Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvybei pavojingi skanėstai

Pasaulio gurmanai mėgaujasi ne tik iš rinktinių ir pačių kokybiškiausių produktų pagamintais patiekalais, bet kartais ant jų stalo patenka net gyvybei pavojingų nuodingų gyvūnų ir augalų valgiai.
Japonų maistas
Japonų maistas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Žuvis Japonija

Japonijoje ypač populiarūs patiekalai iš žalios mėsos, paprastai – žuvies. Vienas tokių ruošiamas iš pūsliažuvės (japoniškai – fugu). Kartais šis patiekalas vadinamas „rusiška rulete“, kadangi jo gamyba reikalauja itin kruopštaus mėsos atskyrimo nuo nuodingų vidaus organų, o riba tarp pavojaus sveikatai ir smaguriavimo yra labai nedidelė.

Aukščiausio lygio japonų virėjai mėnesius treniruojasi šių subtilybių ir galiausiai jų laukia nelengvas egzaminas, kurį išlaiko tik 30 proc. virėjų.

Net tinkamai paruoštos fugu pagrindinis elementas yra jos toksinai. Žuvies skonis yra toks subtilus, kad atrodo, jog tokio net būti negali. Valgant šią žuvį nutirpsta lūpos, o jausmas toks, tarsi apimtų lengvas svaigulys nuo alkoholio.

Šios žuvies patiekalai uždrausti Europoje, tačiau labai populiarūs Japonijoje. Keletas šį patiekalą ruošiančių restoranų yra JAV ir Korėjoje.

Yra ir kitų gyvūnų bei augalų, iš kurių gaminamo maisto gardumas prilygsta jų mirtį sukeliančiam pavojui. Nors tinkamas paruošimas padeda išvengti grėsmės sveikatai, tokia rizika mėgaujasi tik patys drąsiausi gurmanai.

Čikagos Field muziejaus žuvų skyriaus direktorius dr. Leo Smithas sako, jog žmonės paprastai neįsivaizduoja, kokios pavojingos gali būti žuvys: „Žmonės gyvena sausumoje, jie nežino, kad nuodingų žuvų yra daug daugiau nei gyvačių.“

Gamtoje pati nuodingiausia yra skorpionžuvė, kurios geluonis sukelia patį baisiausią įmanomą skausmą. Visgi mirtinų atvejų valgant šią žuvį pasitaiko itin retai. Pašalinus jos nuodingus nugaros pelekus, mėsa yra nepavojinga ir ją galima valgyti žalią.

Nacionalinis Jamaikos vaisius – ackee – panašus į papriką, kuris išvirtas primena kiaušinienę ir paprastai yra ruošiamas pusryčiams. Tačiau jei jis per menkai prinokęs, sukelia stiprų pykinimą, o vaikams gali būti netgi mirtinas.

Brazilijoje, Kuboje, Peru ir kitose šalyse paplitęs šakniavaisis cassava, iš kurio gaminama duona bei pyragai. Kaip ir ackee, šis vaisius gali sukelti nepageidaujamų pasekmių. Jį reikia gerai nuplauti ir tinkamai išvirti, kadangi cassava turi tiek cianido, kiek pakaktų nužudyti žmogų.

Tokio maisto mėgėjai teigia, jog jų skonis atperka bet kokius pavojus. Net nuo paprasčiausios vištienos kasmet miršta apie 600 amerikiečių. Tiesa, pati plunksnuočių mėsa nėra nuodinga, tiesiog žmonės dažnai užsikrečia salmonelėmis – dažna vištų liga.

Tuo tarpu Manheteno kulinarijos instituto dėstytojas Jamesas Briscione mano, kad tokie rizikingi gurmanų pomėgiai tėra būdas pasisemti adrenalino ir galimybė papasakoti dar vieną įspūdingą istoriją savo draugams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai