Eksperimentas prieš Velykas: naminis majonezas – ir sveikiau, ir pigiau

Koks gi lietuviškas šventinis stalas be mišrainių su majonezu? Ypač šis produktas mėgstamas per Velykas. Lietuvos televizijos laidos „Vieša paslaptis“ atliktas eksperimentas parodė, kad namuose gamintas majonezas ne tik sveikesnis, bet ir pigesnis, negu geras pirktinis. Tad ar verta rizikuoti ir valgyti pigų, bet turintį kenksmingų medžiagų, produktą?
Majonezas
Majonezą namuose pasigaminti nesudėtinga ir nėra brangu. / 123RF.com nuotr.

Tyrė penkis produktus

Pirmiausia žurnalistai išnagrinėjo, ką siūlo gamintojai ir prekybininkai. Prekybos centruose buvo išsirinkti penki majonezo pavyzdžiai: pigiausias ir liesiausias, kurio kilogramas kainuoja apie 3,90 Lt, pigus ir liesas už 4,47 Lt/kg, iš kaimyninių rytų šalių atvežti ir gana populiarūs majonezai po 7,25 Lt/kg bei 12,25 Lt/kg ir klasikinis Lietuvoje pagamintas majonezas, kainuojantis 11,54 Lt/kg.

Natrio benzoatas kai kuriose šalyse uždraustas kaip maisto priedas, nes gali sukelti alergijas, astmą, vėžinius susirgimus, – įspėja E.Kliukaitė.

Produktų sudėtis aptariama su keliais specialistais. Vilniaus kolegijos Maisto produktų katedros dėstytoja Jurgita Lazdauskienė negaili kritikos liesiems majonezams: pagal higienos normas kur kas mažiau konservantų leidžiama dėti į produktus, kuriuose yra daugiau nei 60 proc. riebalų, tad liesieji majonezai turi daugiau sintetinių medžiagų.

Jai pritaria ir dietologė Edita Kliukaitė. Skaitydama tokio majonezo etiketę, ji pastebi, kad joje nurodyta, jog produkte yra antioksidatoriaus askorbo rūgšties, stabilizatoriaus guaro ir ksantano dervų, konservantų (kalio sorbato ir natrio benzoato), kvapiųjų medžiagų, dažiklių (karotenų mišinio). „Natrio benzoatas kai kuriose šalyse uždraustas kaip maisto priedas, nes gali sukelti alergijas, astmą, vėžinius susirgimus“, – įspėja dietologė.

VU Organinės chemijos katedros docentas Rimantas Vaitkus dar priduria, kad natrio benzoatas vaikams gali sukelti hiperaktyvumą, nors šis teiginys dar nėra galutinai patvirtintas.

Mįslinga aliejaus kilmė

Kitos medžiagos specialistams neatrodė pavojingos. Daugiausia klausimų kyla dėl majonezo gamyboje naudojamų riebalų arba aliejaus. Tačiau ne visi gamintojai tiksliai nurodo, kokį aliejų naudoja.

Dietologės E.Kliukaitės teigimu, po mįslingu pavadinimu „augaliniai riebalai“ gali slėptis hodrolizuoti riebalai – pigus, bet sveikatai nelabai naudingas produktas. Rafinuotas, vadinasi, išvalytas, dezodoruotas, aliejus pakeičia savo savybes ir tai kitaip yra vadinama transriebalais, kurių rūgštys žmogaus organizme nėra skaidomos, kaupiasi kepenyse, arterijų sienelėse, didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, gali tapti širdies ligų, nutukimo priežastimi.

123RF.com nuotr./Majonezas
123RF.com nuotr./Majonezas

Taip pat specialistai įspėja, kad rašydami, jog majonezui naudotas augalinių riebalų mišinys, greičiausia tam buvo naudotas pigiausias, iš genetiškai modifikuotos sojos pagamintas majonezas. Iš penkių pirktų majonezų tik vieno gamintojai nurodė, kokį ir kaip išspaustą aliejų naudojo. Šio majonezo kaina buvo 7,25 Lt/kg.

Naminis – ne brangiausias

Kita eksperimento dalis – patiems pasigaminti majonezo ir palyginti jo skonį su pirktiniu.

Iš saulėgrąžų aliejaus, kiaušinių trynių, garstyčių, citrinų, česnako pagaminamas naminis majonezas. Susumavus visus produktus paaiškėjo, kad tokio majonezo kaina bus 10,39 Lt/kg.

Iš saulėgrąžų aliejaus, kiaušinių trynių, garstyčių, citrinų, česnako pagaminamas naminis majonezas. Paaiškėjo, kad tokio majonezo kaina yra 10,39 Lt/kg.

Ragaudamos skirtingus majonezus Vilniaus kolegijos Maisto produktų katedros vedėja Laimutė Milašienė ir dėstytoja J.Lazdauskienė pastebėjo, kad pigiausias majonezas (kainavęs 3,89 Lt/kg) yra labai rūgštus, kainavęs 4,47 Lt/kg – rūgštus, bet švelnesnis negu pirmas, 7,25 Lt/kg – aštrus ir rūgštus. Kur kas geresnės nuomonės specialistės buvo apie 11,54 Lt/kg kainavusį majonezą, kurio skonį įvardino kaip švelnų, primenantį tipišką majonezą.

Tačiau brangiausias (12,25 Lt/kg) majonezas moterims pasirodė beskonis, įtarimų sukėlė ir spalva – nors parašyta, kad naudoti kiaušinių tryniai, tačiau specialistės pastebėjo, jog atspalvis truputį skiriasi nuo to, koks turėtų būti naudojant kiaušinius.

Naminį majonezą Maisto produktų katedros darbuotojos įvertino gerai. Esą nors ir juntamos smulkios kietos česnakų dalelės, natūralus produktas sveikiausias ir tinkamiausias vartoti.

Eksperimento išvada gana paprasta: namuose pasigaminti majonezo be konservantų ir dažiklių įmanoma ir nėra brangu, tačiau net ir sveikiausias majonezas neturėtų būti kasdienis maistas. Šis produktas kaloringas ir riebus, o liesuose majonezuose gausu įvairių priedų.

LTV laidą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis