Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dušas be pagrindo: ką reikia žinoti?

Vonios kambarys – tai vieta, kurioje norisi estetiką suderinti su funkcionalumu, todėl nieko nuostabaus, kad šios namų erdvės įrengimas yra viena sudėtingiausia ir daugiausiai laiko reikalaujanti užduotis, kuri ne vienam būsto savininkui kelia galvos skausmą. Įrenginėjant vonios kambarį, netrūksta ginčų, diskusijų ir siūlomų interjero spendimų, kurių gausa tik dar labiau apsunkina įrengimo darbus. Visgi, pasitelkus interjero architekto pagalbą, apsvarsčius šeimos poreikius, įpročius ir norus, visada galima rasti visiems priimtiną vonios kambario interjero variantą. Vienas tokių – modernus dušas, atskirtas stikline sienele, kuris neturi pagrindo. Tad be dušo trapo tikrai neišsisuksime.
Vonios interjeras
Vonios interjeras / Fotolia nuotr.

Trapo įrengimas priklauso nuo grindų aukščio

Vonios kambaryje galime sumontuoti įprastą dušo kabiną, tačiau paskutiniu metu tokios dušo kabinos nebemadingos,galite įrengti trapą, lataką arba padėklą. Bet kokiu atveju kiekvienas pasirinkimas privalo būti įgyvendintas pasitelkus teisingus inžinerinius sprendimus, kurie neprasilenktų su puikia estetine patalpos išvaizda. Taigi, įrengti dušui skirtą erdvę išties nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Interjero specialistai pastebi, kad paskutiniu metu žmonės domisi itin žemomis dušo konstrukcijos ir trapais, kurie nepraleidžia nemalonių kvapų. Pačių žemiausių trapų montažinis aukštis yra vos 57 mm, tačiau reiktų atminti, kad, norint įrengti tokį žemą dušo trapą, teks šiek tiek pakoreguoti grindų aukštį. Tai reiškia, kad teks suformuoti specialų grindų nuolydį, kad vanduo neprasiskverbtų už dušo sienelių ribos.

Ar galima trapą įrengti bute?

Kokybiškai sumontuotas trapas tikrai neaplies kaimynų ir nepaskandins vonios, tai patogus pasirinkimas visiems, kurie nori mažam ar nestandartiniam vonios kambariui suteikti erdvės ir modernumo. Kita vertus, reiktų žinoti, kad įrengti trapą bute gali būti išties sudėtinga. Dar sovietmečiu statytuose daugiabučiuose kanalizacijos vamzdžio anga yra sumontuoja gana aukštai, todėl, įrenginėjant trapą, grindis ties dušo vieta teks kelti tiek, kad trapo vamzdžius būtų galima prijungti prie kanalizacijos. Tad senos statybos namuose tenka formuoti pakylą kurios aukštis siekia apie 10 cm. Kitas galimas variantas – montuoti reguliuojamo aukščio pagrindą, kurio aukštis gali siekti ir 13 cm. Taigi, nusprendus senos statybos bute montuoti trapą, būtina susitaikyti su mintimi, kad šio modernaus spendimo įgyvendinimas ne tik atims nemažai laiko, bet ir pareikalaus plačiau praverti piniginę.

Kokia alternatyva?

Jei vonios kambaryje neturite galimybės įrengti dušo trapo, visada galite rinktis latakus. Latakai – trapo atmaina, kurią realizuoti gerokai paprasčiau. Be to, maudantis duše, latakai sugeria daugiau vandens nei trapas ir atrodo išties labai šiuolaikiškai ir moderniai.

Be to, maudantis duše, latakai sugeria daugiau vandens nei trapas ir atrodo išties labai šiuolaikiškai ir moderniai.

Naudojant dušo latakus, stiklines dušo sieneles galima montuoti tiesiog ant grindų. Labai svarbu, kad tenkantis vanduo greitai subėgtų į kanalizacijos angas ir nesikauptų ant grindų paviršiaus. Jei duše yra sumontuotos kelios dušo galvutės arba lietaus dušo galvutė, iš kurios vienu metu teka žymiai daugiau vandens, trapas nepajėgia vienu metu sugerti tiek daug vandens, todėl jis kaupiasi ant grindų, o tai išties nėra labai gerai, nes galite užtvindyti vonios kambarį. Tuo tarpu, dušo latakai su dideliu vandens kiekiu susidoroja gerokai paprasčiau ir efektyviau.

Visgi, didžiausias dušo latako privalumas tas, kad nebereikia grindyse formuoti nuolydžio iš visų keturių pusių. Įrenginėjant dušo lataką, grindų nuolydis formuojamas tik iš vienos pusės, atsižvelgiant į tai, kurioje vietoje turėtų būti sumontuota anga vandeniui nutekėti: prie sienos, dušo kabinos durelių ar pačioje dušo erdvės viduryje.

Dušo latakas yra montuojamas ant betono paviršiaus, į grindis įleidžiant maždaug 120 mm. Tiesa, dušo lataką būtina labai gerai hermetizuoti. Kokybiška hidroizoliacija užtikrina visišką nepralaidumą vandeniui, o tai ypač aktualu, jei dušo latakas yra montuojamas virš kaimynų lubų. Taigi, dušo latakas gerokai paprastesnis ir šiek tiek pigesnis pasirinkimas, jei norite sukurti modernų vonios kambario interjerą.

Kalbant apie grožį, reiktų paminėti, kad dušo latakai pasižymi puikiomis estetinėmis savybėmis, o ir jų pasirinkimas išties platus, todėl tikrai nesunkiai rasite lataką, kuris puikiai derės prie bendro jūsų vonios kambario interjero. Tiesa, jei įprastoje parduotuvėje nerandate nieko, kas trauktų jūsų akį, specialistai rekomenduoja pasidomėti, kokia vonios kambario įranga prekiauja elektroninės parduotuvės. Pavyzdžiui, didžiausia elektroninė parduotuvė Lietuvoje Pigu.lt siūlo išties nemenką vonios kambario įrangos pasirinkimą, o tame tarpe ir stilingus dušo latakus jūsų namams. Be to, reiktų atminti, kad elektroninėse parduotuvėse visiškai identiškos prekės kainuoja šiek tiek pigiau nei įprastose parduotuvėse. Taigi, tai ekonomiškas ir protingas pasirinkimas.

Žinoma, jei nesate profesionalus santechnikas ir apie vonios kambario įrengimą nelabai nusimatote, visą įrangą, skirtą vonios kambariui, reiktų pirkti pasikonsultavus su specialistais, kurie, įvertinę visas jūsų vonios kambario charakteristikas, padės išsirinkti optimaliausią variantą. Dušo trapas arba latakas išties puikus ir praktiškas pasirinkimas, tačiau jo įrengimo darbus patikėkite profesionalams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas