, kol pasitrauks įšalas ir žemė šiek tiek pradžius. Šiais metais šaltukas labai nesikandžiojo, o ir pavasaris prasidėjo gana anksti, todėl ir šiltnamio montavimo darbus galima pradėti jau dabar.

Kitas aktualus klausimas – kur geriausia statyti šiltnamį? Jei norite džiaugtis išties gausiu derliumi, pasirūpinkite, kad šiltnamyje auginamos daržovės gautų kuo daugiau saulės, todėl šiltnamiui reiktų išrinkti pačią saulėčiausią sodo ar kiemo vietą. Būtų tiesiog idealu, jei šiltnamio neužstotų medžiai, krūmai, malkinės ar dideli pastatai. Augalams, negaunantiems saulės šviesos, sunku augti ir sunokinti vaisius, be to, pavėsyje žemė visada būna drėgna, todėl lepių augalų šaknys gali tiesiog pradėti pūti. Tiesa, kartais baiminamasi, kad ant „plyno“ lauko pastatyti šiltnamiai gali neatlaikyti stiprių vėjų ir permainingų oro sąlygų, tačiau specialistai teigia, kad nėra ko baimintis. Šiuolaikiniai šiltnamiai gaminami viską gerai apgalvojus, turi specialius pamatus, prie kurių šiltnamio kojelės pritvirtinamos labai greitai ir efektyviai, todėl net nereikia betonuoti pamato ir jaudintis, kad šiltnamis neatlaikys didesnių vėjo gūsių. Galiausiai reikėtų žinoti, kad šiltnamio galus reikėtų nukreipti į šiaurės ir pietų pusę, o šiltnamio šonus turėtų apšviesti rytinės ir vakarinės saulės spinduliai, kad daržovės, kai vasarą saulė pakyla į patį zenitą, tiesiog „neiškeptų“. Žinoma, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į dirvos kokybę. Nerekomenduotina šiltnamių statyti ant molingos dirvos, nebent planuojate šiltnamyje žemę pakeisti.

Kokie būna šiltnamių tipai?

Pagal formą šiltnamiai skirstomi į arkinius ir šlaitinius. Kokios formos šiltnamį rinktis, priklauso tik nuo jūsų pačių skonio ir finansinių galimybių, pavyzdžiui, arkinių šiltnamių konstrukcija nesudėtinga, juos lengviau pagaminti, tad jie yra pigesni, palyginti su šlaitiniais šiltnamiais. Be to, arkinius šiltnamius gana lengva sumontuoti, todėl tai gana populiarus sodo prekių pasirinkimas tarp sodininkų. Kita vertus, prieš perkant naują šiltnamį, reiktų gerai apgalvoti, kokias daržoves ar augalus ketiname jame auginti. Jei apsiribosite paprikomis, aitriaisiais pipirais ar žemaūgiais pomidorais, jums tikrai puikiai tiks ir žemesnis arkinis šiltnamis. O štai planuojantiems šiltnamyje auginti agurkus, aukštesnius pomidorus, būtinas šiltnamis, kurio sienų aukštis siektų bent 160–180 cm, todėl specialistai rekomenduoja rinktis šlaitinį šiltnamį. Be to, renkantis šiltnamį, reiktų pagalvoti apie jo priežiūrą ir kitais metų laikais. Reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad arkiniai šiltnamiai reikalauja mažiau priežiūros, sniegas nuo jų nukrinta greičiau, žinoma, daug prisnigus, teks valyti ir arkinio, ir šlaitinio šiltnamio stogą.

Kokią šiltnamio dangą rinktis?

Šiltnamiai gali būti dengiami stiklu, polietilenu arba polikarbonatine danga. Pastaroji danga turi oro tarpą, kuris puikiai sulaiko šilumą, o ir temperatūra šiltnamio viduje svyruoja mažiau. Polikarbonatinė medžiaga efektyviai sklaido saulės šviesą, todėl neleidžia šiltnamyje esančioms daržovėms ar augalams perkaisti, pavyzdžiui, stikliniame arba polietileno plėvele dengtame ir nevėdinamame šiltnamyje termometro stulpelis gali šoktelėti iki +40 laipsnių karščio, o polikarbonatiniame – tik iki +30 laipsnių šilumos. Taigi, augalai tikrai neperkais ir jų viršūnės nenudegs. Be to, ši medžiaga puikiai saugo ir nuo šalnų – temperatūrai nukritus 5 laipsnius žemiau nulio, polikarbonatinė danga sulaiko šaltį. Žinoma, labai svarbu, kad augalų lapeliai ar šakelės prie jos nesilietų. Šiltnamiuose, dengtuose tradicine polietileno plėvele, augalams būtina papildoma apsauga – papildomas plėvelės sluoksnis arba agro plėvelė. Tiesa, polietileninės dangos gerokai pigesnės, jomis lengviau dengti ar perdengti šiltnamį. Priklausomai nuo polietileninės plėvelės tankio, ji gali sėkmingai tarnauti iki 4 sezonų. Žinoma, stiklas yra pati tvirčiausia ir ilgaamžiškiausia šiltnamių danga, tačiau ją pasirinkus teks statyti šlaitinį, o ne arkinį šiltnamį. Be to, stiklą sudėtinga sudėti, o jam dužus kyla grėsmė susižeisti. Be to, nereiktų apsigauti, kad stiklinis šiltnamis gali stovėti ištisus metus. Pigu.lt specialistai rekomenduoja stiklus išimti atėjus žiemai, kadangi į tarpelius tarp stiklų gali patekti vandens, kuris šaldamas suskaldys stiklus. Tada juos teks keisti naujais, o tai nėra labai pigus malonumas.

Šiltnamio vėdinimas

Dalis šiuolaikinių šiltnamių turi automatinius stoglangius, kurie atsidaro, kai šiltnamio temperatūra pakyla aukščiau nustatytos ribos. Tiesa, tokie modernūs šiltnamiai gana brangūs, todėl galimi ir kiti paprastesni bei pigesni vėdinimo sprendimai – tai stoglangiai, atsidarantys rankiniu būdu arba dviejų dalių durys, kurių viršutinę dalį galima naudoti kaip orlaidę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas