Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ir kalėdiniai žaisliukai turi savo istoriją

Kiekvienais metais kalėdinės eglutės puošimas padovanoja visą puokštę puikių emocijų. Visus metus tamsiausiame spintos kampe gulėję žaisliukai sušvinta pačiomis gražiausiomis spalvomis ir sukuria nepakartojamą šventinę nuotaiką. Tiesa, kabindami žaisliuką ant žaliaskarės šakos, retai susimąstome, iš kur ši graži tradicija atkeliavo.
34915024_l
34915024_l / 123rf.com

Kalėdinių žaisliukų istorijos ištakos

Kalėdos – viena laukiamiausių metų švenčių, todėl įprasta galvoti, kad jos tradicijos siekia kelis tūkstančius metų, tačiau kiek yra žinoma, pirmą kartą eglutė buvo papuošta tik 1500 m. Istorikai mano, kad pirmasis eglutę per Kalėdas pradėjo puošti Martynas Liuteris, protestantų reformacijos pradininkas. Pasakojama, kad jis, Kalėdų naktį vaikštinėdamas miške, taip susižavėjo sniegu pasidabinusiomis eglutėmis, kad pats nusikirto eglutę ir namuose ją pasipuošė žvakėmis. Tiesa, egzistuoja ir kita versija, kuri teigia, kad pirmą kartą kalėdinė eglutė buvo papuošta kaimyninėje Latvijoje 1510 m. Manoma, kad latvių eglutės buvo įžiebiamos per Naujuosius metus, o jas puošė popierinės gėlės.

Tradicija puošti eglutę populiarėjo gana lėtai. Elzase, ankstesnėje Vokietijos dalyje, pirmą kartą buvo papuošta pušis 1521 m., Strasbūro katedroje eglutė Kalėdoms pirmą kartą buvo papuošta 1539 m. O štai Anglijoje, Kanadoje ir JAV kalėdinių eglučių puošimas tapo populiarus tik XIX a. antroje pusėje. Tuo metu dauguma amerikiečių eglutę laikė pagonių simboliu, todėl toks atvykėlių iš Vokietijos ir Olandijos elgesys atrodė mažų mažiausiai keistas. Nepaisant tokio skeptiško požiūrio, amerikiečiai netrukus susižavėjo šia tradicija ir patys pradėjo ją propaguoti per kiekvienas Kalėdas.

Iš pradžių eglutės buvo puošiamos žvakėmis, tačiau žmonės greitai suprato, kad ugnis, tirpstantis vaškas ir medis nėra pats geriausias derinys, todėl jas greitai pakeitė vaisiai, riešutai, meduoliai, datulės, marcipanai ir įvairūs sausainiai, kuriuos Kalėdų dieną tėveliai leisdavo suvalgyti vaikams. Vėliau šie valgomi žaisliukai buvo pakeisti dekoracijomis iš stiklo, kurios priminė obuolius. Tik nuo XVIII a. kalėdinė eglutė buvo pradėta puošti blizgiomis girliandomis, elektrinėmis lemputėmis ir saldainiais.

Tuo tarpu Lietuvoje

Pasak etnologų, dar carizmo laikais Lietuvos inteligentai ir kiti šviesūs visuomenės nariai kreivai žiūrėjo į rusų mokyklose išdabintas kalėdines eglutes, kadangi nerimavo, kad tokiu būdu mokyklos bando pervilioti lietuvių vaikus iš daraktorinių mokyklų. Tiesa, senovinėse baltiškose Kalėdose eglutės puošimo tradicija egzistavo, tačiau tuo metu eglučių niekas nekirto ir netempė į namus, o tiesiog puošė miške, nes tikėjo, kad eglė – tai šventas, mistinis medis, kurio nukirtimas gali užtraukti nelaimę visai šeimai.

Lietuvoje per Kalėdas eglutė ir jos šakos buvo pradėtos puošti tik XX a. pradžioje. Iš pradžių ši mada išpopuliarėjo didikų tarpe, kurie turėjo galimybę įsigyti brangius stiklinius žaisliukus ir girliandas, tačiau vėliau eglutę pradėjo puošti visi. Sunkiau besiverčiantys žmonės ant spygliuočio medelio šakų kabindavo saldainius, popierines girliandas, raudonskruosčius obuoliukus. Taigi, eglutės puošimo istorija ne tokia ir sena, kaip būtų galima pagalvoti.

Fotolia nuotr./Kalėdiniai žaisliukai iš sausainių
Fotolia nuotr./Kalėdiniai žaisliukai iš sausainių

Kas madinga šiais metais?

Anot didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje Pigu.lt specialistų, jau kelis metus iš eilės madingi stikliniai žaisliukai. Bene pati ryškiausia eglutės puošimo mados tendencija – žalios ir mėlynos spalvos ir jų atspalvių derinys. Ypač populiarūs ekspresyvūs ir šiek tiek vėsūs žaisliukų atspalviai, pavyzdžiui, turkio, pistacijų, ledo ar net jūros žalumo. Kitas mėgstamas lietuvių pasirinkimas – raudonos ir žalsvos spalvos žaisliukai, be kurių tikriausiai niekas neįsivaizduoja Kalėdų. Tiesa, norintiems, kad eglutė atrodytų išties originaliai, specialistai pataria „įnešti“ šiek tiek netradicinių spalvų – oranžinės ar net blizgios rudos, o štai šventiškumo ir prabangos suteikia auksiniai atspalviai, kurie puikiai dera su tradicinėmis spalvomis.

Tiesa, Pigu.lt specialistai pastebi, kad paskutiniu metu ryškėja ir kita tendencija – žmonės ieško senovinę stilistiką primenančių žaisliukų, žaisliukų iš įvairių natūralių pluoštų, pavyzdžiui, šieno, drobės ir kitų audinių. Taigi, ne veltui sakoma, kad istorija sukasi spirale ir į madą vėl grįžta vintažiniai eglutės žaisliukai.

Neišmeskite senų eglutės žaisliukų

Tikriausiai daugelis lietuvių savo namuose turi bent kelis senovinius žaisliukus, kuriais eglutę puošė jų tėvai ar net seneliai. Kol vieni juos saugo ir nori parodyti savo vaikams, kiti negailestingai meta į šiukšlių dėžę ir žvalgosi modernių ir stilingų idėjų. Visgi, senovinių eglutės žaisliukų geriau neišmeti, o padovanoti Panevėžio rajone, Miežiškių miestelyje, įsikūrusiam Kalėdų eglutės žaislų muziejui. Šiuo metu tai vienintelis toks muziejus ne tik Lietuvoje, bet ir visame Pabaltijyje. Muziejaus kolekciją sudaro maždaug 1500 vnt. senų eglutės žaisliukų ir kitų papuošimų. Čia atvykę gali išvysti praeitį menančius eglutės žaisliukus, pagamintus iš stiklo, karoliukų, metalo, popieriaus, folijos ir pan., senovines girliandas, kaukes, senius besmegenius, snieguoles, sovietinio laikotarpio kalėdinės eglutės papuošimus ir net vieną seniausių žaisliukų Lietuvos istorijoje, muziejininkai mano, kad jis pagamintas 1917-1920.

Kalėdų eglutės žaislų muziejaus kolekciją sudaro eglutės žaisliukai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Vokietijos, kaimyninių šalių. Čia kiekvienas norintis gali atvežti senus ir nebenaudojamus eglutės žaisliukus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?