Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Į ką atsižvelgti įrengiant miegamojo kambarį?

Miegamasis yra vienas iš pagrindinių kambarių, kuriuose praleidžiame didžiąją dalį savo gyvenimo, čia prasideda kiekviena graži ir saulėta diena, čia romantiškais vakaro ritualais ji ir užbaigiama. Kuriant savo namus, svarbu, kad ir kambario interjeras, ir miegamojo baldai džiugintų ir nuteiktų pozityviai. Miegamajame turi būti jauku, patogu, kambarys turi atrodyti erdvus ir praktiškas.
Miegamasis
Miegamasis / Fotolia nuotr.

Žinoma, kalbant apie miegamojo baldus, dažnai minima lova. Miegamojo lova yra nenuginčijamai svarbiausias miegamojo baldas, tad būtent nuo jos pasirinkimo priklauso visas miegamojo įvaizdis. Todėl kartu su vienos didžiausių elektroninės parduotuvių Lietuvoje Pigu.lt specialistais trumpai aptarsime, į kokius lovos ir kitų miegamojo baldų pasirinkimo niuansus reikėtų atsižvelgti atnaujinant ar įsirengiant naują miegamąjį.

Lova su patalynės dėže ar be?

Miegamojo lova yra didžiausią grindų plotą užimantis baldas. Pagrindiniame miegamajame dažniausiai ji yra dvigulė, apie 160 – 180 cm pločio ir 200-220 cm ilgio, taigi apie 3 – 4 kv. m. grindų ploto. Gyvenant nedideliame būste, kartais lova gali užimti trečdalį ar pusę kambario, todėl kokią lovą pasirinkti yra itin svarbus ir viską lemiantis sprendimas. Norint, kad mažas kambarys neatrodytų užgriozdintas, reikėtų rinktis lovą su kojytėmis. Bent 10 cm tarpas tarp lovos ir grindų sukuria didesnės erdvės pojūtį, lengvumą, todėl kambarys neatrodo apkrautas baldais. Kita vertus, tokia lova yra tik lova. Tuo tarpu miegamojo lova su patalynės dėže yra tarsi antra spinta – čia telpa ir atsarginė patalynė, ir sezoniniai rūbai ar šiaip kokie nors papildomi daiktai, nerandantys vietos kitose namų erdvėse. Taigi, sprendžiant, kokia lova labiau patenkintų gyventojų poreikius, reikia įvertinti sukauptų daiktų kiekį ir galimybę daiktus (patalynę, rūbus) laikyti kitose patalpose esančiose spintose.

Miegamojo lovos aukštis

Vidutinis miegamojo lovos aukštis yra apie 50 cm, tačiau tai nėra standartas, labiau orientacinis dydis, kuris kinta nuolat, priklausomai nuo dizainerių rekomendacijų ar interjero mados tendencijų. Aukštis priklauso ir nuo pačios lovos karkaso dydžio, ir nuo čiužinio storio. Kokį aukštį rinktis, lemia įpročiai ir sveikata. Štai, pavyzdžiui, žemos miegamojo lovos, kurių aukštis vos didesnis už čiužinio aukštį, yra populiarios tarp turinčių mažų vaikų. Mažiesiems itin patogu ateiti pas tėvus į lovą, nereikia aukštai lipti, o tėvams nėra baimės, jog vaikas atsitrenks į medinį aukštą lovos kraštą. Visgi, tokios apie 20 cm aukščio lovos nerekomenduojamos nėščiosioms bei turintiems sveikatos sutrikimų, patyrusiems nugaros traumas, kadangi iš žemos lovos yra sunku atsikelti net ir sveikam žmogui. Kiek aukštesnės nei įprasta, apie 60 cm aukščio lovos populiaresnės tarp vyresnių žmonių, kadangi iš aukštesnės lovos yra daug patogiau pakilti. Visgi, jei neturite specifinių poreikių, verčiau rinktis patogiausią ir laiko patikrintą variantą, vidutinio aukščio lovą.

123RF.com nuotr./Originalus miegamojo interjeras
123RF.com nuotr./Originalus miegamojo interjeras

Išnaudokite vertikalias erdves

Pagrindiniai miegamojo baldai – tai dvigulė lova, spinta, komoda ir spintelės prie lovos. Dažniausiai tai ant žemės stovintys miegamojo baldai. Šaunu, jei šių baldų pakanka susidėti užgyventą turtą, bet ką daryti jei jų neužtenka? Tai įprasta problema turint nedidelį miegamąjį. Todėl atsisakykite minties papildyti kambarį dar viena komoda, o verčiau įsigykite „plaukiojančių“ lentynų. Lentynas galima pakabinti virš durų, virš lango, virš komodos ar net virš staliuko prie lovos. Lentynose galite susidėti įvairias smulkmenas ar net smulkesnius drabužius daiktadėžėse. Kadangi lentynos neužima grindų ploto, jos neapkrauna kambario, o tuo pačiu tampa puikiu baldų papildymu, kuris išsprendžia daiktų laikymo problemą.

Šviesa ir veidrodžiai vizualiai praplečia miegamojo erdves

Visi svajoja apie erdvų miegamąjį, kuriame užtektų vietos viskam. Deja, standartinio išplanavimo būstai ne visada suteikia galimybę mėgautis dideliais kambariais, tačiau tai nėra didelė problema, nes galime vizualiai pakeisti situaciją pasitelkę tam tikras gudrybes. Erdvės kambariams suteikia du paprasti dalykai – šviesa ir veidrodžiai. Tam, kad kambaryje būtų šviesu, pašalinkite nuo lango viską, kas užstoja dienos šviesą, pavyzdžiui, dideles gėles ar dekoracijas. Žinoma, pirmiausia reikėtų palaikyti švarą ir reguliariai nuvalyti stiklus, kad pro juos patektų daugiau saulės šviesos. Jei ant lango kabo užuolaidos, reikėtų įsitikinti, jog atitrauktos naktinės užuolaidos nė kiek neuždengia lango, o dieninės užuolaidos būtų retesnės ir baltos spalvos. Dideli veidrodžiai kambaryje taip pat leidžia sukurti platesnių erdvių pojūtį. Pakabinkite didelį veidrodį priešais langą arba duris ir pamatysite akivaizdų pokytį kambario erdvėje. Veidrodis prieš langą dar papildomai atspindi šviesą, tad tai puikiai pasitarnauja interjerui.

Šie patarimai – tik maža dalelė informacijos, kuri gali padėti susikurti svajonių interjerą miegamajame. Kokybiški miegamojo baldai, žinoma, yra būtini norint susikurti jaukų ir patogų kambarį. Išsirinkę baldus nepamirškite ir smulkių detalių, tokių kaip naktinio stalelio lemputės, paveikslai, vazonai ir pan. Smulkmenos taip pat atlieka didžius darbus kuriant svajonių interjerą savo namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas