Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įdomūs faktai apie mūsų buitinę techniką

Išvydę straipsnio pavadinimą turbūt pamanysite, kad mieliau paskaitytumėte ką nors intelektualesnio, linksmesnio, dvasingesnio. Tačiau, kaip sakoma, nespręskite apie knygą iš jos viršelio. Apie buitinę techniką nenorime nieko girdėti, nes ji asocijuojasi su buitimi, nuo kurios daugeliui taip norisi pabėgti. Šiame straipsnyje pabandysime į buitinius prietaisus pažvelgti kitu kampu.
Modernus šaldytuvas
Modernus šaldytuvas

Šaldytuvai. Turbūt pats mėgstamiausias mūsų technikos prietaisas namuose. Dar reikėtų gerai pamąstyti, kieno duris varstome dažniau – ar jo, ar spintos, svarstydami, ką čia apsirengus. Sakysite, kad apie šaldytuvus mums pakanka žinoti tik tiek, ko juose yra ir ko reikėtų nupirkti, tačiau yra kur kas įdomesnių faktų, kuriuos norėtųsi paminėti.

Šaldytuvas buvo išrastas XIX a. Jei domėtumėmės konkrečiai mūsų gimtine, Lietuvoje pirmieji šaldytuvų modeliai atsirado 1963-aisiais metais – juos sukūrė pirmoji įmonė Lietuvoje „Snaigė“.

Išgirdę žodį šaldytuvas, dažniausiai jį įsivaizduojame baltą. Tokie jie buvo ir originalūs, tiesa, 1950-ųjų viduryje dizaineriai ir gamintojai ėmė kurti taip pat ir spalvotus. Ieškodami šaldytuvo naujam būstui, dabar galime rinktis iš įvairiausių dydžių, o ar žinojote, kad didžiausias pasaulio šaldytuvas yra net 27 km ilgio?

O kas man iš šios straipsnio, jei nieko negalėsiu pritaikyti praktiškai? – paklaus daugelis. Štai ir keletas praktinių įdomybių, praversiančių Jums kasdienybėje: norėdami taupyti energiją, nelaikykite ilgai pravertų šaldytuvo durelių, tad kitą kartą, kai nebūsite tikras, ką norite pasiimti, geriau trumpam jas užverkite ir tiesiog pamąstykite, užuot rymoję prie pravertų. Klysta tie, kurie mano, kad šaldytuve produktų turi būti kuo mažiau. Priešingai – pasirodo, kuo daugiau jų laikote, tuo efektyviau veikia Jūsų šaldytuvas.

Jei kartais nuspręstumėte vykti į JAV Pensilvanijos valstiją ir ten nerastumėte, kur apsistoti, lauke radę nenaudojamą šaldytuvą, neskubėkite planuotis nakvynės – čia egzistuoja įstatymas, draudžiantis miegoti lauke ant šaldytuvo – pažeidėjai baudžiami. Na, o jei tiesiog trūksta progų švęsti, tai žinokite, kad lapkričio 14-ąją minima Nacionalinė šaldytuvų valymo diena.

Mikrobangų krosnelės. Ech, kaip patogu gyventi ir gaminti, – atsidūsta daugelis, ruošdami ką nors paprasto mikrobangų krosnelėje. Reta šiuolaikiška virtuvė dabar apsieina be jos. Jei pasakytumėte, kad jūsų namuose nėra mikrobangų krosnelės, turbūt būtumėte paklaustas, ar nesate žaliavalgis ar koks veganas. Apie ją žinome nedaug – tik tiek, kad ji labai praktiška, kai skubi, o valgyti norisi.

Pasirodo, kad mikrobangų krosnelė – atsitiktinis Antrojo pasaulinio karo vakuumo vamzdžių, vadinamųjų magnetronų, naudojimo tyrimo rezultatas. Mokslininkas Percy Spenceris, dirbdamas laboratorijoje pastebėjo, kad žmonėms, praėjusiems pro veikiantį magnetroną, kišenėse tirpdavo šokoladukai, sušildavo metaliniai drabužių aksesuarai.

Pirmasis mikrobangų krosnelės prototipas buvo sukurtas Amerikoje 1946-aisiais metais, pirmoji reklaminė mikrobangų krosnelė buvo parduota 1947-aisiais už 5000 dolerių ir ji buvo išties gremėzdiška – 1,8 metrų aukščio bei 340 kilogramų svorio. Turbūt šiandieną būtų kiek keblu tokią parsigabenti iš prekybos centro. Štai pirmoji naminė mikrobangų krosnelė buvo sukurta 1955-aisiais, bet pirmasis modelis parduotas tik 1974 – ne bet kur, o Jungtinėje Karalystėje. Kaip ir nesunku spėti, žmonės netruko jas pamėgti ir įvertinti – per metus pasaulyje nuperkama apie 30 000 000 mikrobangų krosnelių.

Dabar tesuklūsta visi skeptikai, teigiantys, kad maistas, gaminamas mikrobangų krosnelėje, kenkia sveikatai. Pasirodo, jų kaltinti visai nėra pagrindo – jos tik pašildo maistą, nepaversdamos jo radioaktyviu. Priešingai nei manyta, maisto ruošimas mikrobangų krosnelėje įvardijamas kaip vienas sveikiausių maisto gaminimo būdų, nes jis beveik nereikalauja vandens, kas lemia minimalų maistinių medžiagų praradimą. Tai – vienas efektyviausių maisto gamybos būdų, kadangi mikrobangų krosnelės gamina greičiau ir naudoja mažiau energijos nei įprastos dujinės viryklės.

Skalbyklės. Daugelis mūsų po sunkios darbo, studijų savaitės įsijungę skalbimo mašiną, mintyse dėkojame jos išradėjams, kurių dėka šis ne itin malonus darbas tapo toks lengvas ir atpalaiduojantis – tereikia nustatyti tinkamą režimą, laiką ir galima užsiimti širdžiai mielesne veikla.

Jei ne pirmoji skalbimo mašina, išrasta 1760-aisiais metais, galėtume apie tai tik pasvajoti. Tiesa, tai buvo kiek modernesnis įprasto skalbimo rankomis variantas – medinė dėžė, pripildyta drabužių, sukama rankomis. Mums įprasta skalbyklė buvo išrasta 1908-aisiais ir jos dizainas nuo to laiko mažai pasikeitė. Neatsiejamas skalbimo proceso elementas – skalbiklis – buvo išrastas tik po aštuonerių metų – 1916-aisiais, o pirmoji automatinė skalbyklė pagaminta 1937-aisiais metais. Dauguma vyrų, sakydami, kad skalbimas – moteriškas darbas, yra ganėtinai teisūs – daugiau nei 90 proc. skalbyklių visame pasaulyje naudojasi būtent moterys.

Keletas praktinių įdomybių: nesunkiai išvalyti skalbimo mašiną galite įdėdami 2 šaukštus acto vienam skalbimo ciklui, nenaudodami kito skalbiklio ir nedėdami skalbinių. Norėdami panaikinti mikrobus, didžiąją dalį skalbinių, ypač apatinius, skalbkite karštame vandenyje, pridėdami baliklio. Vis dar mėgstantiems skalbti rankomis išradėjas Jamesas Dysonas turi gerų žinių: 15 minučių skalbimo rankomis daug efektyviau nei valanda skalbimo mašina.

Tikimės, kad gavę šūsnį naujos informacijos, dabar naktimis keldamiesi ir eidami šaldytuvo link, per pietus darbe paskubomis mikrobangų krosnelėje šildydamiesi dešreles su bulvių koše ar savaitgaliais niūniuodami prie skalbyklės, į šiuos prietaisus žvelgsite kitaip – su šypsena ir padėka. Nes jie nėra savaime suprantamas dalykas – jų tiesiog galėjo ir nebūti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas